<!-- pagebreak -->
У найближчі роки промислове виробництво свинини в Росії буде систематично приростати, і за 2014-2020 рр. прибавка складе близько 1 млн т у забійній вазі. Цей оптимістичний сценарій буде реалізований за умови продовження підтримки галузі, уточнює гендиректор Національної спілки свинарів Юрій Ковальов.
«У майбутні 4-5 років ми очікуємо подальшого приросту приблизно по 200-250 тис. т на рік в живій вазі в промисловому свинарстві, — заявив він минулого тижня в рамках виставки „Молочна і м’ясна індустрія", пише soyanews. — Для цього буде потрібно в майбутні роки залучити ще трохи більше 100 млрд інвестицій. На даний момент ми вже зробили близько 350 млрд, потрібна ще третина від зроблених інвестицій, щоб вирости ще на 900 тисяч — мільйон тонн».
За розрахунками галузевої спілки, 300 тис. т цього приросту припаде на зростання споживання свинини на 1,5% на рік (з 3,3 млн т до 3,6 млн т), 100 тис. т піде на заповнення падіння виробництва в старих свинокомплексах, 200 тис. т — на зниження імпорту з 1000 до 800 тис. т, 300 тис. т — на заповнення зниження виробництва в ППГ з 800 до 500 тис. т, а 100 тис. т піде на експорт.
Як відомо, в останні роки відбувається активний перерозподіл обсягів виробництва свинини з господарств населення в промисловий сектор. У 2013 році в Росії вироблено 3,616 млн т свинини в живій вазі. 2,528 млн т з них виробили промислові підприємства, 1,046 млн т — особисті підсобні господарства, 69 тис. т — селянсько-фермерські господарства. Частка промислового виробництва свинини в Росії за цей рік зросла на 24,7%, в той час як частки ППГ та СФГ знизилися на 12,6 і 15,3% відповідно. У порівнянні з 2012 роком (3,286 млн т у живій вазі) виробництво свинини в усіх формах господарювання зросло на 10,3%.
У 2006 році сільгосппідприємства виробляли всього 30% свинини, а 67 % вироблялося в особистих підсобних господарствах. До 2013 року ця структура перекинулася на користь сільгосппідприємств, частка яких зросла до 70%, а частка ППГ скоротилася до 28%. Частка СФГ завжди була мікроскопічною: у 2006 році вона займала 3%, в 2013 році — 2% ринку.
За даними союзу, за останні 5 років виробництво свинини в господарствах населення просіло на 320 тис. т у забійній вазі, або на 29%. На думку Ковальова, в умовах розгулу АЧС і неконкурентоспроможності у порівнянні з промисловцями у сектора ППГ серйозного майбутнього немає.
Треба сказати, що російський ринок свинини відмінно консолідований. Згідно з останнім рейтингом російських виробників свинини, 20 найбільших підприємств виробляють 54,2% цього виду м’яса. «Ми очікуємо, що в найближчі 2-3 роки рівень консолідації продовжиться і досягне близько 65%, — цитує SoyaNews гендиректора Національної спілки свинарів. — 20 компаній будуть виробляти 2/3 від усього промислового свинарства. За умови вирішення проблем галузі в майбутні 5-6 років відбудеться подальше збільшення промислового свинарства ще на 40%».
А от зростання споживання свинини сьогодні сповільнюється. За період 2000-2013 рр. середньодушове споживання свинини в Росії виросло з 12 до 26,7 кг, а тепер цей фактор зростання попиту в основному вже вичерпаний. Так що в найближчі роки середньодушове споживання свинини буде рости всього на 1-2% на рік, вважає Ковальов.
В останні роки промислове виробництво свинини в Росії приросталj приблизно на 150-200 тис. т на рік в забійній вазі, а в 2013 році додало рекордні 384 тис. т (з 1656 до 2040 тис. т). За словами голови спілки, так проявився сплеск інвестицій в галузь в 2010-2011 рр. У поточному році приріст прогнозується на рівні 193 тис. т, тобто промисловий сектор в 2014 році, на думку експертів союзу, повинен призвести 2233 тис. т забійної маси.
«Характерно, що приріст забезпечують тільки нові і модернізовані свинарські підприємства, тоді як в старих виробництво падає. У 2013 році нові комплекси збільшили виробництво живця на 51%, модернізовані додали 13%, а старі втратили 53%. За підсумками 2013 частка нових і модернізованих підприємств становила понад 95% в промисловому секторі та більше 66% у загальному обсязі», — зазначає Ковальов.
Зміна умов після вступу Росії до СОТ боляче вдарила по неконкурентоспроможним: за даними союзу, в 2013 році свинарством припинили займатися 104 сільгоспорганізацій з 516, тобто 20%. Однак ринок від цього постраждав не сильно — середньорічний обсяг виробництва в них становив близько 50 тис. т живої ваги, тобто всього 2% від загального обсягу.
«Ми вважаємо, що це здорове очищення, тому що свинарством сьогодні треба займатися спеціалізовано, професійно», — коментує експерт вихід застарілих технологій з ринку. Рентабельність сучасних свинокомплексів, в першому півріччі 2013-го обвалився в негативне поле через високі ціни на зернофураж, в 4 кварталі минулого року перебувала на позначці 14,6%. Ціни підтримало те, що загальні свинячі ресурси майже не збільшилися, так як рекордний 25-відсотковий приріст у промисловому секторі пішов на імпортозаміщення та компенсацію зниження обсягів виробництва в ППГ.
Проте, ціна реалізованого кілограма свинини раніше нижче рівня 2012 року, додатковий негатив вносять інфляція і девальвація рубля. У цих умовах галузевий союз радить виробникам свинини продовжувати модернізацію з акцентом на забій, глибоку переробку та логістику; знижувати собівартість і контролювати витрати; зміщувати пріоритети з абсолютного зростання виробництва на абсолютну відповідність вимогам якості та асортименту з боку м’ясокомбінатів і мережевого роздробу, пише pigua.info.