Аграрний тиждень. Україна
» » Тренди і прогнози 2019-2020
» » Тренди і прогнози 2019-2020

    Тренди і прогнози 2019-2020


    Те, що світовий ринок сільськогосподарської техніки прогресує стрімкими темпами, аграрії усвідомлюють щосезону. Застосування виробниками техніки і аграріями інноваційних безпілотних технологій, електрокомбайнів, систем GPS-моніторингу посівів – не є фантазією. І в цьому плані Україна намагається не відставати від інших розвинених країн. 
    Принаймні українські сільгоспмашинобудівники показують цілком обнадійливий ріст у всіх сегментах виробництва агротехніки. Тим паче, що наше основне багатство – чорноземи - потребують якісних і продуктивних машин, які можуть забезпечити сучасні агроехнології.
    Вітчизняні виробники тракторної техніки, незважаючи на ряд несприятливих факторів, намагаються долати труднощі фінансового та організаційного характерів. Нововведення спостерігаються і в технологічній структурі трактора - впроваджуються елементи комп'ютеризації та інтелектуалізації устаткування, що підвищує рівень техніки і позначається на її продуктивності. Серед удосконалень є спрямованість і на екологічність. Нині трактори потужністю 82-136 к.с., що підходять для борін від 2,4 м до 6 м, займають найбільш істотну частку (33,3%), а техніка могутніше 136 к.с. застосовується агрогосподарствами для важких борін до 21 м і користується меншим попитом.
    У сегменті комбайнової техніки своїм досягненням торік похизувався Херсонський машинобудівний завод. На підприємстві заявили, що налагодили виробництво фінських комбайнів Skif-280 Superior - більш вдосконаленої версії фінського комбайна Sampo Rosenlew SR 3085 Superior. Але скільки таких машин випущено і чи купуються вони нашими аграріями, поки що невідомо.
    Певну «завісу» у виробництві української агротехніки відкрив нещодавно Степан Кубів, міністр економічного розвитку і торгівлі України. Він констатував, що в країні зростає кількість виробників агротехніки. За інформацією високопосадовця, торік кількість машинобудівних підприємств, що виробляють техніку і обладнання для АПК, зросла на 38%. Третина всієї української техніки й обладнання продається і купується в рамках державної програми субсидування сільгосптехніки вітчизняного виробництва. Так, у 2018-му наші аграрії придбали 17182 одиниць техніки на 4,4 млрд грн.

    За останні 4 роки (2015-2018 рр.) до України завезли близько 244 тис. різних видів тракторів (нових і вживаних) на понад $1,6 млрд, констатують в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ). У кількісному вираженні сумарний імпорт тракторів (включаючи мотоблоки) зріс у 2015-2016 рр. та у 2018 р., тоді як у 2017-му відбулось значне просідання ринку
    Найбільше цієї техніки імпортовано торік. На відміну від зернозбиральних комбайнів, де «гарячий» сезон триває з кінця квітня по серпень, трактори активно завозяться з кінця зими до кінця квітня і в липні. В 2018 р. активними, крім названих періодів, були й осінні місяці.
    Якщо в кількісному вираженні імпорт тракторів ріс з року в рік, то у вартісному він досяг свого пікового значення в 2017 р. ($493 млн). У 2018-му відбувся спад ($431 млн). Аналітики УКАБ вважають, що відбувся певний зсув від дорогої до дешевій техніки і від більш потужних до менш потужних тракторів.
    За проаналізовані 4 роки частка тракторів, що були у використанні, серед усіх імпортованих становила орієнтовно 4%. Це значно менше в порівнянні з зернозбиральними комбайнами (цей сегмент займає половину всіх поставок з-за кордону). Взагалі ж імпорт вживаних тракторів має незначну частку.

    У квітні 2019 р. перелік виробників і номенклатура техніки та обладнання, що відповідають умовам програми, істотно оновлені. «На старті (2017 р.) критеріям програми відповідали тільки 40 заводів-виробників агротехніки, в минулому році - вже 141 підприємство. Це при тому, що на 2019 рік вимоги до локалізації виросли з 35% до 55%. Якщо у 2017-му в переліку було менше 800 найменувань техніки і обладнання, то в 2018-му стало 9250. Завдяки програмі створено 5 тис. додаткових робочих місць, надходження до бюджетів усіх рівнів склали 1,6 млрд грн», - наголосив міністр.

    Що актуально для ринку?
    У квітні асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» зібрала іноземних виробників, аби обговорити ситуацію на вітчизняному ринку сільгосптехніки, почути прогнози на цей і наступний роки, особливості роботи і доступу на український ринок закордонних виробників машин і новинок, зокрема тих, що будуть представлені на міжнародній виставці Agritechnica 2019.

    Завітавши до затишної зали агрохолдингу AgroGeneration у Києві, маркетологи лідерських компаній ринку техніки - AGCO Corporation, New Holland, CASE IH, CLAAS та AgroGeneration - порушили низку актуальних питань про нинішній стан ринку агротехніки: про продажі у сезоні-2018 і прогнози на 2019-2020 роки, тренди на українському ринку й запити аграріїв, розбудову дилерської мережі та сервісних послуг, особливості роботи на українському ринку та інші.

    Не секрет, що 2017-й для всіх компаній був успішним, підкреслив продукт-менеджер CLAAS Віталій Бортун«Незважаючи на прогнози, 2018 рік виявився складнішим з огляду продажів техніки, що було викликано певним недофінансуванням аграрного сектору, - наголосив він. - Торік інтерес агровиробників був зосереджений на тракторах малого і середнього сегменту потужності. У 2019-2020 рр., думаю, тенденція залишиться та ж сама. Хоча на ринку комбайнів відчувається дефіцит. Оскільки обсяги врожаю збільшуються, відповідно виникає потреба у зернозбиральній техніці. Тож ми дивимося у найбличжі сезони з певним оптимізмом і плануємо стимулювання аграріїв, аби вони придбавали нову техніку».

    За словами учасників круглого столу, українські аграрії сьогодні звертають увагу, перш за все, на сучасні технології. Відтак компанії підлаштовуються під їхні потреби і пропонують якісні й технологічі машини. 
    «Ми бачимо найбільший потенціал в сегменті тракторів 300 к.с. +, також є попит на машини 400 к.с. +. Звісно, найбільш динамічні два сегменти тракторів - це машини 100-150 та 150-250 к.с. Невдовзі ми збираємося запропонувати на ринку нові моделі. Серед найбільш поширених машин, які цікавлять українських аграріїв, звичайно, трактори і самохідні обприскувачі. Нині аграрії купують якісні, ефективні машини та все більше звертають увагу на сучасні технології обробки культур. Зокрема і в сегменті посіву», - зазначив директор з маркетингу в Східній Європі AGCO Corporation Антон Костирко.

    До слова, експерт згадав і таке важливе питання у технічній політиці, як підготовка спеціалістів, адже виробляючи інноваційну техніку і обладнання, виробники такої техніки хочуть, щоб їхніми машинами управляли професійні оператори. В AGCO Corporation, зокрема, проводять їх навчання через свою дистрибуційну мережу. Бо доволі часто аграрії використовують старі підходи в роботі з сучасною технікою, їм не вистачає відповідних знань і навичок. «Отже, нас непокоїть кваліфікація операторів, уміння управляти новітньою технікою і, як результат, ефективність їхньої роботи. Адже не наших машинах оператор фактично виконує функцію наглядача, якщо можна так сказати. Бо техніка сьогодні об’єктивно працює на автопілоті», - резюмував Антон Костирко.

    Сьогодні не менш актуальним з огляду на екологічні виклики є перехід до альтернативних джерел енергії. Компанії-виробники техніки не відстають від цих трендів, однак кажуть, що Україні ще варто здійснити певну роботу в цьому напрямку. «New Holland представляє багато техніки на альтернативних джерелах енергії, - зазначив Євген Дворнікспеціаліст із дослідження ринку та планування попиту компанії. - В Україні зараз немає контролю за кількістю викидів газу з техніки, а ми вже дивимося на електротранспорт. На мою думку, нам потрібен перехідний період, а також всередині країни необхідно виробити певні регламенти. Тому застосування в агросекторі електричних тракторів і машин - перспектива ще кількох років».

    Під час зустрічі мова йшла і про питання сертифікації техніки. За словами її виробників, сьогодні цей процес дещо ускладнений бюрократичними процедурами. Втім, компанії зараз активно комунікують з Мінагрополітики та іншими відповідальними органами і сподіваються на спрощення цих процедур. «Кожна нова модель – це, зрозуміло, процес сертифікації. Він забирає чимало часу, починаючи від поїздки українських фахівців сертифікаційних органів на завод, де випускають техніку, і аж до виготовлення документів. Особисто я вважаю, що будь-яка процедура має починатися із питань: чому, що ми хочемо отримати на виході? Адже вся наша техніка відповідає найжорсткішим стандартам країн ЄС та США. Всі сертифікати відносно безпеки експлуатації - на найвищому рівні. І у нас виникає запитання - чому ми не хочемо їх в Україні застосовувати? Бо сертифікація - це витрата коштів наших клієнтів, ніяких поліпшень чи змін в якості й конструкції техніки після сертифікації в Україні не відбувалося», - деталізував бізнес-менеджер Case IH в Україні та Молдові Юрій Єгоров.

    На засіданні круглого столу аграріїв представляв агрохолдинг AgroGeneration. Від представниці компанії - старшого менеджера з постачання Антоніни Герети - було цікаво дізнатись про плани компанії з оновлення технічного парку. «Кожного року агрохолдинги переглядають структуру посівів, - наголосила менеджер. - Ми оптимізуємо весь парк техніки відповідно до вимог компанії, на які впливає і погодний фактор, і застосування нових технологій та економічна доцільність. Сьогодні більшість інвестицій спрямовані на обробіток ґрунту та інновації».


    У 2015-2018 рр. до України поставили майже 11 тис. зернозбиральних комбайнів на $945 млн. Найменше імпортовано у 2015 р. (1,3 тис. шт.). Рекордним з поставок цього виду техніки став 2016 р. (4 тис. шт.), повідомляють в УКАБ. «Гарячим» сезоном для комбайнів є травень-липень, а з серпня до березня триває «тихий» сезон.
    Кількість нових і вживаних комбайнів, які завозяться до України, приблизно однакова. За згаданий період завезено майже 52% нових зернокомбайнів і 48% вживаних. У грошовому еквіваленті це: 2015 р. - $111 млн; 2016 р. - $344 млн; 2017 р. - $301 млн, 2018 р. – $189 млн. 





    Схожі новини
  • Техніка для весни
  • Аграрії Херсонщини оновили парк сільськогосподарської техніки на 140 млн. грн.
  • 30 млрд грн необхідно щорічно на оновлення с/г техніки
  • Рівень держпідтримки сільськогосподарської техніки складає 10%
  • Зниження купівельної спроможності провокує складний стан с/г техніки в України - експерт

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Тренди і прогнози 2019-2020


Те, що світовий ринок сільськогосподарської техніки прогресує стрімкими темпами, аграрії усвідомлюють щосезону. Застосування виробниками техніки і аграріями інноваційних безпілотних технологій, електрокомбайнів, систем GPS-моніторингу посівів – не є фантазією. І в цьому плані Україна намагається не відставати від інших розвинених країн. 
Принаймні українські сільгоспмашинобудівники показують цілком обнадійливий ріст у всіх сегментах виробництва агротехніки. Тим паче, що наше основне багатство – чорноземи - потребують якісних і продуктивних машин, які можуть забезпечити сучасні агроехнології.
Вітчизняні виробники тракторної техніки, незважаючи на ряд несприятливих факторів, намагаються долати труднощі фінансового та організаційного характерів. Нововведення спостерігаються і в технологічній структурі трактора - впроваджуються елементи комп'ютеризації та інтелектуалізації устаткування, що підвищує рівень техніки і позначається на її продуктивності. Серед удосконалень є спрямованість і на екологічність. Нині трактори потужністю 82-136 к.с., що підходять для борін від 2,4 м до 6 м, займають найбільш істотну частку (33,3%), а техніка могутніше 136 к.с. застосовується агрогосподарствами для важких борін до 21 м і користується меншим попитом.
У сегменті комбайнової техніки своїм досягненням торік похизувався Херсонський машинобудівний завод. На підприємстві заявили, що налагодили виробництво фінських комбайнів Skif-280 Superior - більш вдосконаленої версії фінського комбайна Sampo Rosenlew SR 3085 Superior. Але скільки таких машин випущено і чи купуються вони нашими аграріями, поки що невідомо.
Певну «завісу» у виробництві української агротехніки відкрив нещодавно Степан Кубів, міністр економічного розвитку і торгівлі України. Він констатував, що в країні зростає кількість виробників агротехніки. За інформацією високопосадовця, торік кількість машинобудівних підприємств, що виробляють техніку і обладнання для АПК, зросла на 38%. Третина всієї української техніки й обладнання продається і купується в рамках державної програми субсидування сільгосптехніки вітчизняного виробництва. Так, у 2018-му наші аграрії придбали 17182 одиниць техніки на 4,4 млрд грн.

За останні 4 роки (2015-2018 рр.) до України завезли близько 244 тис. різних видів тракторів (нових і вживаних) на понад $1,6 млрд, констатують в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ). У кількісному вираженні сумарний імпорт тракторів (включаючи мотоблоки) зріс у 2015-2016 рр. та у 2018 р., тоді як у 2017-му відбулось значне просідання ринку
Найбільше цієї техніки імпортовано торік. На відміну від зернозбиральних комбайнів, де «гарячий» сезон триває з кінця квітня по серпень, трактори активно завозяться з кінця зими до кінця квітня і в липні. В 2018 р. активними, крім названих періодів, були й осінні місяці.
Якщо в кількісному вираженні імпорт тракторів ріс з року в рік, то у вартісному він досяг свого пікового значення в 2017 р. ($493 млн). У 2018-му відбувся спад ($431 млн). Аналітики УКАБ вважають, що відбувся певний зсув від дорогої до дешевій техніки і від більш потужних до менш потужних тракторів.
За проаналізовані 4 роки частка тракторів, що були у використанні, серед усіх імпортованих становила орієнтовно 4%. Це значно менше в порівнянні з зернозбиральними комбайнами (цей сегмент займає половину всіх поставок з-за кордону). Взагалі ж імпорт вживаних тракторів має незначну частку.

У квітні 2019 р. перелік виробників і номенклатура техніки та обладнання, що відповідають умовам програми, істотно оновлені. «На старті (2017 р.) критеріям програми відповідали тільки 40 заводів-виробників агротехніки, в минулому році - вже 141 підприємство. Це при тому, що на 2019 рік вимоги до локалізації виросли з 35% до 55%. Якщо у 2017-му в переліку було менше 800 найменувань техніки і обладнання, то в 2018-му стало 9250. Завдяки програмі створено 5 тис. додаткових робочих місць, надходження до бюджетів усіх рівнів склали 1,6 млрд грн», - наголосив міністр.

Що актуально для ринку?
У квітні асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» зібрала іноземних виробників, аби обговорити ситуацію на вітчизняному ринку сільгосптехніки, почути прогнози на цей і наступний роки, особливості роботи і доступу на український ринок закордонних виробників машин і новинок, зокрема тих, що будуть представлені на міжнародній виставці Agritechnica 2019.

Завітавши до затишної зали агрохолдингу AgroGeneration у Києві, маркетологи лідерських компаній ринку техніки - AGCO Corporation, New Holland, CASE IH, CLAAS та AgroGeneration - порушили низку актуальних питань про нинішній стан ринку агротехніки: про продажі у сезоні-2018 і прогнози на 2019-2020 роки, тренди на українському ринку й запити аграріїв, розбудову дилерської мережі та сервісних послуг, особливості роботи на українському ринку та інші.

Не секрет, що 2017-й для всіх компаній був успішним, підкреслив продукт-менеджер CLAAS Віталій Бортун«Незважаючи на прогнози, 2018 рік виявився складнішим з огляду продажів техніки, що було викликано певним недофінансуванням аграрного сектору, - наголосив він. - Торік інтерес агровиробників був зосереджений на тракторах малого і середнього сегменту потужності. У 2019-2020 рр., думаю, тенденція залишиться та ж сама. Хоча на ринку комбайнів відчувається дефіцит. Оскільки обсяги врожаю збільшуються, відповідно виникає потреба у зернозбиральній техніці. Тож ми дивимося у найбличжі сезони з певним оптимізмом і плануємо стимулювання аграріїв, аби вони придбавали нову техніку».

За словами учасників круглого столу, українські аграрії сьогодні звертають увагу, перш за все, на сучасні технології. Відтак компанії підлаштовуються під їхні потреби і пропонують якісні й технологічі машини. 
«Ми бачимо найбільший потенціал в сегменті тракторів 300 к.с. +, також є попит на машини 400 к.с. +. Звісно, найбільш динамічні два сегменти тракторів - це машини 100-150 та 150-250 к.с. Невдовзі ми збираємося запропонувати на ринку нові моделі. Серед найбільш поширених машин, які цікавлять українських аграріїв, звичайно, трактори і самохідні обприскувачі. Нині аграрії купують якісні, ефективні машини та все більше звертають увагу на сучасні технології обробки культур. Зокрема і в сегменті посіву», - зазначив директор з маркетингу в Східній Європі AGCO Corporation Антон Костирко.

До слова, експерт згадав і таке важливе питання у технічній політиці, як підготовка спеціалістів, адже виробляючи інноваційну техніку і обладнання, виробники такої техніки хочуть, щоб їхніми машинами управляли професійні оператори. В AGCO Corporation, зокрема, проводять їх навчання через свою дистрибуційну мережу. Бо доволі часто аграрії використовують старі підходи в роботі з сучасною технікою, їм не вистачає відповідних знань і навичок. «Отже, нас непокоїть кваліфікація операторів, уміння управляти новітньою технікою і, як результат, ефективність їхньої роботи. Адже не наших машинах оператор фактично виконує функцію наглядача, якщо можна так сказати. Бо техніка сьогодні об’єктивно працює на автопілоті», - резюмував Антон Костирко.

Сьогодні не менш актуальним з огляду на екологічні виклики є перехід до альтернативних джерел енергії. Компанії-виробники техніки не відстають від цих трендів, однак кажуть, що Україні ще варто здійснити певну роботу в цьому напрямку. «New Holland представляє багато техніки на альтернативних джерелах енергії, - зазначив Євген Дворнікспеціаліст із дослідження ринку та планування попиту компанії. - В Україні зараз немає контролю за кількістю викидів газу з техніки, а ми вже дивимося на електротранспорт. На мою думку, нам потрібен перехідний період, а також всередині країни необхідно виробити певні регламенти. Тому застосування в агросекторі електричних тракторів і машин - перспектива ще кількох років».

Під час зустрічі мова йшла і про питання сертифікації техніки. За словами її виробників, сьогодні цей процес дещо ускладнений бюрократичними процедурами. Втім, компанії зараз активно комунікують з Мінагрополітики та іншими відповідальними органами і сподіваються на спрощення цих процедур. «Кожна нова модель – це, зрозуміло, процес сертифікації. Він забирає чимало часу, починаючи від поїздки українських фахівців сертифікаційних органів на завод, де випускають техніку, і аж до виготовлення документів. Особисто я вважаю, що будь-яка процедура має починатися із питань: чому, що ми хочемо отримати на виході? Адже вся наша техніка відповідає найжорсткішим стандартам країн ЄС та США. Всі сертифікати відносно безпеки експлуатації - на найвищому рівні. І у нас виникає запитання - чому ми не хочемо їх в Україні застосовувати? Бо сертифікація - це витрата коштів наших клієнтів, ніяких поліпшень чи змін в якості й конструкції техніки після сертифікації в Україні не відбувалося», - деталізував бізнес-менеджер Case IH в Україні та Молдові Юрій Єгоров.

На засіданні круглого столу аграріїв представляв агрохолдинг AgroGeneration. Від представниці компанії - старшого менеджера з постачання Антоніни Герети - було цікаво дізнатись про плани компанії з оновлення технічного парку. «Кожного року агрохолдинги переглядають структуру посівів, - наголосила менеджер. - Ми оптимізуємо весь парк техніки відповідно до вимог компанії, на які впливає і погодний фактор, і застосування нових технологій та економічна доцільність. Сьогодні більшість інвестицій спрямовані на обробіток ґрунту та інновації».


У 2015-2018 рр. до України поставили майже 11 тис. зернозбиральних комбайнів на $945 млн. Найменше імпортовано у 2015 р. (1,3 тис. шт.). Рекордним з поставок цього виду техніки став 2016 р. (4 тис. шт.), повідомляють в УКАБ. «Гарячим» сезоном для комбайнів є травень-липень, а з серпня до березня триває «тихий» сезон.
Кількість нових і вживаних комбайнів, які завозяться до України, приблизно однакова. За згаданий період завезено майже 52% нових зернокомбайнів і 48% вживаних. У грошовому еквіваленті це: 2015 р. - $111 млн; 2016 р. - $344 млн; 2017 р. - $301 млн, 2018 р. – $189 млн. 





Схожі новини
  • Техніка для весни
  • Аграрії Херсонщини оновили парк сільськогосподарської техніки на 140 млн. грн.
  • 30 млрд грн необхідно щорічно на оновлення с/г техніки
  • Рівень держпідтримки сільськогосподарської техніки складає 10%
  • Зниження купівельної спроможності провокує складний стан с/г техніки в України - експерт

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.