У господарствах Прикарпаття розпочато весняно-польові роботи. Як запевняють у департаменті агропромислового комплексу Івано-Франківської облдержадміністрації, готовність ґрунтообробної та посівної техніки –100%; у доброму та задовільному стані - 94,4% площ озимих зернових та 92,6 % озимого ріпаку. Під урожай 2013 року прогнозується посіяти 365,3 тис. га, що на 6,2 тис. га більше минулорічного.
Прикарпатські аграрії уже підживили озимих зернових на площі 32,2 тис. га (45%) та озимого ріпаку 17,8 тис. га (68,5 %). Ярих культур прогнозується посіяти 207,8 тис.га, у тому числі: ярих зернових – 88 тис. га, цукрових буряків - 5,3 тис. га; картоплі - 58,2 тис. га; овочів - 9,9 тис.га.
За всіма категоріями господарств 100% у наявності насіння ярих зернових, включаючи кукурудзу.
При потребі мінеральних добрив у 14,1 тис. тонн, поживними речовинами сільськогосподарські підприємства Івано-Франківщини забезпечені на 104%.
Під озимі культури урожаю - 2013 з розрахунку на 1 га внесено по 53 кг мінеральних добрив; під ярі культури планується внести 98 кг/га.
Для проведення комплексу весняно-польових робіт аграрії планують залучити 244,3 млн. грн. власних коштів, 69,7 млн. грн. запозичених, у тому числі 29,3 млн. грн. банківських кредитів. Фактично вже освоєно 244,7 млн. грн. або 77,8 % потреби, в тому числі: власних коштів 225,1 млн. грн., і 15 млн. грн. банківських кредитів.
Крім того, сільськогосподарські підприємства Івано-Франківщини уклали форвардні контракти з Аграрним фондом на поставку 14,95 тис.тонн продовольчого зерна на суму 27,4 млн.грн. та уже отримали перший транш у сумі 13,7 млн. грн. (на 1 га ріллі витрачено 1631 грн., у т.ч. 64 грн.банківських кредитів).
Довідково
В Івано-Франківській області озимі зернові культури посіяно на площі 71,6 тис. га, що на 8,9 тис. га більше, ніж торік (+14,2 %), в т.ч. озимої пшениці на 60,5 тис. га, що на 7,9 тис. га більше (+17,3 %), озимого ячменю на 7,3 тис. га, або на 1,1 тис. га більше. Посіяно 26 тис. га озимого ріпаку.
Подальший розвиток АПК потребує створення інноваційних технологій виробництва, післязбиральної обробки та зберігання
Докладніше