Аграрний тиждень. Україна
» » » АГРАРНІ ПРІОРИТЕТИ УКРАЇНИ – ЗАПОРУКА ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ
» » » АГРАРНІ ПРІОРИТЕТИ УКРАЇНИ – ЗАПОРУКА ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ

    АГРАРНІ ПРІОРИТЕТИ УКРАЇНИ – ЗАПОРУКА ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ



     

      alt    Особливу активність у суспільному житті останнім часом проявляє Аграрна партія України. Наша сьогоднішня розмова - з головою партії та головою Аграрного союзу України, Героєм України, відомим політиком і державним діячем Юрієм Михайловичем Карасиком.

     

        - Не секрет, що з обранням Вас, Юрію Михайловичу, чотири місяці тому головою партії, а ще раніше і головою Всеукраїнського союзу сільгосппідприємств (нині Аграрного союзу України), про Аграрну партію та Аграрний союз заговорили не лише ЗМІ, а й пересічні громадяни…

        - Цю діяльність можна кваліфікувати як особливо відповідальну і копітку. Робота з людьми взагалі вимагає особливих підходів, тим більш у такій проблемній галузі як аграрна. Водночас у нас достатньо досвіду і бажання, кваліфікованих фахівців, зусиллями яких ми зможемо відродити основні аграрні пріоритети.

        - Чи немає певних накладок або дублювання в організаційно-методичній діяльності союзу і партії?

        - Значні упущення в роботі на селі, можливо і склалися через те, що на формування і розвиток аграрної політики мали вплив чимало громадських і політичних структур: Всеукраїнський союз сільськогосподарських підприємств, Міністерство аграрної політики, Асоціація фермерів, інші громадські організації та кілька політичних партій. Тому було вирішено: задля успіху та кінцевого результату необхідно обєднати зусилля провідних гравців. Як свідчать останні наші організаційні заходи - ми на вірному шляху. Я не раз зазначав: партія і союз не суперечать одне одному, а доповнюють. Якщо Аграрний союз об’єднує виробників сільгосппродукції, то Аграрна партія з позицій політичної ідеології захищає їх інтереси, зобов’язана доносити ці інтереси до владних структур.

             Тому за короткий час ми провели два з”їзди партії і три засідання політради. Мушу зазначити: ці партійні зібрання підтвердили всі наші сподівання на відродження однієї зі знакових політичних структур – Аграрної партії України. Нами вироблено і прийнято, власне, нові програмні засади партії, оновлено статутні норми.

    Крім традиційних всеукраїнських заходів політрадою прийнято рішення зустрітися з активом партії і союзу в регіонах. Проведені кущові наради засвідчили наявність у нас величезного кадрового потенціалу та вселили впевненість у реалізації наших планів і задумів.

        - Що може гарантувати здійснення цих пріоритетних проектів?

        - Вироблена нами концепція співпраці Аграрної партії та Аграрного Союзу України передбачає розвиток і дотримання таких чотирьох вимог:

     

    alt-                обєднання ресурсів і виробничих можливостей товаровиробників з ідеологією Аграрної партії України;

    -                забезпечення цілковитої єдності інтересів товаровиробника і члена Аграрної партії в професійному і політичному плані;

    -                створення постійно діючої системи інформування селянства з актуальних питань внутрішньої і зовнішньої політики;

    -                формування у сільських жителів, перш за все у молоді, передових людських цінностей, активних учасників демократичного поступу держави, розвитку громадянського суспільства.

    - Хотілося би дізнатися про Ваше бачення перспектив розбудови партії…

    - Про перші організаційні кроки я вже сказав. Тепер же, не зупиняючись на структурній розбудові, нам доведеться наповнювати нашу партійну систему якісним змістом, пошуком важелів для зміцнення як внутріпартійної, так і ідеологічної роботи.      

    Треба надати належне нашим партійним активістам, які в умовах непримиренної конкурентної боротьби зуміли провести велику роз’яснювальну роботу серед колишніх членів Аграрної партії, спеціалістів агросектора, науковців, працівників соціальної сфери по залученню їх до лав нашої партії.

    За роки незалежності в Україні створена і діє багатопартійна система, що є однією з неодмінних і визначальних передумов побудови демократичного суспільства. Проте, на жаль, ця система ще дуже недосконала і малоефективна.

    Переважна більшість політичних партій, які заявили про себе сьогодні на політичній арені, діють передусім як виборчі проекти, що виражають інтереси і волю певних груп осіб, а не інтереси чи ідеології широких верств нашого суспільства.

    Тому, сьогодні і надалі, ми будемо реалізовувати мету: створення масової, потужної всеукраїнської парламентської партії нового типу, яка орієнтується на сільське населення України, на трудівників села, широке коло аграріїв, на задоволення їх соціально- економічних інтересів, потреб і запитів, на поліпшення їх добробуту. В програмних засадах нашої партії задекларовано органічне поєднання прагматичних підходів до бачення новітньої України як динамічного суспільства, відкритого до змін, разом із традиційними духовними цінностями багатонаціонального народу, ідеями української державності і свободи особи.

    Ми робитимемо все для того, щоб Аграрна партія України зайняла достойну нішу у політичному середовищі, брала активну участь у розробці та реалізації аграрної політики держави, а представники нашої партії та політичні однодумці працювали над реалізацією цих завдань у Верховній Раді України, в Уряді, в органах виконавчої і представницької влади на місцях.

                 - Чи зросли вже ряди партії, чи збільшилась кількість партійних осередків?

    - Власне ми за кількістю не женемося. Вибори Президента України показали: ті партії, які декларували сотні тисяч членів, на повірку одержали майже нульовий результат.

    Наше завдання – примножувати ряди свідомих однодумців, залучати до активної діяльності людей переконаних, енергійних, впливових, справжніх патріотів України. На це і повинна бути спрямована наша робота на даному етапі – етапі розбудови і організаційного зміцнення нашої партії.

    Водночас хочу відзначити, що за порівняно короткий проміжок часу (4 місяці) ми активно ростемо і структуруємося. На сьогодні у нас створені й зареєстровані у органах юстиції – тобто вже виступають як повноцінні суб’єкти політичної діяльності - партійні організації в 25 областях, в містах Києві і  Севастополі. Створено 2228 районних і міських організацій,                                первинних осередків Аграрної партії України, в яких перебуває більше 40           тисяч членів партії. 

    Продовжують створюватись районні та первинні парторганізації. І цей процес динамічно розвиватиметься. Активно працюють у цьому напрямку наші колеги – Житомирська, Тернопільська, Херсонська та Черкаська обласні районні парторганізації.

    Ми розуміємо, що свою ідеологію, свої рішення і політику партія доводить до широких мас, в першу чергу, через партійні осередки. Кожен член партії, який входить до них, є сфокусованим віддзеркаленням усієї партії. По кожному із нас громадяни будуть судити про всю партію – її активність чи бездіяльність; її розуміння стану справ чи некомпетентність, неспроможність розібратися у ситуації; готовність допомогти чи навпаки проявити байдужість і тому подібне.

    Тому, хочу наголосити: в процесі розбудови партії головну увагу приділяємо якісному складу наших рядів. Це, в першу чергу, стосується керівників партійних організацій – голів первинних, районних і міських організацій партії, членів їх виконавчих комітетів. На ці посади ми підбираємо і рекомендуємо людей авторитетних, духовно загартованих, переконаних провідників нашої ідеології. Підібрати такі кандидатури не так просто – ми всі це розуміємо, але іншого шляху ми не бачимо. Очолювати наші партійні організації повинні саме такі люди.

    - В багатьох партіях організаційно-партійною діяльністю займаються без належної підготовки і базової освіти. Чи тримаєте Ви, як голова партії, у полі зору це важливе питання?

    - Для реалізації стратегічних планів, відображених у Програмі партії, та вирішенні тактичних завдань, які висуватиме перед нами життя, крім вищеназваного, ми повинні мати партійні ресурси, які є базою для здійснення наших стратегічних намірів.

    Це, в першу чергу, кадровий ресурс партії. До нього входять голови партійних організацій всіх рівнів, працівники центрального аппарату партії, керівники секретаріатів районних, міських і регіональних парторганізацій, всі штатні працівники цих апаратів тощо. Саме вони і є тим, дозвольте так висловитись, механізмом, який забезпечує всю діяльність нашої партії, який координує, погоджує і спрямовує роботу партійних організацій. Від їх професіоналізму, знання партійної роботи, досвіду у величезній мірі залежить успіх і наше майбутнє.

    Звичайно, ми розуміємо, що знайти досвідчених фахівців у цій галузі надзвичайно важко. Це зумовлено об’єктивними причинами – вже майже 20 років немає жодного навчального закладу, який готував би партійні кадри, як це було за радянських часів.

    Я вважаю доцільним сформувати в Аграрній партії систему партійно-політичного навчання по всій вертикалі нашої партійної структури – від районної до центральної ланки, завдання якої – підготовка професійних партійних кадрів для роботи в партії і створення надійного партійного резерву.

    Все це дасть нам змогу сформувати команду компетентних, досвідчених, озброєних сучасними знаннями в галузі політології, соціології та ідеології фахівців, які будуть працювати в партійних організаціях професійно, із знанням справи.

    Наступний ресурс – організаційний. Його основу становить мережа регіональних, районних, міських і первинних партійних організацій. Ми над цим сьогодні працюємо.

    Чим ширша та розгалуженіша ця мережа територіально, тим більша можливість у партії постійного впливу на електорат. Ми ставимо завдання охопити своїм ідеологічним впливом максимум сільського населення, бути на селі, якщо можна так сказати, ідеологічними монополістами. Ми маємо на це право. Бо жодна політична сила, крім декларацій, для села ще не зробила нічого.

    Наступне, на чому я хочу акцентувати увагу, - це комунікаційний ресурс партії. Під ним ми розуміємо наявність власних комунікаційних каналів та можливість використання незалежних засобів масової інформації для донесення нашої ідеології до широких мас. І в цьому плані наявність власних або можливість доступу до незалежних ЗМІ – особливо важлива. Керівні органи партії працюють над вирішенням цього питання.

    На місцях також необхідно проводити роботу в цьому напрямку. Особливу увагу необхідно звернути на залучення до лав партії досвідчених журналістів, налагодження зв’язків із представниками ЗМІ в регіонах тощо.

    Надзвичайно важливим для партії є фінансовий ресурс. Утримання політичної партії, фінансування її ідеологічної діяльності – надзвичайно затратний механізм. У цьому напрямку центральним органом партії проводиться цілеспрямована, планомірна і надзвичайно напружена робота. Її результати партійні організації скоро відчують.

    Треба зазначити, що в процесі розбудови нашої партії затрати на її фінансування дедалі збільшуватимуться. Тому кожна новостворена партійна організація повинна в рамках чинного законодавства відшуковувати власні джерела фінансування своєї партійної діяльності. Такі можливості є в кожному регіоні. Необхідна тільки цілеспрямована робота в цьому напрямку.

    Якщо підсумувати все сказане, то наше основне завдання на найближчий період – розбудова партії, робота по створенню та легалізації, згідно діючого законодавства, партійних організацій – первинних, районних, міських, регіональних.

    - Ваше бачення співпраці з іншими партіями та громадськими організаціями?

    - Найближчим часом ми визначимо шляхи співробітництва з іншими політичними силами, які займають державницькі позиції.

    Зі свого боку, ми повинні заявити: наша партія відкрита і готова до плідного співробітництва з усіма здоровими прогресивними силами нашого суспільства на благо піднесення добробуту нашого народу і України.

     

                                                           Спілкувався Михайло СВОЯЧЕНКО

               





    Схожі новини
  • №4 (259)
  • №2 (257)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

АГРАРНІ ПРІОРИТЕТИ УКРАЇНИ – ЗАПОРУКА ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ



 

  alt    Особливу активність у суспільному житті останнім часом проявляє Аграрна партія України. Наша сьогоднішня розмова - з головою партії та головою Аграрного союзу України, Героєм України, відомим політиком і державним діячем Юрієм Михайловичем Карасиком.

 

    - Не секрет, що з обранням Вас, Юрію Михайловичу, чотири місяці тому головою партії, а ще раніше і головою Всеукраїнського союзу сільгосппідприємств (нині Аграрного союзу України), про Аграрну партію та Аграрний союз заговорили не лише ЗМІ, а й пересічні громадяни…

    - Цю діяльність можна кваліфікувати як особливо відповідальну і копітку. Робота з людьми взагалі вимагає особливих підходів, тим більш у такій проблемній галузі як аграрна. Водночас у нас достатньо досвіду і бажання, кваліфікованих фахівців, зусиллями яких ми зможемо відродити основні аграрні пріоритети.

    - Чи немає певних накладок або дублювання в організаційно-методичній діяльності союзу і партії?

    - Значні упущення в роботі на селі, можливо і склалися через те, що на формування і розвиток аграрної політики мали вплив чимало громадських і політичних структур: Всеукраїнський союз сільськогосподарських підприємств, Міністерство аграрної політики, Асоціація фермерів, інші громадські організації та кілька політичних партій. Тому було вирішено: задля успіху та кінцевого результату необхідно обєднати зусилля провідних гравців. Як свідчать останні наші організаційні заходи - ми на вірному шляху. Я не раз зазначав: партія і союз не суперечать одне одному, а доповнюють. Якщо Аграрний союз об’єднує виробників сільгосппродукції, то Аграрна партія з позицій політичної ідеології захищає їх інтереси, зобов’язана доносити ці інтереси до владних структур.

         Тому за короткий час ми провели два з”їзди партії і три засідання політради. Мушу зазначити: ці партійні зібрання підтвердили всі наші сподівання на відродження однієї зі знакових політичних структур – Аграрної партії України. Нами вироблено і прийнято, власне, нові програмні засади партії, оновлено статутні норми.

Крім традиційних всеукраїнських заходів політрадою прийнято рішення зустрітися з активом партії і союзу в регіонах. Проведені кущові наради засвідчили наявність у нас величезного кадрового потенціалу та вселили впевненість у реалізації наших планів і задумів.

    - Що може гарантувати здійснення цих пріоритетних проектів?

    - Вироблена нами концепція співпраці Аграрної партії та Аграрного Союзу України передбачає розвиток і дотримання таких чотирьох вимог:

 

alt-                обєднання ресурсів і виробничих можливостей товаровиробників з ідеологією Аграрної партії України;

-                забезпечення цілковитої єдності інтересів товаровиробника і члена Аграрної партії в професійному і політичному плані;

-                створення постійно діючої системи інформування селянства з актуальних питань внутрішньої і зовнішньої політики;

-                формування у сільських жителів, перш за все у молоді, передових людських цінностей, активних учасників демократичного поступу держави, розвитку громадянського суспільства.

- Хотілося би дізнатися про Ваше бачення перспектив розбудови партії…

- Про перші організаційні кроки я вже сказав. Тепер же, не зупиняючись на структурній розбудові, нам доведеться наповнювати нашу партійну систему якісним змістом, пошуком важелів для зміцнення як внутріпартійної, так і ідеологічної роботи.      

Треба надати належне нашим партійним активістам, які в умовах непримиренної конкурентної боротьби зуміли провести велику роз’яснювальну роботу серед колишніх членів Аграрної партії, спеціалістів агросектора, науковців, працівників соціальної сфери по залученню їх до лав нашої партії.

За роки незалежності в Україні створена і діє багатопартійна система, що є однією з неодмінних і визначальних передумов побудови демократичного суспільства. Проте, на жаль, ця система ще дуже недосконала і малоефективна.

Переважна більшість політичних партій, які заявили про себе сьогодні на політичній арені, діють передусім як виборчі проекти, що виражають інтереси і волю певних груп осіб, а не інтереси чи ідеології широких верств нашого суспільства.

Тому, сьогодні і надалі, ми будемо реалізовувати мету: створення масової, потужної всеукраїнської парламентської партії нового типу, яка орієнтується на сільське населення України, на трудівників села, широке коло аграріїв, на задоволення їх соціально- економічних інтересів, потреб і запитів, на поліпшення їх добробуту. В програмних засадах нашої партії задекларовано органічне поєднання прагматичних підходів до бачення новітньої України як динамічного суспільства, відкритого до змін, разом із традиційними духовними цінностями багатонаціонального народу, ідеями української державності і свободи особи.

Ми робитимемо все для того, щоб Аграрна партія України зайняла достойну нішу у політичному середовищі, брала активну участь у розробці та реалізації аграрної політики держави, а представники нашої партії та політичні однодумці працювали над реалізацією цих завдань у Верховній Раді України, в Уряді, в органах виконавчої і представницької влади на місцях.

             - Чи зросли вже ряди партії, чи збільшилась кількість партійних осередків?

- Власне ми за кількістю не женемося. Вибори Президента України показали: ті партії, які декларували сотні тисяч членів, на повірку одержали майже нульовий результат.

Наше завдання – примножувати ряди свідомих однодумців, залучати до активної діяльності людей переконаних, енергійних, впливових, справжніх патріотів України. На це і повинна бути спрямована наша робота на даному етапі – етапі розбудови і організаційного зміцнення нашої партії.

Водночас хочу відзначити, що за порівняно короткий проміжок часу (4 місяці) ми активно ростемо і структуруємося. На сьогодні у нас створені й зареєстровані у органах юстиції – тобто вже виступають як повноцінні суб’єкти політичної діяльності - партійні організації в 25 областях, в містах Києві і  Севастополі. Створено 2228 районних і міських організацій,                                первинних осередків Аграрної партії України, в яких перебуває більше 40           тисяч членів партії. 

Продовжують створюватись районні та первинні парторганізації. І цей процес динамічно розвиватиметься. Активно працюють у цьому напрямку наші колеги – Житомирська, Тернопільська, Херсонська та Черкаська обласні районні парторганізації.

Ми розуміємо, що свою ідеологію, свої рішення і політику партія доводить до широких мас, в першу чергу, через партійні осередки. Кожен член партії, який входить до них, є сфокусованим віддзеркаленням усієї партії. По кожному із нас громадяни будуть судити про всю партію – її активність чи бездіяльність; її розуміння стану справ чи некомпетентність, неспроможність розібратися у ситуації; готовність допомогти чи навпаки проявити байдужість і тому подібне.

Тому, хочу наголосити: в процесі розбудови партії головну увагу приділяємо якісному складу наших рядів. Це, в першу чергу, стосується керівників партійних організацій – голів первинних, районних і міських організацій партії, членів їх виконавчих комітетів. На ці посади ми підбираємо і рекомендуємо людей авторитетних, духовно загартованих, переконаних провідників нашої ідеології. Підібрати такі кандидатури не так просто – ми всі це розуміємо, але іншого шляху ми не бачимо. Очолювати наші партійні організації повинні саме такі люди.

- В багатьох партіях організаційно-партійною діяльністю займаються без належної підготовки і базової освіти. Чи тримаєте Ви, як голова партії, у полі зору це важливе питання?

- Для реалізації стратегічних планів, відображених у Програмі партії, та вирішенні тактичних завдань, які висуватиме перед нами життя, крім вищеназваного, ми повинні мати партійні ресурси, які є базою для здійснення наших стратегічних намірів.

Це, в першу чергу, кадровий ресурс партії. До нього входять голови партійних організацій всіх рівнів, працівники центрального аппарату партії, керівники секретаріатів районних, міських і регіональних парторганізацій, всі штатні працівники цих апаратів тощо. Саме вони і є тим, дозвольте так висловитись, механізмом, який забезпечує всю діяльність нашої партії, який координує, погоджує і спрямовує роботу партійних організацій. Від їх професіоналізму, знання партійної роботи, досвіду у величезній мірі залежить успіх і наше майбутнє.

Звичайно, ми розуміємо, що знайти досвідчених фахівців у цій галузі надзвичайно важко. Це зумовлено об’єктивними причинами – вже майже 20 років немає жодного навчального закладу, який готував би партійні кадри, як це було за радянських часів.

Я вважаю доцільним сформувати в Аграрній партії систему партійно-політичного навчання по всій вертикалі нашої партійної структури – від районної до центральної ланки, завдання якої – підготовка професійних партійних кадрів для роботи в партії і створення надійного партійного резерву.

Все це дасть нам змогу сформувати команду компетентних, досвідчених, озброєних сучасними знаннями в галузі політології, соціології та ідеології фахівців, які будуть працювати в партійних організаціях професійно, із знанням справи.

Наступний ресурс – організаційний. Його основу становить мережа регіональних, районних, міських і первинних партійних організацій. Ми над цим сьогодні працюємо.

Чим ширша та розгалуженіша ця мережа територіально, тим більша можливість у партії постійного впливу на електорат. Ми ставимо завдання охопити своїм ідеологічним впливом максимум сільського населення, бути на селі, якщо можна так сказати, ідеологічними монополістами. Ми маємо на це право. Бо жодна політична сила, крім декларацій, для села ще не зробила нічого.

Наступне, на чому я хочу акцентувати увагу, - це комунікаційний ресурс партії. Під ним ми розуміємо наявність власних комунікаційних каналів та можливість використання незалежних засобів масової інформації для донесення нашої ідеології до широких мас. І в цьому плані наявність власних або можливість доступу до незалежних ЗМІ – особливо важлива. Керівні органи партії працюють над вирішенням цього питання.

На місцях також необхідно проводити роботу в цьому напрямку. Особливу увагу необхідно звернути на залучення до лав партії досвідчених журналістів, налагодження зв’язків із представниками ЗМІ в регіонах тощо.

Надзвичайно важливим для партії є фінансовий ресурс. Утримання політичної партії, фінансування її ідеологічної діяльності – надзвичайно затратний механізм. У цьому напрямку центральним органом партії проводиться цілеспрямована, планомірна і надзвичайно напружена робота. Її результати партійні організації скоро відчують.

Треба зазначити, що в процесі розбудови нашої партії затрати на її фінансування дедалі збільшуватимуться. Тому кожна новостворена партійна організація повинна в рамках чинного законодавства відшуковувати власні джерела фінансування своєї партійної діяльності. Такі можливості є в кожному регіоні. Необхідна тільки цілеспрямована робота в цьому напрямку.

Якщо підсумувати все сказане, то наше основне завдання на найближчий період – розбудова партії, робота по створенню та легалізації, згідно діючого законодавства, партійних організацій – первинних, районних, міських, регіональних.

- Ваше бачення співпраці з іншими партіями та громадськими організаціями?

- Найближчим часом ми визначимо шляхи співробітництва з іншими політичними силами, які займають державницькі позиції.

Зі свого боку, ми повинні заявити: наша партія відкрита і готова до плідного співробітництва з усіма здоровими прогресивними силами нашого суспільства на благо піднесення добробуту нашого народу і України.

 

                                                       Спілкувався Михайло СВОЯЧЕНКО

           





Схожі новини
  • №4 (259)
  • №2 (257)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.