«Людство повинне розвинути в собі здатність задовольняти потреби (потреба в їжі - на першому місці), але водночас берегти ресурси». Ці слова, що належать американському агроному, лауреату Нобелівської премії миру, доктору Норману Борлагу, стали лейтмотивом розповіді нашого гостя з Аргентини - Роберто Пейретті.
Пан Пейретті - один із засновників Асоціації no-till фермерів Аргентини. За його плечима - 35-річний досвід впровадження і застосування no-till у власному господарстві площею 10 тис. га і десятки семінарів на тему ресурсозбереження в 25 країнах світу.
На думку аргентинського спікера, доктор Борлаг дуже чітко сформулював головний виклик для людства в XXI столітті. На сільгоспвиробниках лежить величезна відповідальність – у найближчі 30-50 років збільшити виробництво продуктів харчування вдвічі! При цьому не можна забувати про збереження та відновлення родючості ґрунтів. Це дуже серйозне завдання, і щоб його вирішити, аграріям різних країн необхідно об'єднати зусилля, обмінюватися досвідом і допомагати один одному.
«Ми всі - частина великої системи, яка забезпечує жителів Землі продовольством. Психологія людини така, що вона постійно звертається до свого минулого досвіду. Це природно, але ми повинні усвідомити, що зміни, інновації - неминучі. Вести сільське господарство по-старому просто не можна! За останні 10000 років через обробку ґрунту процес еволюції фермерства став процесом його деградації, - підкреслює Р. Пейретті. - Неймовірно, але факт: на кожну тонну зібраного зерна ми втрачаємо 1-5 тонни родючого шару ґрунту!»
На щастя, вважає Роберто Пейретті, цей негативний процес можна зупинити за допомогою ефективного інструменту - технології no-till. Система нульової обробки успішно справляється з двома важливими завданнями - з одного боку дозволяє збільшити виробництво продуктів харчування при менших витратах на основні ресурси, а значить - збільшити прибуток, з іншого - допомагає зупинити процес деградації ґрунтів і відновити їх родючість. «Адже ґрунт - чудова природна лабораторія, здатна самостійно підтримувати в собі життя і відновлюватися», - стверджує Пейретті.
На відміну від традиційної технології, no-till дозволяє людині впливати на безліч факторів. Ми не можемо управляти кліматом, але за рахунок правильного застосування технології можемо управляти вологою, не можемо повністю знищити бур'яни, комах і хвороби сільгоспкультур, але можемо і повинні навчитися їх контролювати.
Готових рецептів успіху в світовому сільському господарстві немає. Є загальні принципи, які потрібно адаптувати до умов конкретної країни, регіону та господарства. «Формула успіху - думати, обґрунтовувати, знати, отримувати досвід, працювати, докладати всіх зусиль і постійно впроваджувати інновації. У таких країнах як Україна, Росія і Казахстан цілком реально отримувати стабільну врожайність пшениці 60 ц/га і вище. Якщо ви будете наполегливими - у вас все вийде!» - резюмує Роберто Пейретті.
Володимир ВІЛЬОВИЧ