Українському виробнику ковбас цього року вдалося збільшити виробництво на близько 300 тис. тонн
Українським м'ясопереробникам вдалося істотно наростити виробництво ковбас, що дозволило на третину знизити обсяги імпорту цієї продукції — свідчать оперативні аналітичні дані Міністерства аграрної промисловості і продовольства.
Таким чином, у сфері експорту — імпорту м'ясної продукції та ковбас Україна утримує профіцит у зовнішній торгівлі за даними товарних позиціях.
Як свідчать дані Мінагропроду, за підсумками 2013 виробництво ковбас зросло до 285,6 тис тонн, а загальний обсяг експорту м'ясо-ковбасних виробів за одинадцять місяців минулого року склав 1,3 тис. тонн, що в грошовому вираженні склало 5,6 млн дол.
«Імпорт ковбасних виробів скоротився майже на 30% — до 0,9 тис. тонн на загальну суму 5,5 млн дол. Таким чином, сальдо зовнішньої торгівлі м'ясо-ковбасними виробами хоч і невелике, але все ще залишається позитивним. Основним ринком збуту нашої продукції є Росія — 68% поставок і Молдова — 30%», — сказано в аналітичному огляді Мінагропроду.
У ньому наголошується, що виробництвом ковбас в Україні займаються близько 500 підприємств. Але останнім часом в галузі, як і в харчпромі в цілому, простежується тенденція консолідації та укрупнення гравців.
«На ТОП-10 виробників ковбас припадає близько 70% всього обсягу виробництва», — наводить статистику Мінагропрод, передає meatinfo.ru.
У нинішньому році чиновники очікують стабільних цін на ковбасні вироби внаслідок ряду причин. Головною є зростання обсягів виробництва м'яса, що забезпечує стабільні обсяги пропозиції на ринку і не створює передумов для коливання цін.
Ще одним важливим моментом стане відмова в 2014 році від ліцензування імпорту свіжого, охолодженого або мороженого м'яса та їстівних субпродуктів свійської птиці, а також сала, свинячого жиру і жиру свійської птиці, яке діяло з квітня 2011 року. Даний захід допоможе спростити імпорт м'яса та іншої сировини, що дозволить переробникам накопичити достатні його запаси і зберегти цінову стабільність в цьому сегменті продуктів харчування.