З 1 січня 2011 року деякі мережі супермаркетів вирішили продавати продукцію, отриману лише від тих свиней, що не були фізично кастровані. Один із основних факторів, що впливають на неприємний запах кнура, - рівень андростенону в тушах некастрованих кнурів. Він в основному залежить від забійної ваги/віку (зрілість свині).
Пол Аллен, головний науковий співробітник у галузі хімії харчових продуктів і технології в науково-дослідному центрі продовольства Teagasc (Дублін, Ірландія) і Патрік Варлі, координатор досліджень і розробок в Hermitage Genetics Ltd, провели дослідження: чи справді рівні андростенону нижче у швидко зростаючій породі МаксгроTM компанії Hermitage (www.hermitagegenetics.ru) у порівнянні з іншими комерційно доступними термінальними лініями (дюрок і п’єтрен ), а також чи досягають некастровані кнури МаксгроTMкомпанії Hermitage забійної ваги без неприємного присмаку.
Були відібрані 90 чистопородних кнурів Hermitage МаксгроTM, п’єтрен і дюрок). Усіх їх годували ідентичними раціонами і забили по досягненню 112 кілограмів. Показники зростання контролювалися протягом усього періоду відгодівлі і з кожної свині на бойні зібрали зразки жиру з живота, щоб визначити концентрацію андростенону. Дослідження повторили для підтвердження результатів. Вони показали, що кнур МаксгроTM компанії Hermitage досяг забійної ваги швидше, ніж породи дюрок і п’єтрен, продемонструвавши свій чудовий ріст і здатність досягати забійної ваги швидше навіть у більш молодому віці, ніж інші породи.
Концентрація андростенону, виявлена у зразках жиру у кнура МаксгроTM компанії Hermitage, була в 3,6 рази нижче, ніж у свиней п’єтрен і дюрок. Свині МаксгроTMтакож були в середньому на 6 кг важчі за свиней на забій породи дюрок і молодше приблизно на 20 днів (табл. 1).
Табл. 1.
Порода |
Дюрок |
Максгро |
П’єтрен |
Стандартна помилка середнього |
Значимість |
Вік при забої (днів) |
176.5а |
156.7b |
166.9c |
2.141 |
*** |
Днів до 100 кг |
160.7а |
142.4b |
148.9с |
1.815 |
*** |
Вага тіла (кг) |
108.3а |
114.4b |
112.2аb |
1.580 |
* |
Вага туші (кг) |
81.4а |
87.2b |
85.2аb |
1.523 |
* |
Забито (%) |
75.2 |
76.1 |
75.9 |
0.678 |
н/о |
Пісного м’яса (%) |
61.1 |
61.9 |
62.1 |
0.319 |
н/о |
Андростенон (мкг/кг, ч. на млрд) |
1793.6а |
494.2b |
631.6b |
128.8 |
*** |
а, b, с середні з різними індексами значно різняться (Р ‹ 0.05)
Порогові значення:
андростенон (мкг/кг, ч. на млрд) І ‹ 500 – низький; І 500 до 1000 – середній; І › 1000 - високий
Такий же експеримент компанія Hermitage провела в Німеччині, де проводиться кастрація більше 95% поросят чоловічої статі.
У 30 свиней, вироблених хряком МаксгроTM і у 15 кастрованих свиней, вироблених хряком п’єтрен, були зібрані зразки жиру з живота на двох провідних переробних заводах у Німеччині (Тонніс і Віон), а також у 60 свиней, вироблених хряком МаксгроTM і 30 кастрованих свиней, вироблених хряком п’єтрен. Реєструвалася і забійна вага всіх свиней.
Результати експерименту показали: лінія Hermitage МаксгроTM ідеально підходить для виробництва некастрованих свиней на забій, з низьким ризиком присмаку кнура. Кабани МаксгроTM компанії Hermitage мають чудові темпи зростання, потомство від них буде досягати забійної ваги швидше і в більш молодому віці, виробляючи значно нижчі рівні андростенону в порівнянні з іншими породами. Некастровані свині на забій вигідніші, бо ростуть швидше, споживають менше корму, мають поліпшену якість м'яса завдяки пісній туші й високому вмісту білка в порівнянні з кастрованими свинями. Це призводить до підвищення сортування та збільшення доходів виробника.
Табл. 2.
|
Максгро |
Кастрований п’єтрен |
||
|
Андростенон (мкг/кг, ч. на млрд) |
Вага туші (кг) |
Андростенон (мкг/кг, ч. на млрд) |
Вага туші (кг) |
Тонніс |
421.5 |
97.1 |
0 |
88.3 |
Віон |
283.0 |
96.6 |
0 |
89.8 |
Усього |
351.1 |
96.9 |
0 |
89.3 |
Порогові значення: |
||||
андростенон (мкг/кг, ч. на млрд) І ‹ 500 – низький; І 500 до 1000 – середній; І › 1000 - високий |
Геннадій ЧЕРНЕЦЬКИЙ,
представник компанії Hermitage Genetics в Україні
Контактнаінформація:
тел.: +38(050)353222 7;
е-mail: hermitage-ukraine@ukr.net;
www.hermitagegenetics.ru