Для власників худоби, яка утримується в особистих селянських господарствах, заборона продавати м'ясо тварин, забитих на подвір’ї, а також необробленого молока та сиру може створити значні труднощі. Тому вже зараз у всіх областях України облаштовуються сучасні забійні пункти. А щоб економічно стимулювати виробників, їм виплачується дотація за здану на забій худобу. Про це йдеться у програмі «Колос» на Українському радіо.
З 1 січня 2015 року в Україні може запрацювати заборона на забій та подальшу реалізацію м’яса худоби, а також необробленого молота та сиру домашнього виробництва. Такі вимоги обумовлені вступом України до Світової організації торгівлі. Для власників худоби, яка утримується в особистих селянських господарствах, заборона продавати м'ясо тварин, забитих на подвір’ї, а також необробленого молока та сиру може створити значні труднощі, йдеться в програмі «Колос» на Українському радіо. Передусім селян непокоїть ціна забою, де це буде здійснюватися та чи не активізуються при цьому перекупники.
Так, на думку сільського голови села Глибокого Бориспільського району Олександра Дмитрука, перехід до цивілізованого ринку наразі складно уявити, оскільки ще не створено відповідних умов.
«Можливо, під Києвом, біля мегаполісів таке нововведення буде легше проходити, а як взяти такі далекі села на Вінниччині, наприклад, то там поки побудуються забійні пункти, і куди селянин буде нести м'ясо до того часу?» − зазначив голова села.
Заборона забою поширюється і на свійську птицю та кролів – заборонено забивати більше ніж п’ять голів. Окрім того, не можна продавати на ринках необроблене молоко та сир домашнього виробництва. Тому ринок м'ясо-молочної продукції в наступному році очікують зміни. Це пов’язано з тим, що особисті селянські господарства, на які поширюється цей закон, займають передові позиції з виробництва.
Про це свідчить офіційна статистика – одноосібники виробляють 50% м’яса і 70% молока. У них утримуються понад 70% великої рогатої худоби і понад половину свиней. На думку голови Всеукраїнської асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України Романа Корінця, український агросектор ще не готовий до заборони подвірного забою худоби, оскільки ще не має розгалуженої мережі забійних пунктів. Проте, за словами заступника директора Департаменту ветеринарної медицини − начальника управління ветсанекспертизи та безпечності харчових продуктів Держветфітослужби України Ольги Семенчук, це питання вирішується поступово.
В усіх областях є напрацювання і ведеться підготовка до цього нововведення. Окрім цього, з минулого року держава для зацікавлення селян здавати худобу на переробку стала виплачувати дотації. Як стверджує Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк, торік за цією програмою за продану на спеціалізований забій худобу селянам, фермерам і кооператорам було нараховано майже 80 мільйонів гривень.
Наразі в Україні працюють понад 770 підприємств, які можуть приймати до 57 тисяч голів ВРХ і 117 тисяч голів свиней на добу. Цих потужностей достатньо, щоб забезпечити забій худоби, яку отримують одноосібники.