Аграрний тиждень. Україна
» » Потужний аграрний сектор — наша відповідь Путіну
» » Потужний аграрний сектор — наша відповідь Путіну

    Потужний аграрний сектор — наша відповідь Путіну


    Теза про те, що сільськогосподарська галузь України може стати тим «паровозом», який витягне всю вітчизняну економіку, вже стала загальною. Торік від продажу за кордон української сільгосппродукції в бюджет країни надійшло 17 млрд доларів — це третина всіх експортних надходжень.
    У галузі спостерігається позитивна динаміка, зростання обсягу продукції за рік склало 2,8%, а в найуспішнішій Київській області — 6,6%. Зовнішньоторговельний обіг сільськогосподарської продукції також росте: якщо у 2014 році її частка становила 22%, то за два місяці 2015-го — 25,4%.
    Не боксом єдиним
    САМЕ українські аграрії демонструють співвітчизникам і всьому світу, що успіхів на міжнародній арені можуть досягати не лише наші славетні боксери і футболісти. Сьогодні Україна на 2-му місці за обсягами експорту фуражного зерна, на 3-му — з експорту кукурудзи, на 5-му — ячменю, на 6-му — пшениці. Лідирують наші аграрії й на інших напрямах. Приміром, п’ятий рік поспіль утримують більше половини ринку соняшникової олії.
    Усе це дало підстави Прем’єр-міністру Арсенію Яценюку заявити днями на зустрічі з аграріями Київщини: «Україна — ключовий гравець на світовому ринку продовольства. Контроль над ринком продовольства у світі, постачання дешевих і високоякісних харчових продуктів — це ті можливості, якими ми маємо скористатися».
    Великі перспективи аграрного сектору розуміють і в нашій державі, й у Європі та на Заході, і в Росії. Щоправда, влада РФ це усвідомлення виражає, м’яко кажучи, дуже своєрідно.

    Росія стріляє в молоко
    УНАСЛІДОК розв’язаної Путіним війни наша країна втратила не тільки чверть економіки, а й тисячі гектарів орної площі. Терористам за мародерством і внутрішніми чварами не до обробітку землі. Здебільшого на окупованих територіях вона облогує. Більше того, відступаючи, всякі «мотороли» замінували сотні гектарів полів. Днями на міні, закладеній терористами, підірвався тракторист з Артемівського району. Крим, щоправда, для сільського господарства особливою втратою не став — півострів ніколи не міг себе прогодувати.
    Але цього кремлівським «братам» здалося мало. Через заборони та обмеження на увіз нашої продукції за підсумками 2014 року експорт сільськогосподарських товарів до Російської Федерації скоротився на 51,6%. До гібридної війни проти України додалася ще й аграрна. Наприклад, росіяни відмовилися купувати нашу молочну продукцію, очевидно сподіваючись, що українська молочна галузь «ляже». Але виявилося, що світ на Росії клином не зійшовся. Наші виробники оперативно наростили обсяги експорту згущених молока та вершків до Казахстану, Панами, країн Азії та Африки, масла — до Грузії, Казахстану, Вірменії, сирів — до Узбекистану й Ізраїлю.
    На думку Арсенія Яценюка, ідеальним ринком для України може стати Європейський Союз. За собівартістю вітчизняна сільгосппродукція конкурентна, навіть попри те, що ЄС надає своїм виробникам чималі дотації. Глава уряду нагадав, що після одностороннього відкриття ринків Євросоюзу для української продукції Україна вже використала всі квоти на постачання низки товарів, зокрема курятини. Наші аграрії довели на практиці, що здатні дотримуватися високих європейських санітарних нормативів якості і безпечності молочних та м’ясних харчів. І — непогано заробляти.

    Свій до свого по своє
    АЛЕ ЩОБ успішно торгувати, потрібно виробляти багато конкурентоздатної як за якістю, так і за ціною продукції. Для цього нашим аграріям потрібні дешеві кредити та техніка. Яценюк зазначив, що відповідні переговори провів, зокрема, з американськими партнерами. В «Агентстві з міжнародного розвитку Сполучених Штатів ознайомлені з нашим баченням, яким чином посилити кооперацію в аграрному секторі. США будуть зацікавлені постачити техніку в Україну, а ми зацікавлені в тому, щоби мати довгий кредит, низьку процентну ставку і ефективні сільгоспмашини, які дадуть можливість більше зібрати, більше продати і більше заробити», — наголосив Прем’єр.
    Але зарубіжна техніка, навіть якщо постачатиметься на суперпільгових умовах, не є панацеєю у розв’язанні проблем нашого аграрного сектору. Адже у нас 32,5 млн га ріллі — більше, аніж у Німеччині і Франції, разом узятих. Невже ми не здатні виробляти власну високоякісну сільськогосподарську техніку?
    Арсеній Яценюк недарма поїхав на Київщину, де, як зазначено вище, найбільше зростання обсягу сільгосппродукції. В чому секрет? Аграрії регіону знайшли ефективний спосіб економії, а отже, і додаткового заробітку — на посівній вони використовують техніку вітчизняного виробництва. В одному з господарств Прем’єру показали, як працюють наші кукурудзяні сівалки, трактори харківського і така ж техніка спільного з білорусами виробництва. І пояснили: кошти заощаджуються не тільки завдяки тому, що ця техніка має нижчу ціну порівняно з імпортною (хоча якістю практично не поступається), а й тому, що менше «їсть» пально-мастильних матеріалів. Продуктивність харківських тракторів завдяки сучасним двигунам тепер вища на 20%, а економія на пально-мастильних матеріалах, що нині дуже важливо, становить до 50%.
    Прем’єр-міністр був приємно вражений. Він заявив, що уряд виділяє 300 млн грн на компенсацію процентної ставки за кредитами для малих і середніх сільгосппідприємств. А у другому півріччі буде компенсація процентної ставки на придбання саме української техніки. «Розумію, що це не так багато. Але половину ставки Національного банку ми компенсовуватимемо малим і середнім фермерським господарствам. Фактично 15% кожного кредиту будемо дотувати, для того щоб ви якось могли справитися з дорогим ресурсом», — звернувся А. Яценюк до представників сільськогосподарських підприємств.

    Менше імпорту — більші заробітки
    КОМПЕНСУВАННЯМ процентної ставки уряд намагається стимулювати фермерів купувати вітчизняну техніку і таким чином дати поштовх розвитку українського сільськогосподарського машинобудування. Вдумайтеся, із загальної кількості придбаних 2014 року зернозбиральних комбайнів 94% — іноземного виробництва, тракторів — 78%. І це при тому, що свої заводи простоюють без замовлень.
    Україні, щоб залишатися серед передовиків на світовому ринку продовольства, потрібно розвивати власне сільськогосподарське машинобудування. Інакше прибутки наших аграріїв й надалі у рази поступатимуться європейським. І річ не лише в дотаціях — просто наші співвітчизники сьогодні викладають за імпорт долари, курс яких у гривнях став захмарним.
    Тому заробітки у працівників українського агросектору, який забезпечує третину національного експорту, більш ніж скромні. Особливо у дрібних та середніх аграрних підприємців, адже великі холдинги почуваються впевненіше. Їм і «Джон Діри» по кишені. А от менші виробники воліли б придбати трактор ХТЗ і сівалки українського виробництва. І уряд спрямовує свою допомогу і сприяння саме на «малих» фермерів, які роблять велику справу для України.
    Навіть у сьогоднішній страшенно важкій ситуації через неоголошену війну та соціально-економічну кризу уряд з урахуванням дії спеціальних режимів, зокрема оподаткування, довів загальний обсяг державної підтримки підприємств агропромислового комплексу до суми близько 20 млрд гривень. Але в Кабміні впевнені — ці кошти повернуться до бюджету з лишком, а цьогорічний урожай буде не менший за торішній. Бажано — більший.

    Переможемо путінських гібридів!
    ДОПОМОГА уряду Арсенія Яценюка аграріям не тільки суто в матеріальній площині. Є ще одна мета — позбавити їх бюрократичної тяганини, яка забирає безліч сил, часу і, ніде правди діти, — коштів. З початку роботи нинішнього Кабміну вже скасовано 14 видів дозволів, шість ліцензій та впроваджено більш як 50 інших змін, які значно полегшують життя. Фермерам сьогодні вже не треба отримувати ліцензію на імпорт засобів захисту рослин, а термін видачі фітосанітарного сертифіката скорочено з п'яти діб до однієї. Завдяки уряду з квітня реєстрацію договорів оренди земельних ділянок сільгосппризначення можна оформити у будь-якого нотаріуса, тоді як раніше селяни змушені були днями стояти у чергах або ж платити хабарі для пришвидшення процесу.
    Якщо спільними зусиллями аграріїв та уряду буде одержано гарний урожай і високі прибутки, якщо вони наблизять Україну до амбітного статусу житниці Європи і світу, оце і буде наша відповідь Путіну. І його гібридній війні та потворним воєнним гібридам, які воюють навіть з українським зерном та молоком.

    Володимир ПАЛАМАРЧУК
    //www.silskivisti.kiev.ua/





    Схожі новини
  • А.Яценюк зустрівся з аграріями Полтавщини. Наговорив цікавого.
  • Л.Козаченко: "Не потрібно боятися перспектив, треба їх використовувати"
  • Україна збільшила запаси зерна майже на 30%
  • Україна наростить експорт молочної продукції за рахунок підвищення її якості
  • Вітчизняні виробники молока здатні замістити своєю продукцією імпорт – М.Азаров

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Потужний аграрний сектор — наша відповідь Путіну


Теза про те, що сільськогосподарська галузь України може стати тим «паровозом», який витягне всю вітчизняну економіку, вже стала загальною. Торік від продажу за кордон української сільгосппродукції в бюджет країни надійшло 17 млрд доларів — це третина всіх експортних надходжень.
У галузі спостерігається позитивна динаміка, зростання обсягу продукції за рік склало 2,8%, а в найуспішнішій Київській області — 6,6%. Зовнішньоторговельний обіг сільськогосподарської продукції також росте: якщо у 2014 році її частка становила 22%, то за два місяці 2015-го — 25,4%.
Не боксом єдиним
САМЕ українські аграрії демонструють співвітчизникам і всьому світу, що успіхів на міжнародній арені можуть досягати не лише наші славетні боксери і футболісти. Сьогодні Україна на 2-му місці за обсягами експорту фуражного зерна, на 3-му — з експорту кукурудзи, на 5-му — ячменю, на 6-му — пшениці. Лідирують наші аграрії й на інших напрямах. Приміром, п’ятий рік поспіль утримують більше половини ринку соняшникової олії.
Усе це дало підстави Прем’єр-міністру Арсенію Яценюку заявити днями на зустрічі з аграріями Київщини: «Україна — ключовий гравець на світовому ринку продовольства. Контроль над ринком продовольства у світі, постачання дешевих і високоякісних харчових продуктів — це ті можливості, якими ми маємо скористатися».
Великі перспективи аграрного сектору розуміють і в нашій державі, й у Європі та на Заході, і в Росії. Щоправда, влада РФ це усвідомлення виражає, м’яко кажучи, дуже своєрідно.

Росія стріляє в молоко
УНАСЛІДОК розв’язаної Путіним війни наша країна втратила не тільки чверть економіки, а й тисячі гектарів орної площі. Терористам за мародерством і внутрішніми чварами не до обробітку землі. Здебільшого на окупованих територіях вона облогує. Більше того, відступаючи, всякі «мотороли» замінували сотні гектарів полів. Днями на міні, закладеній терористами, підірвався тракторист з Артемівського району. Крим, щоправда, для сільського господарства особливою втратою не став — півострів ніколи не міг себе прогодувати.
Але цього кремлівським «братам» здалося мало. Через заборони та обмеження на увіз нашої продукції за підсумками 2014 року експорт сільськогосподарських товарів до Російської Федерації скоротився на 51,6%. До гібридної війни проти України додалася ще й аграрна. Наприклад, росіяни відмовилися купувати нашу молочну продукцію, очевидно сподіваючись, що українська молочна галузь «ляже». Але виявилося, що світ на Росії клином не зійшовся. Наші виробники оперативно наростили обсяги експорту згущених молока та вершків до Казахстану, Панами, країн Азії та Африки, масла — до Грузії, Казахстану, Вірменії, сирів — до Узбекистану й Ізраїлю.
На думку Арсенія Яценюка, ідеальним ринком для України може стати Європейський Союз. За собівартістю вітчизняна сільгосппродукція конкурентна, навіть попри те, що ЄС надає своїм виробникам чималі дотації. Глава уряду нагадав, що після одностороннього відкриття ринків Євросоюзу для української продукції Україна вже використала всі квоти на постачання низки товарів, зокрема курятини. Наші аграрії довели на практиці, що здатні дотримуватися високих європейських санітарних нормативів якості і безпечності молочних та м’ясних харчів. І — непогано заробляти.

Свій до свого по своє
АЛЕ ЩОБ успішно торгувати, потрібно виробляти багато конкурентоздатної як за якістю, так і за ціною продукції. Для цього нашим аграріям потрібні дешеві кредити та техніка. Яценюк зазначив, що відповідні переговори провів, зокрема, з американськими партнерами. В «Агентстві з міжнародного розвитку Сполучених Штатів ознайомлені з нашим баченням, яким чином посилити кооперацію в аграрному секторі. США будуть зацікавлені постачити техніку в Україну, а ми зацікавлені в тому, щоби мати довгий кредит, низьку процентну ставку і ефективні сільгоспмашини, які дадуть можливість більше зібрати, більше продати і більше заробити», — наголосив Прем’єр.
Але зарубіжна техніка, навіть якщо постачатиметься на суперпільгових умовах, не є панацеєю у розв’язанні проблем нашого аграрного сектору. Адже у нас 32,5 млн га ріллі — більше, аніж у Німеччині і Франції, разом узятих. Невже ми не здатні виробляти власну високоякісну сільськогосподарську техніку?
Арсеній Яценюк недарма поїхав на Київщину, де, як зазначено вище, найбільше зростання обсягу сільгосппродукції. В чому секрет? Аграрії регіону знайшли ефективний спосіб економії, а отже, і додаткового заробітку — на посівній вони використовують техніку вітчизняного виробництва. В одному з господарств Прем’єру показали, як працюють наші кукурудзяні сівалки, трактори харківського і така ж техніка спільного з білорусами виробництва. І пояснили: кошти заощаджуються не тільки завдяки тому, що ця техніка має нижчу ціну порівняно з імпортною (хоча якістю практично не поступається), а й тому, що менше «їсть» пально-мастильних матеріалів. Продуктивність харківських тракторів завдяки сучасним двигунам тепер вища на 20%, а економія на пально-мастильних матеріалах, що нині дуже важливо, становить до 50%.
Прем’єр-міністр був приємно вражений. Він заявив, що уряд виділяє 300 млн грн на компенсацію процентної ставки за кредитами для малих і середніх сільгосппідприємств. А у другому півріччі буде компенсація процентної ставки на придбання саме української техніки. «Розумію, що це не так багато. Але половину ставки Національного банку ми компенсовуватимемо малим і середнім фермерським господарствам. Фактично 15% кожного кредиту будемо дотувати, для того щоб ви якось могли справитися з дорогим ресурсом», — звернувся А. Яценюк до представників сільськогосподарських підприємств.

Менше імпорту — більші заробітки
КОМПЕНСУВАННЯМ процентної ставки уряд намагається стимулювати фермерів купувати вітчизняну техніку і таким чином дати поштовх розвитку українського сільськогосподарського машинобудування. Вдумайтеся, із загальної кількості придбаних 2014 року зернозбиральних комбайнів 94% — іноземного виробництва, тракторів — 78%. І це при тому, що свої заводи простоюють без замовлень.
Україні, щоб залишатися серед передовиків на світовому ринку продовольства, потрібно розвивати власне сільськогосподарське машинобудування. Інакше прибутки наших аграріїв й надалі у рази поступатимуться європейським. І річ не лише в дотаціях — просто наші співвітчизники сьогодні викладають за імпорт долари, курс яких у гривнях став захмарним.
Тому заробітки у працівників українського агросектору, який забезпечує третину національного експорту, більш ніж скромні. Особливо у дрібних та середніх аграрних підприємців, адже великі холдинги почуваються впевненіше. Їм і «Джон Діри» по кишені. А от менші виробники воліли б придбати трактор ХТЗ і сівалки українського виробництва. І уряд спрямовує свою допомогу і сприяння саме на «малих» фермерів, які роблять велику справу для України.
Навіть у сьогоднішній страшенно важкій ситуації через неоголошену війну та соціально-економічну кризу уряд з урахуванням дії спеціальних режимів, зокрема оподаткування, довів загальний обсяг державної підтримки підприємств агропромислового комплексу до суми близько 20 млрд гривень. Але в Кабміні впевнені — ці кошти повернуться до бюджету з лишком, а цьогорічний урожай буде не менший за торішній. Бажано — більший.

Переможемо путінських гібридів!
ДОПОМОГА уряду Арсенія Яценюка аграріям не тільки суто в матеріальній площині. Є ще одна мета — позбавити їх бюрократичної тяганини, яка забирає безліч сил, часу і, ніде правди діти, — коштів. З початку роботи нинішнього Кабміну вже скасовано 14 видів дозволів, шість ліцензій та впроваджено більш як 50 інших змін, які значно полегшують життя. Фермерам сьогодні вже не треба отримувати ліцензію на імпорт засобів захисту рослин, а термін видачі фітосанітарного сертифіката скорочено з п'яти діб до однієї. Завдяки уряду з квітня реєстрацію договорів оренди земельних ділянок сільгосппризначення можна оформити у будь-якого нотаріуса, тоді як раніше селяни змушені були днями стояти у чергах або ж платити хабарі для пришвидшення процесу.
Якщо спільними зусиллями аграріїв та уряду буде одержано гарний урожай і високі прибутки, якщо вони наблизять Україну до амбітного статусу житниці Європи і світу, оце і буде наша відповідь Путіну. І його гібридній війні та потворним воєнним гібридам, які воюють навіть з українським зерном та молоком.

Володимир ПАЛАМАРЧУК
//www.silskivisti.kiev.ua/





Схожі новини
  • А.Яценюк зустрівся з аграріями Полтавщини. Наговорив цікавого.
  • Л.Козаченко: "Не потрібно боятися перспектив, треба їх використовувати"
  • Україна збільшила запаси зерна майже на 30%
  • Україна наростить експорт молочної продукції за рахунок підвищення її якості
  • Вітчизняні виробники молока здатні замістити своєю продукцією імпорт – М.Азаров

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.