Внаслідок стрімкого зменшення імпорту риби та її вилову в Україні пропозиція риби на вітчизняному ринку в першому півріччі знизилася на 27%, - зазначають в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).
За даними Держстату, протягом перших шести місяців 2015 року українськими підприємствами та фізичними особами-підприємцями було виловлено 22,3 тис. т риби, а це майже на 20% менше аналогічних показників попереднього року. Найбільше риби було виловлено в Миколаївській (8,8 тис. т) та Одеській (3,2 тис. т) областях. Підприємства, що зареєстровані в Київській області, зменшили вилов риби в понад 4 рази – до 3 тис. т.
Україна не спроможна повністю забезпечити рибою потреби внутрішнього ринку, і тому велика її кількість поставляється з-за кордону. Проте через девальвацію гривні і низьку купівельну спроможність населення імпорт риби в цьому році скоротився на 35% і склав 92,5 тис. т. Найбільше було імпортовано замороженої риби - 88,5 тис. т. Основними постачальниками даної продукції були Естонія, Норвегія та США.
Цього року в Україну завозилася більш дешева риба. Частка рибного філе та м’яса риби у структурі імпорту знизилася до 6%, тоді як в минулому році становила 12%. Якщо в першому півріччі 2014 року середня ціна імпортованої риби складала близько 2,00 дол. США/кг, то в цьому році ціна склала 1,30 дол. США/кг. Внаслідок росту цін на традиційні види риби, наприклад оселедець, м’ясо птиці та варені ковбасні вироби скали більш конкурентоспроможними по ціні, тому деякі споживачі почали віддавати перевагу м’ясо-ковбасним виробам дешевшого цінового сегменту.
Асоціація
Український клуб аграрного бізнесу