Від імені виробників м'яса в Україні керівництво асоціації "Союз птахівників України" звернулося до прем'єр-міністра Миколи Азарова, міністра аграрної політики та продовольства Миколи ПРИСЯЖНЮКА, міністра економічного розвитку і торгівлі Ігоря Прасолова з проханням захистити вітчизняного товаровиробника на державному рівні від надмірного імпорту м'яса, зокрема м'яса птиці, м'ясопродуктів та прийняти адекватні заходи направлені на зменшення обсягів імпорту. Про це повідомляє прес-служба асоціації.
"За 2012 рік сільгосппідприємствами України було вироблено 485,2 тисяч тонн свинини, що більше відповідного періоду минулого року на 37,7 тисяч тонн або на 7,8%, та 875,1 тис. тонн м'яса птиці, що порівняно з 2011 роком більше на 64,1 тис. тонн або на 7,9%. Сільгосппідприємства реалізували на забій свиней за 2012 рік 415,8 тис. тонн, що менше вирощеного на 69,4 тис. тонн. Це свідчить про значний потенціал реалізації свинини сільгосппідприємствами. На Україні утримується 7 млн. 516 тис. голів свиней в тому числі у сільгосппідприємствах 3 млн. 545 тис. голів. При такій кількості поголів'я забезпечується попит на свинину. В даний час ринки, супермаркети і інші торгівельні підприємства не відчувають дефіциту свинини. Незважаючи на відсутність ринку збуту продукції вітчизняного виробництва, в Україну імпортуються значні обсяги свинини та м'яса птиці низьких сортів. Якщо в 2011 році середньомісячний імпорт свинини складав - 12,2 тис. тонн, то за 2012 р. він становить - 22,7 тис. тонн, а за січень поточного - понад 15,0 тис. тонн, що у 2 рази більше відповідного періоду минулого року. В імпортованій свинині 70 % займають блочне м'ясо, сало, баки, жир і субпродукти, які не використовуються в країнах експортерах через низьку харчову цінність. Аналогічна ситуація спостерігається і з імпортом м'яса птиці, обсяги якого зросли майже в 2 рази - 116 тис. тонн проти 62 тис. тонн в 2011 році, при цьому основна кількість - низькосортна продукція (43% м'ясо механічної обвалки і 15% субпродукти)", - сказано у зверненні.