Ситуація на ринку м’яса вимагає негайного втручання через зниження закупівельних цін на молодняк великої рогатої худоби. На цьому наголосив Прем’єр-міністр України Микола Азаров під час засідання Кабінету Міністрів України 7 серпня 2013 року.
Зокрема, Прем’єр-міністр звернув увагу Міністерства аграрної політики і продовольства таМінекономрозвитку на те, що останнім часом складається дещо негативна тенденція на ринку м’яса. Сьогодні закупівельна ціна на молодняк великої рогатої худоби становить 14 гривень 35 копійок за кілограм живої ваги. А в Івано-Франківській, Хмельницькій, Тернопільській, Чернівецькій областях ледве сягає 12 гривень. Порівняно з минулим роком зниження закупівельної ціни уже становить понад12%. Але це не позначилося на зниженні роздрібних цін: як завжди перекупники цинічно наживаються на споживачах і виробниках. Тобто штучно створюються умови, коли господарствам буде невигідно догодовувати молодняк до кондиційної ваги. І це при стабільних цінах на корми.
«Ми ж не будемо спостерігати, як поголів’я, нарощене такими зусиллями, піде під ніж? Треба терміново втручатися. Є всі можливості виправити ситуацію», - зазначив Микола Азаров.
Прем’єр-міністр доручив негайно проаналізувати баланс виробництва і споживання яловичини. Також з’ясувати, з чого виробляють м’ясні вироби, звідки приходить імпортне м’ясо та якої якості.
«Ми не дозволимо «скидати» в Україну те, від чого відмовляються Євросоюз або Росія. Все треба ретельно перевірити», - наголосив Микола Азаров.
Глава Уряду наголосив, що Мінагрополітики спільно з Міндоходів повинні посилити контроль за імпортом м’яса, виключити потрапляння на український ринок небезпечної і неякісної продукції. З іншого боку, Держспоживінспекція повинна контролювати дотримання державних стандартів у виробництві м’ясних продуктів.
Водночас Прем’єр-міністр доручив Мінагрополітики і Мінекономрозвитку розробити довготермінові заходи стимулювання експорту продукції тваринницької галузі. Адже, на переконання Миколи Азарова, суттєве розширення кормової бази, якого досягнуто, відкриває гарні перспективи збільшення експорту м’яса та м’ясопродуктів.