На сьогодні українська харчова та аграрна продукція є абсолютно конкурентоздатною на зовнішніх ринках. Так, за словами керівника аналітичного департаменту Консалтингової агенції «ААА» Марії Колесник, лідерство України на зерновому та олійному ринках засвідчує відповідність цієї продукції кращим світовим аналогам. А готовність Європи розпочати імпорт української продукції харчування підтверджує найвищий рівень її якості.
«Українська аграрна продукція, а саме зернові, олійні культури, займає перші щаблі у світі. Ця продукція повністю відповідає міжнародним вимогам, а отже, за якістю нічим не поступається кращим світовим аналогам. Тому тут держава може лише стимулювати зацікавленість з боку країн-імпортерів», − зауважила Марія Колесник.
Що ж стосується переробної галузі, то експерт наголосила, що вся продукція, яка постачається, наприклад, європейському споживачеві, жорстко регламентується певними нормами, обмеженнями тощо. Тому Марія Колесник додала, що підписання Україною Угоди про ЗВТ з Євросоюзом відкриє двері для української переробної галузі.
«Зокрема, йдеться про кондитерську галузь, яка є абсолютно конкурентоздатною на зовнішніх ринках. Це ж стосується продукції вітчизняного птахівництва. І на сьогодні Європа вже готова відчинити нам двері, а це є підтвердженням того, що якість у нас на найвищому рівні», − додала експерт.
Однак, кажучи про виробництво молочної продукції, експерт зауважила, що ситуація є складнішою. Адже за не механізованого доїння молоко не відповідає стандартам якості. Марія Колесник зазначила, що аби підвищити якість молока, яке виробляють селяни, необхідно й надалі розвивати відповідні держані програми, наприклад, ініційовану Мінагрополітики компенсацію за придбання установок індивідуального доїння.
Варто також нагадати, що у вівторок, 12 лютого, Єврокомісар з питань охорони здоров'я та захисту прав споживачів Тоніо Борг виступив за подальше відкриття внутрішнього ринку ЄС для українських продуктів харчування, оскільки вони вже відповідають європейським стандартам безпеки.