Зокрема, пропонується визначити пункти пропуску через які буде здійснюватись імпорт, експорт, транзит виноробної продукції, а також, при певних умовах буде передбачена можливість здійснення попереднього контролю на території країни експортера.
«В Україні щорічно виробляється та реалізується значно більший об’єм вина у порівнянні з наявною кількістю винограду, яка б змогла забезпечити подібний рівень виробництва, що говорить про фальсифікацію цієї продукції. Тому спільно з іншими країнами виробниками, потрібно встановити чіткий контроль у цьому напрямі», - наголошує Голова Держсільгоспінспекції України Микола Поєдинок.
Довідково:
Основні виноградарські регіони України - АР Крим, Одеська, Херсонська, Миколаївська, Закарпатська й Запорізька області. Згідно з існуючим природним районуванням на території України виділено 15 виноградарських зон (макрозон), які є основою для сорторайонування, і 58 природно-виноградарських районів (мікрозони). У Автономній Республіці Крим нараховується 6 макрозон і 12 мікрозон, в Одеській області – 3 і 16, Херсонській – 2 і 10, Миколаївській – 2 і 7, Закарпатській – 1 і 12 та в Запорізькій – 1 і 6. Між тим, в Україні найбільшу площу виноградних насаджень має Одеська область – 38,95 тис. га. або 46 % від загальної по Україні. Виноградники Автономної Республіки Крим займають 31 тис. га. (37 %). Решта (17,4 %) зосереджені в Миколаївській (7,1 %), Закарпатській (2,7 %) та Запорізькій (0,4 %) областях.