Аграрний тиждень. Україна
» » Цінова ситуація на ринку м'яса птиці
» » Цінова ситуація на ринку м'яса птиці

    Цінова ситуація на ринку м'яса птиці


    altПтахівництво і птахопереробна промисловість України є досить ефективними галузями сільського господарства, що забезпечують населення цінним м'ясом і яйцями. Їх роль складно переоцінити.

    Господарське значення мають: кури, індики, цесарки, гуси, качки. Від птиці можна отримати продукцію в 4-6-місячному віці, бройлери ж у 50-денному віці досягають маси 1,8 кілограмів. Найбільше господарське значення мають кури. Забійний вихід потрошених тушок курей, гусей, качок та індиків складає 57-60%, а напівпотрошених - 77-80%.

    За господарською продуктивності курей і качок підрозділяють на м'ясних, яйценосних і загального використання.

    За хімічним складом м'ясо птиці відрізняється від м'яса забійних тварин підвищеним вмістом біологічно цінних білків і легкозасвоюваного жиру. М'ясо птиці містить 50-70% води, 16-22% білків, 16-45% жирів та мінеральні речовини і вітаміни. Такий розподіл сприяє доброму засвоюванню м'яса і жиру птахів організмом людини.

    Ціни реалізації окремих видів птиці та м'яса птиці в основному залежать від попиту на них і коливаються залежно від строків продажу та каналів збуту. Середня реалізаційна ціна по всіх каналах у 2009 р. становила 9608,7 грн./т, що на 2,3% більше, ніж у 2008 році. Різниця між максимальною і мінімальною середньою за 2009 р. ціною одиниці живої маси птиці в областях становила 8952,1 грн./т (найвища ціна - 13814,1 грн./т у Івано-Франківській, найнижча - 4862,0 грн./т у Черкаській області).

    Середня ціна на птицю по каналах реалізації в січні - серпні 2010 р. збільшилася на 5,2% проти рівня 2009 р. і становила 10130,2 грн. за тонну. При цьому вона коливається від 9175,3 грн/т у лютому до 11152,6 грн/т у травні 2010 р. Варто відмітити, що такий рівень середньої ціни (10130,2 грн./т) на птицю по каналах реалізації тримався протягом усіх літніх місяців (червень - серпень 2010 р.).

    Очікуємо, що на кінець 2010 р. середня ціна реалізації птиці по всіх каналах зросте на 10-15% і коливатиметься у діапазоні 11143,2-11650,0 грн. за тонну. Найвищими будуть ціни реалізації птиці на ринку, через власні магазини, ятки та палатки, за іншими каналами.

    У 2010 р. роздрібні ціни на більшість продуктів харчування виросли порівняно з відповідним періодом 2009 р., не стало винятком і м'ясо птиці. Роздрібна ціна на нього на міських ринках у березні - серпні 2010 р. коливалася в межах 32,88-37,96 грн. за штуку. Ріст цін у досліджуваному періоді на окремі види птиці на міських ринках зумовлений збільшенням цін на м'ясо і м'ясопродукти та зростанням рівня інфляції. Основною причиною росту цін на м'ясо птиці є суттєве подорожчання зернових культур (основний компонент корму для птиці). Помісячну динаміку роздрібних цін на м'ясо птиці в 2009-2010 рр. на міських ринках наведено на рис. 1.

     

     

    Рис. 1. Середні ціни на м'ясо птиці на міських ринках помісячно у 2009-2010 рр., грн./шт.

     

    altЯк повідомляє продовольча і сільськогосподарська організація ООН (FAO), вартість усіх видів м'яса зросла у серпні 2010 р. на 16% порівняно з останнім літнім місяцем минулого року. Таких високих цін не було з 1990 року. При цьому попит на м'ясо помітно збільшився, тоді як основні експортери - США, Австралія і країни Латинської Америки - заявили про зниження виробництва.

    Згідно з результатами останнього аналізу аналітиків Rabobank Agri Commodities, глобальні фундаментальні фактори продовжать здійснювати підвищений вплив на вартість пшениці на світовому ринку в 2010/11 МР. За підрахунками експертів, ціни на зернові досягнуть свого піку - близько $257,2 за тонну - у четвертому кварталі 2010 року, після чого очікується їх спад до $238,8 за тонну у другому кварталі 2011 року.

    Ціни на окремі види птиці на міських ринках значно різняться (табл. 1). Найдорожчими є гуси. Їхня ціна у серпні 2010 р. перевищувала ціну курей у 3,4 рази, качок - у 1,8 рази і складала 97,34 грн. за штуку.

    Очікуємо, що у ІV кварталі 2010 р. на міських ринках і в торговельній мережі збережеться тенденція росту цін на м'ясо птиці та окремі її види у межах 5-10%.

    Дороге вітчизняне м'ясо чи дешевший, проте не завжди якісний імпорт, - перед такою проблемою нині опинились українські державні службовці. З одного боку, угода з СОТ змушує Україну імпортувати європейські м'ясні продукти. Останні, звичайно, дешевші за вітчизняні, тож збивають ціну на українському ринку, змушуючи вітчизняних виробників працювати у збиток.

     

    Ціни на окремі види птиці на міських ринках, грн./шт.

     

    Місяць

    2008 р.

    2009 р.

    2010 р.

    Кури

    Гуси

    Качки

    Кури

    Гуси

    Качки

    Кури

    Гуси

    Качки

    Січень

    18,34

    62,87

    35,26

    24,97

    95,97

    55,29

    30,35

    102,43

    55,97

    Лютий

    18,63

    63,52

    36,05

    24,43

    96,22

    53,66

    29,65

    102,71

    55,76

    Березень

    20,50

    66,22

    38,86

    25,44

    98,03

    50,97

    30,40

    102,37

    56,16

    Квітень

    22,86

    73,58

    44,92

    27,70

    99,31

    54,19

    31,13

    101,74

    56,53

    Травень

    23,86

    79,59

    49,93

    28,81

    99,97

    54,12

    30,87

    100,51

    56,78

    Червень

    24,18

    80,84

    51,28

    28,49

    98,94

    52,26

    29,96

    97,62

    56,83

    Липень

    24,69

    81,23

    51,90

    28,64

    96,83

    53,29

    28,48

    97,06

    55,70

    Серпень

    24,33

    83,07

    51,34

    29,31

    97,62

    53,25

    28,28

    97,34

    54,71

    Вересень

    24,18

    83,40

    51,74

    29,08

    96,28

    52,85

     

     

     

    Жовтень

    24,29

    84,19

    53,07

    28,90

    95,19

    52,38

     

     

     

    Листопад

    24,29

    86,41

    53,48

    28,90

    95,06

    52,89

     

     

     

    Грудень

    24,54

    91,92

    55,02

    30,05

    99,11

    55,08

     

     

     

     

    Як наслідок, займатись виробництвом м'яса в Україні стає все менш вигідно і підприємства поступово від нього відмовляються, ставлячи країну в залежність від імпорту.

    Втім, за співвідношенням ціни та якості і враховуючи купівельну спроможність населення України, м'ясо птиці завжди займало провідні позиції. Однак в агропромисловому виробництві країни птахівництво залишається проблемним, хоча і стрімко розвивається. Створити сприятливі умови для підвищення ефективності птахівництва в цілому, забезпечити населення високоякісними продуктами харчування, витримати значну конкуренцію на внутрішньому ринку і знайти шляхи виходу на зовнішній ринок - це далеко не весь перелік проблем, які стоять перед галуззю на сучасному етапі розвитку.

                                                                                                           Наталія КОПИТЕЦЬ,

                                                               к.е.н., с.н.с., провідний науковий співробітник

                                                                                           Національний науковий центр

                                                                           "Інститут аграрної економіки" НААНУ

     


     





    Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №2 (257)
  • №42 (254)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Цінова ситуація на ринку м'яса птиці


altПтахівництво і птахопереробна промисловість України є досить ефективними галузями сільського господарства, що забезпечують населення цінним м'ясом і яйцями. Їх роль складно переоцінити.

Господарське значення мають: кури, індики, цесарки, гуси, качки. Від птиці можна отримати продукцію в 4-6-місячному віці, бройлери ж у 50-денному віці досягають маси 1,8 кілограмів. Найбільше господарське значення мають кури. Забійний вихід потрошених тушок курей, гусей, качок та індиків складає 57-60%, а напівпотрошених - 77-80%.

За господарською продуктивності курей і качок підрозділяють на м'ясних, яйценосних і загального використання.

За хімічним складом м'ясо птиці відрізняється від м'яса забійних тварин підвищеним вмістом біологічно цінних білків і легкозасвоюваного жиру. М'ясо птиці містить 50-70% води, 16-22% білків, 16-45% жирів та мінеральні речовини і вітаміни. Такий розподіл сприяє доброму засвоюванню м'яса і жиру птахів організмом людини.

Ціни реалізації окремих видів птиці та м'яса птиці в основному залежать від попиту на них і коливаються залежно від строків продажу та каналів збуту. Середня реалізаційна ціна по всіх каналах у 2009 р. становила 9608,7 грн./т, що на 2,3% більше, ніж у 2008 році. Різниця між максимальною і мінімальною середньою за 2009 р. ціною одиниці живої маси птиці в областях становила 8952,1 грн./т (найвища ціна - 13814,1 грн./т у Івано-Франківській, найнижча - 4862,0 грн./т у Черкаській області).

Середня ціна на птицю по каналах реалізації в січні - серпні 2010 р. збільшилася на 5,2% проти рівня 2009 р. і становила 10130,2 грн. за тонну. При цьому вона коливається від 9175,3 грн/т у лютому до 11152,6 грн/т у травні 2010 р. Варто відмітити, що такий рівень середньої ціни (10130,2 грн./т) на птицю по каналах реалізації тримався протягом усіх літніх місяців (червень - серпень 2010 р.).

Очікуємо, що на кінець 2010 р. середня ціна реалізації птиці по всіх каналах зросте на 10-15% і коливатиметься у діапазоні 11143,2-11650,0 грн. за тонну. Найвищими будуть ціни реалізації птиці на ринку, через власні магазини, ятки та палатки, за іншими каналами.

У 2010 р. роздрібні ціни на більшість продуктів харчування виросли порівняно з відповідним періодом 2009 р., не стало винятком і м'ясо птиці. Роздрібна ціна на нього на міських ринках у березні - серпні 2010 р. коливалася в межах 32,88-37,96 грн. за штуку. Ріст цін у досліджуваному періоді на окремі види птиці на міських ринках зумовлений збільшенням цін на м'ясо і м'ясопродукти та зростанням рівня інфляції. Основною причиною росту цін на м'ясо птиці є суттєве подорожчання зернових культур (основний компонент корму для птиці). Помісячну динаміку роздрібних цін на м'ясо птиці в 2009-2010 рр. на міських ринках наведено на рис. 1.

 

 

Рис. 1. Середні ціни на м'ясо птиці на міських ринках помісячно у 2009-2010 рр., грн./шт.

 

altЯк повідомляє продовольча і сільськогосподарська організація ООН (FAO), вартість усіх видів м'яса зросла у серпні 2010 р. на 16% порівняно з останнім літнім місяцем минулого року. Таких високих цін не було з 1990 року. При цьому попит на м'ясо помітно збільшився, тоді як основні експортери - США, Австралія і країни Латинської Америки - заявили про зниження виробництва.

Згідно з результатами останнього аналізу аналітиків Rabobank Agri Commodities, глобальні фундаментальні фактори продовжать здійснювати підвищений вплив на вартість пшениці на світовому ринку в 2010/11 МР. За підрахунками експертів, ціни на зернові досягнуть свого піку - близько $257,2 за тонну - у четвертому кварталі 2010 року, після чого очікується їх спад до $238,8 за тонну у другому кварталі 2011 року.

Ціни на окремі види птиці на міських ринках значно різняться (табл. 1). Найдорожчими є гуси. Їхня ціна у серпні 2010 р. перевищувала ціну курей у 3,4 рази, качок - у 1,8 рази і складала 97,34 грн. за штуку.

Очікуємо, що у ІV кварталі 2010 р. на міських ринках і в торговельній мережі збережеться тенденція росту цін на м'ясо птиці та окремі її види у межах 5-10%.

Дороге вітчизняне м'ясо чи дешевший, проте не завжди якісний імпорт, - перед такою проблемою нині опинились українські державні службовці. З одного боку, угода з СОТ змушує Україну імпортувати європейські м'ясні продукти. Останні, звичайно, дешевші за вітчизняні, тож збивають ціну на українському ринку, змушуючи вітчизняних виробників працювати у збиток.

 

Ціни на окремі види птиці на міських ринках, грн./шт.

 

Місяць

2008 р.

2009 р.

2010 р.

Кури

Гуси

Качки

Кури

Гуси

Качки

Кури

Гуси

Качки

Січень

18,34

62,87

35,26

24,97

95,97

55,29

30,35

102,43

55,97

Лютий

18,63

63,52

36,05

24,43

96,22

53,66

29,65

102,71

55,76

Березень

20,50

66,22

38,86

25,44

98,03

50,97

30,40

102,37

56,16

Квітень

22,86

73,58

44,92

27,70

99,31

54,19

31,13

101,74

56,53

Травень

23,86

79,59

49,93

28,81

99,97

54,12

30,87

100,51

56,78

Червень

24,18

80,84

51,28

28,49

98,94

52,26

29,96

97,62

56,83

Липень

24,69

81,23

51,90

28,64

96,83

53,29

28,48

97,06

55,70

Серпень

24,33

83,07

51,34

29,31

97,62

53,25

28,28

97,34

54,71

Вересень

24,18

83,40

51,74

29,08

96,28

52,85

 

 

 

Жовтень

24,29

84,19

53,07

28,90

95,19

52,38

 

 

 

Листопад

24,29

86,41

53,48

28,90

95,06

52,89

 

 

 

Грудень

24,54

91,92

55,02

30,05

99,11

55,08

 

 

 

 

Як наслідок, займатись виробництвом м'яса в Україні стає все менш вигідно і підприємства поступово від нього відмовляються, ставлячи країну в залежність від імпорту.

Втім, за співвідношенням ціни та якості і враховуючи купівельну спроможність населення України, м'ясо птиці завжди займало провідні позиції. Однак в агропромисловому виробництві країни птахівництво залишається проблемним, хоча і стрімко розвивається. Створити сприятливі умови для підвищення ефективності птахівництва в цілому, забезпечити населення високоякісними продуктами харчування, витримати значну конкуренцію на внутрішньому ринку і знайти шляхи виходу на зовнішній ринок - це далеко не весь перелік проблем, які стоять перед галуззю на сучасному етапі розвитку.

                                                                                                       Наталія КОПИТЕЦЬ,

                                                           к.е.н., с.н.с., провідний науковий співробітник

                                                                                       Національний науковий центр

                                                                       "Інститут аграрної економіки" НААНУ

 


 





Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №2 (257)
  • №42 (254)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.