Останнім часом в Україні мало-помалу, але все ж зростають закупівельні ціни на молоко. За 9 місяців 2013 р. середня закупівельна ціна на молочну сировину, склала 3475 грн./тн, що вище рівня минулого року на 538 грн.
При цьому темп зростання цін є найвищим у поточному році (+20%), тоді, як у 2012 р. порівняно із 2011р. ціни зросли всього на 2% та майже не змінилися у 2011 р. порівняно із рівнем 2010 р.
У ц.р. позитивною є й динаміка обсягів виробництва цільно-молочної продукції (ЦМП). Так, якщо за 9 міс. 2012 р. її було вироблено 849,3 тис.тн, то у сезоні 2013 р. вже 879,8 тис.тн, що відбулося за рахунок збільшення обсягів виробництва питного молока (399,2 тис.тн, +5,2%), йогуртів (81,1 тис.тн, +21%) та вершків (31,7 тис.тн, +13,3%).
Крім того, в Україні зросли обсяги виробництва твердих сирів (+7% до 138,5 тис.тн), тоді як ще у минулому році темпи виробництва порівняно із 2011 р. були від"ємними – із 142,7 тис.тн до 138,5 тис.тн), а також масла - 71,6 тис.тн проти 69,2 тис.тн у 2012 р.
Такі позитивні тенденції у 2013 році є результатом діяльності основних гравців ринку молочної продукції:
- Данон Україна займає 9% ринку із 114,5 тис.тн виробленої цільно-молочної продукції та 3 тис.тн плавленого сиру;
- Молочний Альянс має 7,8% ринку та є великим виробником ЦМП (67,7 тис.тн), масла (4,5 тис.тн), сирів та сирного продукту (24,3 тис.тн), плавленого сиру та сирного продукту (3,2 тис.тн);
- Люстдорф, займає 7% ринку, а загальний обсяг виробництва молочної продукції склав 88,5 тис.т ( в основному ЦМП – 84,2 тис.тн);
- Терра Фуд із часткою 6,9% має розгалужену молочно-продуктову лінію - 29,9 тис.тн ЦМП, 8,7 тис.тн масла, 27,8 тис.тн спредів, 19 тис.тн сирів та сирного продукту, а також 1,8 тис.тн плавленого сиру;
- Альміра, яка є одним із найбільших виробників молочних консервів (за січень-вересень 25 тис.тн), сирів та сирного продукту (27 тис.тн).
Серед інших великих виробників цільно-молочної продукції – Вімм-Білль-Данн Україна (66,6 тис.тн), Галичина (58,5 тис.тн), Мілкіленд-Україна (26,7 тис. тн молочної продукції), які відповідно займають 5,3%, 4,8% та 3,9% ринку за результатами 2013 р.
Таким чином, можна стверджувати, що молочна галузь України налічує багато гравців, які створюють достатньо високий рівень конкуренції на цьому ринку.
При цьому в Україні, на жаль, залишаються на досить низькому рівні обсяги споживання молочної продукції, як порівняно із вітчизняними раціональними нормами, так і порівняно з рівнем споживання у інших країнах.
Так, в Україні споживається 3 кг сиру на душу населення (нижче навіть, ніж у імпортно-залежній РФ, де рівень споживання становить 6 кг), у той час, коли словаки споживають 8 кг, поляки – 20 кг, а німці – рекордних 21 кг сиру у розрахунку на одну людину на рік. На одному з найнижчих рівнів залишаються і обсяги споживання питного молока: українцям на рік припадає по 12 л молока, найближчі сусіди, росіяни, випивають по 31 л, а європейці – від 57 л (у Словаччині) до 100 л (у Румунії).
Саме з огляду на це можна говорити про те, що ринок молочної продукції України через свою незаповненість є досить перспективним, оскільки є потенціал росту споживання. Крім того, є можливості виходу на найближчі експортні ринки країн МС та СНД, а у перспективі – ЄС та третіх країн.
З іншого боку, для успішного розвитку молочної індустрії в Україні бракує адекватної та стабільної державної підтримки. Вона у нас у сільському господарстві, як і у молочній галузі, зокрема, є значно нижчою у порівнянні із іншими країнами-виробниками молочної продукції.
Довідка УАК: Станом на 1 листопада 2013 р. в Україні в усіх категоріях господарств налічувалося 5,086 млн.гол ВРХ (на 2,4% вище минулорічного показника), у тому числі 2,577 млн.гол. молочного стада (на 0,7% менше минулорічного показника). За 10 міс.2013р. вироблено 9,977 млн. тн молока, з них 2,19 млн.тн (21%) у сільськогосподарських підприємствах та 7,777 млн.тн (79%) - у господарствах населення.