Аграрний тиждень. Україна
» » » Українські вундеркінди отримають допомогу
» » » Українські вундеркінди отримають допомогу

    Українські вундеркінди отримають допомогу


    Анатолій МарущакУ будь-якому віці дитина полюбляє увагу дорослих, особливо коли її справами цікавиться досвідчений фахівець. Його порада ніколи не завадить, особливо тоді, коли хочеться стати справжнім генієм - відшукати на небі невідому зірку або здивувати своїм винаходом увесь дорослий світ…

    Добре, коли в тебе така нагода є: мешкаєш у великому місті, в цивілізованій квартирі, маєш змогу відвідувати цікаві позашкільні гуртки. А якщо це село, бездоріжжя й маленька школа, яка міститься у старій будівлі за десять кілометрів від дому? Та ще й треба допомогти багатодітній матері поратися по господарству. Небагато часу залишається такому мрійнику, щоб досягти мети. Але ж і він талановитий. Уміє змайструвати, приміром, підйомник для криниці, або механічну поїлку для корови. Незапатентованим винаходом такого юного вундеркінда вже користуються односельці й чекають, чого він ще такого придумає… Люди жалкують, що живе талановитий мрійник і фантазер у їхньому забутому Богом селі, а не десь у столиці.

    Відтепер обдарованим дітям з найвіддаленіших українських глибинок не потрібно самотужки шукати спонсорів для реалізації своїх геніальних ідей. Патентувати кращі технічні винаходи вундеркіндам допомагатиме Центр впровадження інтелектуальної власності, створений при Малій академії наук України. Спеціалісти Центру піклуватимуться, щоб дитячі розробки були реалізовані в тій чи іншій сфері економіки. Це справжня наукова сенсація. Нині позашкільний заклад МАН України об’єднує 27 територіальних відділень обласного рівня та має близько семи тисяч гуртків і секцій різних напрямів. До наукової роботи в академії залучаються приблизно 100 тисяч старшокласників, третина з них – учні шкіл сільської місцевості. За велику роботу з пошуку, розвитку і підтримки талановитої і обдарованої учнівської молоді академія отримала статус загальнодержавної.

    У світі відомо багато прикладів співпраці між державою та молодими науковцями. Приміром, у Польщі вже близько десяти років працює Бюро патентів на дитячі винаходи. За цей час сюди надійшло понад 30 тисяч дитячих винаходів і проектів. Тисяча з них вже запропонована до впровадження у практику. В Америці також держава всіляко сприяє процесу отримання дітьми патентів. Там періодично проводиться широкомасштабний конкурс дитячих винаходів, його головний приз – дослідницький грант на 100 000 доларів. На відміну від інших європейських країн, в Україні досі існують матеріальні та юридичні складності з отриманням патентів. Головне, що новий Центр вже веде роботу в цьому напрямку. Про перші кроки свого підрозділу розповідає його керівник Анатолій Марущак.

    «Протягом двох літніх місяців тривало оформлення документів. Я особисто спілкувався з кожною дитиною та її науковим керівником, роз’яснював та допомагав правильно скласти відповідні документи. Адже одне з завдань Центру – навчити дітей самостійно оформлювати всі необхідні для патентування винаходу документи. За серпень було подано 12 пакетів документів у Державний департамент захисту інтелектуальної власності для оформлення свідоцтв про право власності на комп’ютерну програму. Слід зазначити, що процес реєстрації триває протягом 2-х місяців. У вересні розпочалась робота Центру зі складання документів на оформлення патентів на корисну модель в Укрпатенті. Нині Центр впровадження об’єктів інтелектуальної власності МАН України працює над пошуком партнерів для реалізації спільних програм із залученням дітей-науковців та винахідників. Раціоналізаторські та інноваційні ідеї вундеркіндів допоможуть вирішувати проблеми в різних галузях виробництва, економіки та маркетингу».

    Щороку під патронатом Президента України Віктора Януковича академія проводить Всеукраїнський конкурс-захист науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАНУ. У трьох етапах конкурсу змагається майже 100 000 школярів-старшокласників. Та до фіналу за результатами виходить лише 1000 кращих. Діти отримують дипломи Міністерства освіти і науки України І, ІІ, ІІІ ступенів та відзнаки Малої академії наук. 120 переможців третього етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту отримують стипендії Президента. Грошова допомога Глави держави - непоганий стимул до нових наукових розробок та досліджень. Цьогорічний конкурс довів: проблем із винаходами для дітей в Україні не буде! Зокрема, президент Малої академії наук, народний депутат України Станіслав Довгий на прес-конференції, присвяченій конкурсу науково-дослідних робіт юних винахідників, зазначив:

    «Окрему увагу ми звертаємо на дітей технічного відділення. Особливість його у тому, що школярі приїжджають на конкурс із макетами своїх робіт. І серед них дуже багато цікавих розробок, які можуть бути реалізовані в тій чи іншій сфері економіки. Приміром, торік було надзвичайно багато цікавих винаходів для екологічної безпеки, були макети енергоощадних установок. Цього року - не менше цікавих винаходів. Ось, наприклад, Рогов Тарас із Києва розробив концепцію завчасного інформування машиніста рухомого складу про ситуацію на залізничному переїзді; Шарманський Ігор з Івано-Франківська привіз простий пристрій для виявлення чадного газу в приміщенні. Ще один учень – Реппа Деніс із Миколаєва привіз пропозиції, як подовжити заряд акумуляторної батареї для електромобілів. Ви знаєте, що сучасні електромобілі мають невелику відстань проїзду на одній батареї. Вадим Хіміч з Житомира розробив прилад «Алкостоп», що блокує рух автомобіля у випадку перевищення норми алкоголю в крові водія. Всі ці винаходи на часі. За кордоном подібні ідеї надзвичайно цінуються. Але, на жаль, в Україні більшість цих дитячих установок недовговічні. Проблема полягає в тому, що сьогодні нові розробки навіть дорослим винахідникам складно запатентувати. Це не просто довготривала процедура, вона ще й коштує чималих грошей. Але цього року Мала академія взяла на себе таку ініціативу і допомагатиме патентувати цікаві винаходи школярів».

    Серед учнів Малої академії наук України є чимало обдарованих дітей, чиї досягнення відзначені престижними міжнародними нагородами. Станіслав Довгий радить батькам юних вундеркіндів ставитись до прояву обдарованості своїх дітей з увагою. Берегти їх і не зашкодити при навчанні й вихованні. На думку науковця, в Україні надзвичайно кмітливі люди, які завжди мали в будь-якій сфері багато надзвичайних і цікавих ідей. Дитяче винахідництво, вважає президент Малої академії, перебуває у державі на передових позиціях науково-технічних знань і досягнень. Що важливо для економіки. Станіслав Олексійович залюбки розповідає про перспективні розробки обдарованих дітей, які йому сподобались:

    «Сьогодні вже десятки патентів, авторських свідоцтв запатентовані на базі тих винаходів, які зробили школярі. Це винаходи в галузі ресурсів збереження альтернативних джерел енергії. Унікальні були ідеї, пов’язані з використанням сонячної енергії. Були приклади-винаходи, присвячені геотермальній енергії. Хотілося б, щоб ми сьогодні змінили ситуацію, відновили ті позашкільні та шкільні засоби розвитку дітей. І надали матеріально-технічну базу, щоб діти поза шкільною програмою могли би поглиблювати та впроваджувати свої знання. Це надзвичайно важливо, як у футболі: якщо не формувати зміну з юного віку - не буде мережі футбольних команд, не буде збірної. Тому й у нас, якщо ми сьогодні на рівні позашкільних закладів не створимо мережу центрів для юних дослідників, не забезпечимо їх матеріально-технічною базою, то у подальшому наша економіка буде страждати. Для того, щоб ми могли забезпечити свою промисловість, у нас є всі умови. Бо наші діти найгеніальніші. Це я можу точно сказати».

    Наталія Лук'янчук - практикуючий психолог та науковий співробітник Інституту обдарованої дитини. На думку жінки, сьогодні надзвичайно важливо, аби дитина бачила результат своєї діяльності: це має заохотити її до подальшої роботи. Особливо це стосується підлітків віком 13-17 років, адже саме у цей період відбувається становлення особистості, визначення подальшого напрямку діяльності. Важливо створити відповідне середовище і умови для розвитку обдарованих дітей, аби вони не потрапляли у негативне, деструктивне оточення – на вулицю, до поганих компаній тощо. Науковець зазначає: «Український мозок завжди дуже цінувався у світі. Приміром, Японія зібрала архів журналів «Юний технік», що виходив за Радянського Союзу, і використала деякі публікації у своїх розробках. Важливо, аби і на просторах України цінували і втілювали у життя винаходи наших молодих співвітчизників».

    Кажуть, диваки прикрашають світ. Впевнена, це - про винахідників. Іноді ловлю себе на думці, що наші діти бувають значно розумнішими за дорослих.

    Моя дванадцятирічна онука Настя знає досконало англійську мову та вчить працювати мене з різними комп’ютерними програмами. «Бабцю, ти мабуть зростала у печерний вік, на техніці зовсім не розумієшся», - говорить дівчинка. Пригадую своє дитинство. У такому ж віці намагалася сконструювати із простирадла парашут. Навіть зробила стрибок з даху… На жаль, моє винахідництво завершилося переломом ноги та синцями на сідницях. Батько оцінив новацію ременем, а мати - сльозами. В майбутньому другий розряд з парашутного спорту я таки отримала.

    Кожний із нас у свої роки залишається в душі мрійником та винахідником. Іноді жалкуєш, що не мав колись нинішніх можливостей. Надолужувати втрачене досить важко. Тому дуже важливо допомогти дитині вчасно розпізнати свій талант. Адже від цього залежить її майбутня доля. Тож слід подякувати людям, які сьогодні знаходять час для пошуку і підтримки талановитої і обдарованої молоді. Вручають дітям із найвіддаленіших глибинок безкоштовний квиток у життя винаходам та науковим досягненням. Допомагають знайти свою провідну зірку на шляху до здійснення мрій.                         

     

    Наталія СОКУРЕНКО

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     





    Схожі новини
  • Відзначили кращих учнів та вчителів своїх підшефних шкіл
  • Безкоштовними дива бувають лише у казках
  • Лабораторії Держсільгоспінспекції мають міжнародну акредитацію та працюють у штатному режимі
  • Медичні інновації - на півдорозі до хворих
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Українські вундеркінди отримають допомогу


Анатолій МарущакУ будь-якому віці дитина полюбляє увагу дорослих, особливо коли її справами цікавиться досвідчений фахівець. Його порада ніколи не завадить, особливо тоді, коли хочеться стати справжнім генієм - відшукати на небі невідому зірку або здивувати своїм винаходом увесь дорослий світ…

Добре, коли в тебе така нагода є: мешкаєш у великому місті, в цивілізованій квартирі, маєш змогу відвідувати цікаві позашкільні гуртки. А якщо це село, бездоріжжя й маленька школа, яка міститься у старій будівлі за десять кілометрів від дому? Та ще й треба допомогти багатодітній матері поратися по господарству. Небагато часу залишається такому мрійнику, щоб досягти мети. Але ж і він талановитий. Уміє змайструвати, приміром, підйомник для криниці, або механічну поїлку для корови. Незапатентованим винаходом такого юного вундеркінда вже користуються односельці й чекають, чого він ще такого придумає… Люди жалкують, що живе талановитий мрійник і фантазер у їхньому забутому Богом селі, а не десь у столиці.

Відтепер обдарованим дітям з найвіддаленіших українських глибинок не потрібно самотужки шукати спонсорів для реалізації своїх геніальних ідей. Патентувати кращі технічні винаходи вундеркіндам допомагатиме Центр впровадження інтелектуальної власності, створений при Малій академії наук України. Спеціалісти Центру піклуватимуться, щоб дитячі розробки були реалізовані в тій чи іншій сфері економіки. Це справжня наукова сенсація. Нині позашкільний заклад МАН України об’єднує 27 територіальних відділень обласного рівня та має близько семи тисяч гуртків і секцій різних напрямів. До наукової роботи в академії залучаються приблизно 100 тисяч старшокласників, третина з них – учні шкіл сільської місцевості. За велику роботу з пошуку, розвитку і підтримки талановитої і обдарованої учнівської молоді академія отримала статус загальнодержавної.

У світі відомо багато прикладів співпраці між державою та молодими науковцями. Приміром, у Польщі вже близько десяти років працює Бюро патентів на дитячі винаходи. За цей час сюди надійшло понад 30 тисяч дитячих винаходів і проектів. Тисяча з них вже запропонована до впровадження у практику. В Америці також держава всіляко сприяє процесу отримання дітьми патентів. Там періодично проводиться широкомасштабний конкурс дитячих винаходів, його головний приз – дослідницький грант на 100 000 доларів. На відміну від інших європейських країн, в Україні досі існують матеріальні та юридичні складності з отриманням патентів. Головне, що новий Центр вже веде роботу в цьому напрямку. Про перші кроки свого підрозділу розповідає його керівник Анатолій Марущак.

«Протягом двох літніх місяців тривало оформлення документів. Я особисто спілкувався з кожною дитиною та її науковим керівником, роз’яснював та допомагав правильно скласти відповідні документи. Адже одне з завдань Центру – навчити дітей самостійно оформлювати всі необхідні для патентування винаходу документи. За серпень було подано 12 пакетів документів у Державний департамент захисту інтелектуальної власності для оформлення свідоцтв про право власності на комп’ютерну програму. Слід зазначити, що процес реєстрації триває протягом 2-х місяців. У вересні розпочалась робота Центру зі складання документів на оформлення патентів на корисну модель в Укрпатенті. Нині Центр впровадження об’єктів інтелектуальної власності МАН України працює над пошуком партнерів для реалізації спільних програм із залученням дітей-науковців та винахідників. Раціоналізаторські та інноваційні ідеї вундеркіндів допоможуть вирішувати проблеми в різних галузях виробництва, економіки та маркетингу».

Щороку під патронатом Президента України Віктора Януковича академія проводить Всеукраїнський конкурс-захист науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАНУ. У трьох етапах конкурсу змагається майже 100 000 школярів-старшокласників. Та до фіналу за результатами виходить лише 1000 кращих. Діти отримують дипломи Міністерства освіти і науки України І, ІІ, ІІІ ступенів та відзнаки Малої академії наук. 120 переможців третього етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту отримують стипендії Президента. Грошова допомога Глави держави - непоганий стимул до нових наукових розробок та досліджень. Цьогорічний конкурс довів: проблем із винаходами для дітей в Україні не буде! Зокрема, президент Малої академії наук, народний депутат України Станіслав Довгий на прес-конференції, присвяченій конкурсу науково-дослідних робіт юних винахідників, зазначив:

«Окрему увагу ми звертаємо на дітей технічного відділення. Особливість його у тому, що школярі приїжджають на конкурс із макетами своїх робіт. І серед них дуже багато цікавих розробок, які можуть бути реалізовані в тій чи іншій сфері економіки. Приміром, торік було надзвичайно багато цікавих винаходів для екологічної безпеки, були макети енергоощадних установок. Цього року - не менше цікавих винаходів. Ось, наприклад, Рогов Тарас із Києва розробив концепцію завчасного інформування машиніста рухомого складу про ситуацію на залізничному переїзді; Шарманський Ігор з Івано-Франківська привіз простий пристрій для виявлення чадного газу в приміщенні. Ще один учень – Реппа Деніс із Миколаєва привіз пропозиції, як подовжити заряд акумуляторної батареї для електромобілів. Ви знаєте, що сучасні електромобілі мають невелику відстань проїзду на одній батареї. Вадим Хіміч з Житомира розробив прилад «Алкостоп», що блокує рух автомобіля у випадку перевищення норми алкоголю в крові водія. Всі ці винаходи на часі. За кордоном подібні ідеї надзвичайно цінуються. Але, на жаль, в Україні більшість цих дитячих установок недовговічні. Проблема полягає в тому, що сьогодні нові розробки навіть дорослим винахідникам складно запатентувати. Це не просто довготривала процедура, вона ще й коштує чималих грошей. Але цього року Мала академія взяла на себе таку ініціативу і допомагатиме патентувати цікаві винаходи школярів».

Серед учнів Малої академії наук України є чимало обдарованих дітей, чиї досягнення відзначені престижними міжнародними нагородами. Станіслав Довгий радить батькам юних вундеркіндів ставитись до прояву обдарованості своїх дітей з увагою. Берегти їх і не зашкодити при навчанні й вихованні. На думку науковця, в Україні надзвичайно кмітливі люди, які завжди мали в будь-якій сфері багато надзвичайних і цікавих ідей. Дитяче винахідництво, вважає президент Малої академії, перебуває у державі на передових позиціях науково-технічних знань і досягнень. Що важливо для економіки. Станіслав Олексійович залюбки розповідає про перспективні розробки обдарованих дітей, які йому сподобались:

«Сьогодні вже десятки патентів, авторських свідоцтв запатентовані на базі тих винаходів, які зробили школярі. Це винаходи в галузі ресурсів збереження альтернативних джерел енергії. Унікальні були ідеї, пов’язані з використанням сонячної енергії. Були приклади-винаходи, присвячені геотермальній енергії. Хотілося б, щоб ми сьогодні змінили ситуацію, відновили ті позашкільні та шкільні засоби розвитку дітей. І надали матеріально-технічну базу, щоб діти поза шкільною програмою могли би поглиблювати та впроваджувати свої знання. Це надзвичайно важливо, як у футболі: якщо не формувати зміну з юного віку - не буде мережі футбольних команд, не буде збірної. Тому й у нас, якщо ми сьогодні на рівні позашкільних закладів не створимо мережу центрів для юних дослідників, не забезпечимо їх матеріально-технічною базою, то у подальшому наша економіка буде страждати. Для того, щоб ми могли забезпечити свою промисловість, у нас є всі умови. Бо наші діти найгеніальніші. Це я можу точно сказати».

Наталія Лук'янчук - практикуючий психолог та науковий співробітник Інституту обдарованої дитини. На думку жінки, сьогодні надзвичайно важливо, аби дитина бачила результат своєї діяльності: це має заохотити її до подальшої роботи. Особливо це стосується підлітків віком 13-17 років, адже саме у цей період відбувається становлення особистості, визначення подальшого напрямку діяльності. Важливо створити відповідне середовище і умови для розвитку обдарованих дітей, аби вони не потрапляли у негативне, деструктивне оточення – на вулицю, до поганих компаній тощо. Науковець зазначає: «Український мозок завжди дуже цінувався у світі. Приміром, Японія зібрала архів журналів «Юний технік», що виходив за Радянського Союзу, і використала деякі публікації у своїх розробках. Важливо, аби і на просторах України цінували і втілювали у життя винаходи наших молодих співвітчизників».

Кажуть, диваки прикрашають світ. Впевнена, це - про винахідників. Іноді ловлю себе на думці, що наші діти бувають значно розумнішими за дорослих.

Моя дванадцятирічна онука Настя знає досконало англійську мову та вчить працювати мене з різними комп’ютерними програмами. «Бабцю, ти мабуть зростала у печерний вік, на техніці зовсім не розумієшся», - говорить дівчинка. Пригадую своє дитинство. У такому ж віці намагалася сконструювати із простирадла парашут. Навіть зробила стрибок з даху… На жаль, моє винахідництво завершилося переломом ноги та синцями на сідницях. Батько оцінив новацію ременем, а мати - сльозами. В майбутньому другий розряд з парашутного спорту я таки отримала.

Кожний із нас у свої роки залишається в душі мрійником та винахідником. Іноді жалкуєш, що не мав колись нинішніх можливостей. Надолужувати втрачене досить важко. Тому дуже важливо допомогти дитині вчасно розпізнати свій талант. Адже від цього залежить її майбутня доля. Тож слід подякувати людям, які сьогодні знаходять час для пошуку і підтримки талановитої і обдарованої молоді. Вручають дітям із найвіддаленіших глибинок безкоштовний квиток у життя винаходам та науковим досягненням. Допомагають знайти свою провідну зірку на шляху до здійснення мрій.                         

 

Наталія СОКУРЕНКО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Схожі новини
  • Відзначили кращих учнів та вчителів своїх підшефних шкіл
  • Безкоштовними дива бувають лише у казках
  • Лабораторії Держсільгоспінспекції мають міжнародну акредитацію та працюють у штатному режимі
  • Медичні інновації - на півдорозі до хворих
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.