Аграрний тиждень. Україна
АТУ»Новини»До 2020 року промислове свинарство Росії приросте на мільйон тонн
АТУ»Новини»До 2020 року промислове свинарство Росії приросте на мільйон тонн

    До 2020 року промислове свинарство Росії приросте на мільйон тонн


    У майбутні 4-5 років очікується подальшого приросту приблизно по 200-250 тис. т на рік в живій вазі в промисловому свинарстві

    <!-- pagebreak -->

    У найближчі роки промислове виробництво свинини в Росії буде систематично приростати, і за 2014-2020 рр. прибавка складе близько 1 млн т у забійній вазі. Цей оптимістичний сценарій буде реалізований за умови продовження підтримки галузі, уточнює гендиректор Національної спілки свинарів Юрій Ковальов.

    «У майбутні 4-5 років ми очікуємо подальшого приросту приблизно по 200-250 тис. т на рік в живій вазі в промисловому свинарстві, — заявив він минулого тижня в рамках виставки „Молочна і м’ясна індустрія", пише soyanews. — Для цього буде потрібно в майбутні роки залучити ще трохи більше 100 млрд інвестицій. На даний момент ми вже зробили близько 350 млрд, потрібна ще третина від зроблених інвестицій, щоб вирости ще на 900 тисяч — мільйон тонн».

    За розрахунками галузевої спілки, 300 тис. т цього приросту припаде на зростання споживання свинини на 1,5% на рік (з 3,3 млн т до 3,6 млн т), 100 тис. т піде на заповнення падіння виробництва в старих свинокомплексах, 200 тис. т — на зниження імпорту з 1000 до 800 тис. т, 300 тис. т — на заповнення зниження виробництва в ППГ з 800 до 500 тис. т, а 100 тис. т піде на експорт.

    Як відомо, в останні роки відбувається активний перерозподіл обсягів виробництва свинини з господарств населення в промисловий сектор. У 2013 році в Росії вироблено 3,616 млн т свинини в живій вазі. 2,528 млн т з них виробили промислові підприємства, 1,046 млн т — особисті підсобні господарства, 69 тис. т — селянсько-фермерські господарства. Частка промислового виробництва свинини в Росії за цей рік зросла на 24,7%, в ​​той час як частки ППГ та СФГ знизилися на 12,6 і 15,3% відповідно. У порівнянні з 2012 роком (3,286 млн т у живій вазі) виробництво свинини в усіх формах господарювання зросло на 10,3%.

    У 2006 році сільгосппідприємства виробляли всього 30% свинини, а 67 % вироблялося в особистих підсобних господарствах. До 2013 року ця структура перекинулася на користь сільгосппідприємств, частка яких зросла до 70%, а частка ППГ скоротилася до 28%. Частка СФГ завжди була мікроскопічною: у 2006 році вона займала 3%, в ​​2013 році — 2% ринку.

    За даними союзу, за останні 5 років виробництво свинини в господарствах населення просіло на 320 тис. т у забійній вазі, або на 29%. На думку Ковальова, в умовах розгулу АЧС і неконкурентоспроможності у порівнянні з промисловцями у сектора ППГ серйозного майбутнього немає.

    Треба сказати, що російський ринок свинини відмінно консолідований. Згідно з останнім рейтингом російських виробників свинини, 20 найбільших підприємств виробляють 54,2% цього виду м’яса. «Ми очікуємо, що в найближчі 2-3 роки рівень консолідації продовжиться і досягне близько 65%, — цитує SoyaNews гендиректора Національної спілки свинарів. — 20 компаній будуть виробляти 2/3 від усього промислового свинарства. За умови вирішення проблем галузі в майбутні 5-6 років відбудеться подальше збільшення промислового свинарства ще на 40%».

    А от зростання споживання свинини сьогодні сповільнюється. За період 2000-2013 рр. середньодушове споживання свинини в Росії виросло з 12 до 26,7 кг, а тепер цей фактор зростання попиту в основному вже вичерпаний. Так що в найближчі роки середньодушове споживання свинини буде рости всього на 1-2% на рік, вважає Ковальов.

    В останні роки промислове виробництво свинини в Росії приросталj приблизно на 150-200 тис. т на рік в забійній вазі, а в 2013 році додало рекордні 384 тис. т (з 1656 до 2040 тис. т). За словами голови спілки, так проявився сплеск інвестицій в галузь в 2010-2011 рр. У поточному році приріст прогнозується на рівні 193 тис. т, тобто промисловий сектор в 2014 році, на думку експертів союзу, повинен призвести 2233 тис. т забійної маси.

    «Характерно, що приріст забезпечують тільки нові і модернізовані свинарські підприємства, тоді як в старих виробництво падає. У 2013 році нові комплекси збільшили виробництво живця на 51%, модернізовані додали 13%, а старі втратили 53%. За підсумками 2013 частка нових і модернізованих підприємств становила понад 95% в промисловому секторі та більше 66% у загальному обсязі», — зазначає Ковальов.

    Зміна умов після вступу Росії до СОТ боляче вдарила по неконкурентоспроможним: за даними союзу, в 2013 році свинарством припинили займатися 104 сільгоспорганізацій з 516, тобто 20%. Однак ринок від цього постраждав не сильно — середньорічний обсяг виробництва в них становив близько 50 тис. т живої ваги, тобто всього 2% від загального обсягу.

    «Ми вважаємо, що це здорове очищення, тому що свинарством сьогодні треба займатися спеціалізовано, професійно», — коментує експерт вихід застарілих технологій з ринку. Рентабельність сучасних свинокомплексів, в першому півріччі 2013-го обвалився в негативне поле через високі ціни на зернофураж, в 4 кварталі минулого року перебувала на позначці 14,6%. Ціни підтримало те, що загальні свинячі ресурси майже не збільшилися, так як рекордний 25-відсотковий приріст у промисловому секторі пішов на імпортозаміщення та компенсацію зниження обсягів виробництва в ППГ.

    Проте, ціна реалізованого кілограма свинини раніше нижче рівня 2012 року, додатковий негатив вносять інфляція і девальвація рубля. У цих умовах галузевий союз радить виробникам свинини продовжувати модернізацію з акцентом на забій, глибоку переробку та логістику; знижувати собівартість і контролювати витрати; зміщувати пріоритети з абсолютного зростання виробництва на абсолютну відповідність вимогам якості та асортименту з боку м’ясокомбінатів і мережевого роздробу, пише pigua.info.





    Схожі новини
  • №42 (254)
  • №4 (259)
  • Молока стало меньше
  • №7-8(261)
  • №2 (257)

  • Додати комментар
    Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

До 2020 року промислове свинарство Росії приросте на мільйон тонн

01 квітень, Розділ Новини/Паливо (ПММ), переглядів 3 495

У майбутні 4-5 років очікується подальшого приросту приблизно по 200-250 тис. т на рік в живій вазі в промисловому свинарстві

<!-- pagebreak -->

У найближчі роки промислове виробництво свинини в Росії буде систематично приростати, і за 2014-2020 рр. прибавка складе близько 1 млн т у забійній вазі. Цей оптимістичний сценарій буде реалізований за умови продовження підтримки галузі, уточнює гендиректор Національної спілки свинарів Юрій Ковальов.

«У майбутні 4-5 років ми очікуємо подальшого приросту приблизно по 200-250 тис. т на рік в живій вазі в промисловому свинарстві, — заявив він минулого тижня в рамках виставки „Молочна і м’ясна індустрія", пише soyanews. — Для цього буде потрібно в майбутні роки залучити ще трохи більше 100 млрд інвестицій. На даний момент ми вже зробили близько 350 млрд, потрібна ще третина від зроблених інвестицій, щоб вирости ще на 900 тисяч — мільйон тонн».

За розрахунками галузевої спілки, 300 тис. т цього приросту припаде на зростання споживання свинини на 1,5% на рік (з 3,3 млн т до 3,6 млн т), 100 тис. т піде на заповнення падіння виробництва в старих свинокомплексах, 200 тис. т — на зниження імпорту з 1000 до 800 тис. т, 300 тис. т — на заповнення зниження виробництва в ППГ з 800 до 500 тис. т, а 100 тис. т піде на експорт.

Як відомо, в останні роки відбувається активний перерозподіл обсягів виробництва свинини з господарств населення в промисловий сектор. У 2013 році в Росії вироблено 3,616 млн т свинини в живій вазі. 2,528 млн т з них виробили промислові підприємства, 1,046 млн т — особисті підсобні господарства, 69 тис. т — селянсько-фермерські господарства. Частка промислового виробництва свинини в Росії за цей рік зросла на 24,7%, в ​​той час як частки ППГ та СФГ знизилися на 12,6 і 15,3% відповідно. У порівнянні з 2012 роком (3,286 млн т у живій вазі) виробництво свинини в усіх формах господарювання зросло на 10,3%.

У 2006 році сільгосппідприємства виробляли всього 30% свинини, а 67 % вироблялося в особистих підсобних господарствах. До 2013 року ця структура перекинулася на користь сільгосппідприємств, частка яких зросла до 70%, а частка ППГ скоротилася до 28%. Частка СФГ завжди була мікроскопічною: у 2006 році вона займала 3%, в ​​2013 році — 2% ринку.

За даними союзу, за останні 5 років виробництво свинини в господарствах населення просіло на 320 тис. т у забійній вазі, або на 29%. На думку Ковальова, в умовах розгулу АЧС і неконкурентоспроможності у порівнянні з промисловцями у сектора ППГ серйозного майбутнього немає.

Треба сказати, що російський ринок свинини відмінно консолідований. Згідно з останнім рейтингом російських виробників свинини, 20 найбільших підприємств виробляють 54,2% цього виду м’яса. «Ми очікуємо, що в найближчі 2-3 роки рівень консолідації продовжиться і досягне близько 65%, — цитує SoyaNews гендиректора Національної спілки свинарів. — 20 компаній будуть виробляти 2/3 від усього промислового свинарства. За умови вирішення проблем галузі в майбутні 5-6 років відбудеться подальше збільшення промислового свинарства ще на 40%».

А от зростання споживання свинини сьогодні сповільнюється. За період 2000-2013 рр. середньодушове споживання свинини в Росії виросло з 12 до 26,7 кг, а тепер цей фактор зростання попиту в основному вже вичерпаний. Так що в найближчі роки середньодушове споживання свинини буде рости всього на 1-2% на рік, вважає Ковальов.

В останні роки промислове виробництво свинини в Росії приросталj приблизно на 150-200 тис. т на рік в забійній вазі, а в 2013 році додало рекордні 384 тис. т (з 1656 до 2040 тис. т). За словами голови спілки, так проявився сплеск інвестицій в галузь в 2010-2011 рр. У поточному році приріст прогнозується на рівні 193 тис. т, тобто промисловий сектор в 2014 році, на думку експертів союзу, повинен призвести 2233 тис. т забійної маси.

«Характерно, що приріст забезпечують тільки нові і модернізовані свинарські підприємства, тоді як в старих виробництво падає. У 2013 році нові комплекси збільшили виробництво живця на 51%, модернізовані додали 13%, а старі втратили 53%. За підсумками 2013 частка нових і модернізованих підприємств становила понад 95% в промисловому секторі та більше 66% у загальному обсязі», — зазначає Ковальов.

Зміна умов після вступу Росії до СОТ боляче вдарила по неконкурентоспроможним: за даними союзу, в 2013 році свинарством припинили займатися 104 сільгоспорганізацій з 516, тобто 20%. Однак ринок від цього постраждав не сильно — середньорічний обсяг виробництва в них становив близько 50 тис. т живої ваги, тобто всього 2% від загального обсягу.

«Ми вважаємо, що це здорове очищення, тому що свинарством сьогодні треба займатися спеціалізовано, професійно», — коментує експерт вихід застарілих технологій з ринку. Рентабельність сучасних свинокомплексів, в першому півріччі 2013-го обвалився в негативне поле через високі ціни на зернофураж, в 4 кварталі минулого року перебувала на позначці 14,6%. Ціни підтримало те, що загальні свинячі ресурси майже не збільшилися, так як рекордний 25-відсотковий приріст у промисловому секторі пішов на імпортозаміщення та компенсацію зниження обсягів виробництва в ППГ.

Проте, ціна реалізованого кілограма свинини раніше нижче рівня 2012 року, додатковий негатив вносять інфляція і девальвація рубля. У цих умовах галузевий союз радить виробникам свинини продовжувати модернізацію з акцентом на забій, глибоку переробку та логістику; знижувати собівартість і контролювати витрати; зміщувати пріоритети з абсолютного зростання виробництва на абсолютну відповідність вимогам якості та асортименту з боку м’ясокомбінатів і мережевого роздробу, пише pigua.info.





Схожі новини
  • №42 (254)
  • №4 (259)
  • Молока стало меньше
  • №7-8(261)
  • №2 (257)

  • Додати комментар
    Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.