Дослідний інститут органічного сільського господарства у Швейцарії (FiBL), який ще 17 травня оголосив цей конкурс, бере участь у швейцарсько-українському проекті "Сертифікація в органічному сільському господарстві та розвиток органічного ринку в Україні". Її представник Тобіас Айзенрінг брав участь у прес-конференції в залі Укрінформу.
Безперечно, відзначили передусім сміливців, які за сучасних нелегких умов наважились випускати продукцію, не гіршу від тієї, котру вирощували і вживали наші діди-прадіди, що відзначалися богатирською силою і були довгожителями. Знамениті українські чорноземи за їхніх часів не кропили отрутохімікатами, не виснажували з року в рік особливо прибутковими культурами і не орали потужними лемехами ледь не до серця землі. Землю називали матінкою і ставлення до неї було побожне. Окрема цивілізація жучків-черв'ячків і мікроорганізмів у верхньому шарі ґрунту спокійно дотримувала потрібної рівноваги, а виполоті один раз бур'яни проростали знову тільки тоді, коли неперетравлене корівкою насіння потрапляло в землю разом із поживним добривом.
Звісно, людські потреби за часів натурального господарства не порівняєш із нинішніми: тоді селянин годував окрім своєї родини і кількох панів з підпанками, не так уже й багато співвітчизників, зайнятих виробництвом, наукою, медициною і мистецтвом. Тепер додалася величезна кількість нових професій: програмісти, телефоністи, відеоінженери, автомобілісти-професіонали і не завжди дисципліновані любителі (а тому і представники ДАІ і силових структур), залізничники, літакобудівники і працівники аеропортів, а ще наш брат журналіст, окрім багатьох вчителів і викладачів, які цих нових професій мусять навчати. Отож фермеру, який наважиться взяти на себе відповідальність турбуватися про наше з вами здорове харчування, треба нині мати крім сміливості й наполегливості ще чимало знань і фінансову підтримку. Але основна рушійна сила - все-таки совість.
Виснажені нещадною експлуатацією у ХХ столітті, ґрунти потребують відновлення - органічної поживи, яка змушує відновлювати зруйноване на межі тисячоліть тваринництво. Нові ідеї відновлення природної рівноваги втілюють у реальність дослідники в кількох інших країнах, садоводи-любителі й ті піонери-фермери, які дбають про день прийдешній, а не тільки про власні кишені.
Як відомо, на добрі справи обов'язково іде допомога. Найчастіше - різнобічна. Координатор швейцарсько-українського проекту Наталія Прокопчук розповідає про фінансову підтримку Швейцарської конфедерації і впровадження у нас численних досліджень науковців Євросоюзу. Є цілком конкретні розробки і в США. Науковці ж України поки що в темі органічного землеробства «не беруть бика за роги». Та примірюються. Це вже - забігаючи наперед, визначаючи додаткові перспективи для нашої держави.
Сьогодні, однак, теж є чим хвалитися.
Створено Федерацію органічного руху України, її очолює Євген Милованов. Діє Асоцація учасників органічного руху "Біолан Україна" на чолі з Василем Пиндусом (менеджер цієї спільности Ніна Антощенко була на зустрічі). Іще одну асоціацію - "Чиста флора" - очолює Михайло Стовп'юк. А доводить до споживача вирощене і перероблене фермерами фахівець своєї справи - директор ТОВ "Торговельний Дім Органік Ера" Олена Березовська.
Саме вона у переддень Нового 2011 року на столичному Майдані Незалежності розмістила на святковій ялинці бренди "Пан Еко", "ЕтноПроект", "Жменька", "Геркулес", "Галка", "Олійні традиції", "Фітосвіт" і ще деякі, а заразом - знаки сертифікації, прийняті в Європі, і поряд наші, українські, котрі переконують: саме так позначеній продукції можна довіряти. Адже, не посилаючись на добряче скомпрометоване "екологічно чиста продукція", позначення з коренем "органік" ємно втілюють цілісний ланцюг: чистий, не отруєний ґрунт, без хімічних добрив технологія вирощування рослин чи без гормональних та інших добавок у годівлі тварин вироблене молоко, яйця, м'ясо, безпечна переробка і розфасовка продуктів.
Киянам пощастило найбільше: спробували справжню, як у давнину вирощували, продукцію на кількох ярмарках "Органічний дивограй" та фестивалі "Трипільське коло", хоч і в інших місцевостях України відбувалися 2010 року такі ж приємні події. Скажімо, в листопаді у Донецьку Асоціація органічного рільництва і садівництва провела Ярмарок органічної та натуральної продукції. А кому як не шахтарям, для яких і піст неможливий (таку шалено тяжку-важку роботу виконують під землею), треба відновлювати здоров'я та сили? Втім, уся наша нація потребує оновлення, бо спостерігають медики і вчені - кожне нове покоління в Україні слабше за попереднє.
Є у нас взірці й першопрохідці у добрій справі поновлення здорових традицій серед виробничників і переробників агропродукції, а з ними й згадувані вже торгові марки. Їх відзначили дипломами і цінним дарунком.
Найкращим підприємством-виробником сертифікованої продукції рослинництва визнали ПП "Галекс-Агро", а тваринництва - ТОВ "Жива земля Потутори"; серед переробників - ДП ДАК "Хліб України", а саме Новоукраїнський комбінат хлібопродуктів; торгова марка "Пан Еко" не дарма найвище за всіх на новорічній ялинці Майдану Незалежності. А за найкращу регіональну підтримку відзначено Івано-Франківську облдержадміністрацію, хоч із занесеного снігом краю не дістався їхній гінець до Києва. Зима є зима...
Ганна КОЗАЧЕНКО