Мінагрополітики, беручи до уваги значні перехідні залишки цукру минулих років на початок 2007/2008 року (з 1 вересня 2007 року), затвердило обсяг виробництва цукру квоти „А” із цукрових буряків урожаю-2007 на рівні 1740 тис. тонн.
Довідка: залишки цукру на 1 вересня 2007 року склали 1080 тис. т,
у тому числі: (дані Держкомстату)
-на складах підприємств-виробників(форма № 1-П) 217
-на підприємствах оптової торгівлі (форма № 1-опт) 192
- у великих сільгосппідприємствах (форма №21-заг) 92
- у роздрібній торгівлі (форма №3-торг) 12
- у господарствах населення(експертна оцінка) 380
- інші утримувачі (експертна оцінка) 187
(харчові підприємства, держпродрезерв, фізичні особи-підприємці, тощо)
Цукру із цукрових буряків урожаю 2007 року може бути вироблено понад 1740 тис. тонн.
Довідка: на 29.11.2007 на цукрові заводи надійшло 15,87 млн. тонн цукрових буряків, вироблено 1717,2 тис. тонн цукру, залишок цукрових буряків на цукрових заводах складає 0,67 млн. тонн. Працює 34 цукрові заводи, закінчили виробництво 75 цукрових заводів.
Таким чином, обсяги виробництва цукру із цукрових буряків у поточному році з урахуванням суттєвих перехідних залишків цукру на початок 2007/2008 маркетиногово року є цілком достатнім для задоволення внутрішніх потреб.
Через надлишкову пропозицію цукру на внутрішньому ринку суб”єкти господарювання до середини жовтня цього року реалізували його за цінами в межах 2250-2400 грн. за одну тонну з урахуванням ПДВ, рівень яких був нижчий за затверджену на 2007/2008 маркетинговий рік Кабінетом Міністрів України та обов”язкову для дотримання мінімальну ціну 2500 грн. за одну тонну з урахуванням ПДВ.
У другій половині жовтня цього року на внутрішньому ринку цукру намітилася тенденція до зростання оптово-відпускних цін на цукор, які на початок листопада досягли в середньому 2750 грн. за одну тонну з ПДВ і перевищили рівень мінімальної ціни.
Основними причинами такого зростання можна вважати ціну реалізації цукрових буряків (з початку сезону на 5-10% перевищила затверджений мінімальний рівень), а також подорожчання паливно-мастильних та виробничих матеріалів.
На сьогодні на внутрішньому ринку спостерігається низький попит на цукор і зниження оптової ціни. Цукрові заводи та товаровиробники змушені реалізувати його за ціною, яка коливається в межах 2550-2720 грн. за одну тонну з урахуванням ПДВ, і є нижчою за його собівартість, оскільки їм необхідні кошти для покриття поточних витрат.
Довідка: у поточному році понад 70% цукрових буряків переробляється за давальницькими схемами, продовжують мати місце бартерні операції, а це, через відсутність паритетних співвідношень по цінах, в значній мірі дестабілізує внутрішній ринок.
Після завершення сезону переробки цукрових буряків прогнозується традиційне зростання оптової ціни на цукор. Ажіотажного попиту бути не повинно, оскільки наявні ресурси цукру в Україні достатні для задоволення внутрішніх потреб держави.
Матеріал надано асоціацією «Укрцукор»