Рідкісний вид цукру (L-фукоза), що міститься у водоростях, грибах і насінні, можуть використовувати для боротьби з меланомою - раком шкіри
Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на The Daily Mail
Нещодавно вчені з'ясували: якщо втрутитися в метаболізм L-фукози, то можливо загальмувати поширення меланоми. Як показало дослідження, втручання зачіпало не тільки самі пухлини, але і їх мікросередовище (клітини, що оточують пухлину). L-фукоза маркує поверхневі білки, які викликають запалення і керують міграцією клітин.
Цього разу вчені досліджували транскрипції-2 (ATF2) - білок, який контролює експресію багатьох інших білків і вже зв'язувався з меланомою. Виявилося, є один фермент, який регулює ATF2. Він відомий як фукокіназа (контролює здатність клітин переробляти L-фукоза в особливу форму). Ця форма використовується для зміни білків. І багато хто з білків відносяться до поверхневих.
Фукозілація в меланомах покращувала результат для пацієнта. Брак L-фукози на клітинах меланоми робила ці клітини менш клейкими і більш мобільними. Наприклад, у мишей з меланомою вченим вдалося посилити фукозілацію за рахунок додавання у воду цукру або за рахунок генетичної маніпуляції. Обидва методи дозволяли загальмувати ріст і метастазування пухлин.
//espreso.tv/news/2015/12/15/osoblyvyy_vyd_cukru_zdaten_kontrolyuvaty_rak