В Україні вирощується досить широкий асортимент сортів рослин, у т.ч. й на території Київської області. Та лише окремі сорти, за дотримання належних технологій, розкривають свій генетичний потенціал і забезпечують високі врожаї. Це підтверджують результати державного сортовипробування культур, що ґрунтуються на експериментальних оцінках морфологічних, біологічних і господарсько-цінних ознак рослин.
Саме в процесі такого випробування сорт набуває споживчої, господарчої та інтелектуальної вартості. Тому обласні держцентри експертизи сортів рослин, у т.ч. і Київський обласний державний центр експертизи сортів рослин (ОДЦЕСР), як структурний підрозділ Українського інституту експертизи сортів рослин, відіграє важливу роль у системі сортовипробування.
Торік на базі Гостомельської дослідної станції нашого центру на 2 га площ ми провели сортовипробування ряду сортів овочевих рослин: моркви, буряку столового, помідорів, салату. І ось які висновки зробили, зокрема, по салатних овочевих культурах. Їх, як відомо, розрізняють декілька різновидів, але в нашому випадку - це листовий та качанний.
Більш споживчим є листовий салат, що утворює розетку листя. Воно в подальшому і використовується в їжу. Взагалі салат - рослина холодостійка, а от качанний його сорт виявився дуже вимогливим до умов мінерального живлення. Він на перших етапах теж дає розетку листя, а потім зав'язує пухкий качан. Качанні салати у відкритому ґрунті можна отримувати з другої половини травня протягом усього літа.
Оскільки насіння будь-якого салату дуже дрібне, його сіють на невелику глибину і ґрунт готують найретельнішим чином: наявність великих грудок і брил неприпустима. Восени під час перекопування землі вносять перегній. Міндобрива закладають восени або навесні.
Салат вирощують ступінчастим способом: ранньостиглі сорти – з квітня до травня, середньо- і пізньостиглі – з квітня до середини червня. Листовий салат висівають упоперек грядок рядовим способом (відстань між рядами становить 18 см, між насінням –1,5 см). Глибина посіву - 0,5-1 сантиметр. Норма посіву – 1-3 г на 1 м2.
Качановий салат на грядках доцільно сіяти однорядковими рядами, розташованими через 45 см один від одного. Крім того, салат часто висаджують як ущільнювач між культурами, які повільно розвиваються, і з боків грядок. Він любить високу вологість ґрунту та повітря. Щоб прискорити отримання врожаю у відкритому ґрунті, посіви вкривають плівкою, натягуючи її на дуги або каркаси. Під плівковими каркасами разом із салатом можна вирощувати і пекінську капусту, агротехніка якої нічим не відрізняється від агротехніки салату.
Листовий салат збирають через 30-40 днів після появи сходів. Остаточне прибирання проводять до початку стрілкування за утворення в розетці 7-9 листків.
Качанний салат поділяють на три групи сортів: ранньостиглі, середньостиглі та пізньостиглі. Ранньостиглі сорти мають вегетаційний період 40-50 днів. Середньостиглі – 50-60 днів. А пізньостиглі дозрівають за 70-80 днів.
Завдяки своєму біохімічному складу салат займає особливе місце серед овочів. У його листі - всі відомі вітаміни, а також органічні кислоти, солі калію, кальцію, заліза, марганцю, кобальт, мідь, йод, цинк, бор, каротин, вітамін С, В1, В2, Е, К. Саме органічні кислоти надають організму людини бадьорості, заспокоюють її нервову систему, поліпшують сон. Салат також багатий на фтор, який бере участь у формуванні та збереженні зубної емалі й процесах утворення кісток.
Київський ОДЦЕСР і надалі планує проводити експертизу нових сортів рослин, які надходять від селекціонерів, тому завжди відкритий до співпраці з усіма зацікавленими у впровадженні насіння кращих районованих сортів рослин і сортовій технології їхнього вирощування. Наш пошук нових вітчизняних і зарубіжних партнерів для співпраці триває постійно.
Центр контролює надходження дослідних зразків сортів рослин відповідно до Державної науково-дослідної програми експертизи сортів рослин, спільно з Українським інститутом експертизи сортів рослин створює та формує колекції загальновідомих сортів, які використовуються для проведення польових досліджень із кваліфікаційної експертизи сортів рослин та несе відповідальність за їх підтримання та оновлення.
У свою чергу, випробувані нами сорти допоможуть аграріям підвищувати врожайність культур, поліпшувати якість вирощеної продукції та зменшувати її собівартість.
Аліна БУРДАК,
директор філії Українського інституту експертизи сортів рослин - Київського ОДЦЕСР