З 20 вересня 2015 року вступив в дію Закон України № 1602-VII від 22.07.2014 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів». Цей Закон було розроблено з метою гармонізації законодавства України із законодавством ЄС у сфері безпечності та якості харчових продуктів, забезпечення високого рівня захисту здоров'я людей та інтересів споживачів.
Закон передбачає створення єдиного контролюючого органу в сфері безпечності харчових продуктів, а також скасування дозвільних документів та процедур, які відсутні в ЄС, запровадження європейських принципів регулювання ГМО, зокрема, в частині реєстрації джерел ГМО, а не продуктів, вироблених з них. Внаслідок цього вся відповідальність за якість та безпечність харчової продукції лягає на плечі виробників.