Маркування харчової продукції в Україні на 80% приведене у відповідність до того, що діє на території ЄС. Так, на упаковці мають бути зазначені всі інгредієнти, з яких складається продукт. Якщо ж його вміст не відповідає зазначеній інформації, відповідати за це повинен виробник. Саме він заплатить чималий штраф і буде зобов’язаний усунути недоліки у зазначений термін. Про це під час «прямої лінії» «Урядового кур’єра» повідомив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства Іван Бісюк.
«Маркування за чинним технічним регламентом про маркування на 80% приведене у відповідність до аналогічного, яке діє на території ЄС. Якщо знайдеться невідповідність між вмістом і зазначеним складом, виробник заплатить чималий штраф і буде зобов’язаний усунути недоліки у визначений термін. Насправді, є вся законодавча база і підзаконні акти, щоб у нас вироблялась якісна продукція; інше питання, що вони не виконуються на місцях», − зазначив Іван Бісюк.
Перший заступник Міністра також наголосив, що виробників очікуватимуть не лише чималі штрафи, а й навіть позбавлення волі за свідоме вироблення неякісної продукції, що призведе до втрати людиною здоров’я.
«Ми прописали у проекті Закону «Про безпечність і якість харчових продуктів», який повернуто нам із парламенту на доопрацювання, чимало досить жорстких речей. Зокрема, щодо притягнення до кримінальної відповідальності керівників переробних підприємств, які свідомо фальсифікують продукт, що призводить до втрати людиною здоров’я, а також тих, хто до цього причетний. Там прописані терміни до 5 років тюрми за фальсифікацію продукції, яка призвела до отруєння людей, або доведено, що завдала шкоди здоров’ю», − наголосив Іван Бісюк.
Також посадовець нагадав, що допоки не ухвалені зміни до Закону «Про безпечність і якість харчових продуктів», на молоко- та м’ясопереробних підприємствах за якість готової або обробленої харчової продукції тваринного походження та її безпечність відповідає ветеринарна та санітарно-епідеміологічна служба. Окрім того, на кожному такому підприємстві є офіційний лікар Держветфітослужби, що перевіряє лише сировину на наявність забруднювачів, шкідливих мікроорганізмів, захворювань тощо. Періодично це також може робити Держспоживінспекція на заяву-скаргу споживача. При цьому дослідження продуктів здійснюється безкоштовно.