Аграрний тиждень. Україна
» » Українські сільгоспвиробники можуть збільшити врожайність сої традиційної селекції на 40%
» » Українські сільгоспвиробники можуть збільшити врожайність сої традиційної селекції на 40%

    Українські сільгоспвиробники можуть збільшити врожайність сої традиційної селекції на 40%


    2016_08_05_ES Field day UAАсоціація «Дунайська соя», Київ, 09 серпня 2016 Питання підвищення урожайності та ефективності вирощування сої традиційної селекції, збільшення доданої вартості за рахунок запровадження систем управління якості на прикладі стандарту «Дунайської сої»/«Європейської сої» обговорювали учасники першого в Україні Дня поля «Європейської сої», що пройшов 5 серпня 2016 року на виробничих потужностях корпорації «Сварог Вест Груп» (Хмельницька обл.). Міжнародна Асоціація «Дунайська соя», корпорація «Сварог Вест Груп», яка є членом Асоціації, спільно з партнерами ініціювали проведення першого в Україні міжнародного Дня поля «Європейської сої», щоб разом із сільгоспвиробниками обговорити передумови розвитку виробництва сої традиційної селекції в Україні. Організатори та учасники заходу переконані, що Україна має всі перспективи стати одним з найважливіших гравців на світовому ринку традиційної не-ГМ сої та задовільнити значний попит з боку покупців серед країн Західної Європи. Однак, для цього необхідні ефективні технології вирощування, якісні показники та простежувані виробничо-збутові ланцюги. «Цього року в Україні спостерігається незначне зниження посівних площ під соєю до 1,9- 2 млн га по причині гірших результатів минулого року, що вибивалися з так званого зростаючого тренду та побоювань аграріїв щодо цьогорічних погодних умов. Відповідно, валове виробництво сої у поточному 2016 році не перевищуватиме минулорічного і становитиме близько 3,9 млн. тонн. Попри все, очікуваний загальнонаціональний результат міг би бути вищим за умови реалізації потенціалу урожайності сої сільгоспвиробниками через застосування ефективних технологій. Адже середня урожайність сої в Україні на рівні 2,1 т/га щонайменше на 10% нижча за середні показники країн Західної Європи і майже на 40% нижча за показники таких країн-лідерів, як Німеччина, Італія. Якщо ж порівнювати з країною, що за площею під соєю співставна з Україною, наприклад, Канадою, то тут ми також відстаємо за врожайністю на майже 40%», – коментує регіональний директор Асоціації «Дунайська соя» в Україні Інна Ільєнко. За її словами, цьогорічне уповільнення росту виробництва сої в Україні відповідає загальноєвропейським тенденціям: якщо у 2015 році площі під соєю в Європі збільшилися на 21,5%, то цього року лише на 4,2% порівняно з минулим 2015 роком (до майже 4,2 млн га). Тим не менше, в Україні соя поступається лише соняшнику серед олійних культур за темпами розвитку виробництва. То ж присутність близько 200 учасників на Дні поля «Європейської сої» засвідчує значний інтерес до даної культури. Сторінка 2 / 3 www.donausoja.org За даними Асоціації «Дунайська соя», цьогоріч прогнозується зростання загального виробництва сої в Європі на рівні 13,5% (до майже 9 млн тонн). І розвиток виробництва сої в країнах Європи лише набирає темпів, адже за наявності значних об’ємів імпорту ГМ сої з-за океану в даному сегменті відбувалось уповільнення інноваційного розвитку. На сьогодні ж, із зростанням попиту на не-ГМ сою, інтенсивніше розвиваються і технології. Українські науковці та селекціонери у співпраці з бізнесом також активно долучаються до даного процесу. «Україна має можливість вийти на середній показник в 3 т/га врожайності по сої, а то й вище. Для цього необхідно: розуміти технології; знати сорти, які найкраще себе проявляють у наших умовах; та розуміти, як застосовувати різні агро-технології для збереження ґрунтів, – коментує Володимир Степанчук, заступник директора департаменту з планування та контролю в галузі рослинництва корпорації «Сварог Вест Груп». – На сьогодні багато господарств отримують урожайність сої на рівні 1 т/га. Звичайно, такий результат їх лякає. Тому ми і спостерігаємо зменшення площ під соєю за результатами минулорічного менш врожайного року. А маючи навики і технологію вирощування традиційної сої, в Україні площі під цією культурою можуть збільшитися і до 5-7 млн. га. При цьому, можлива і певна регіональна спеціалізація відповідно до якості та цільового призначення сої». Володимир Мокрієнко, менеджер з регіонального розвитку ТОВ «Євраліс Семенс Україна» доповнює, що «маючи 50 річний досвід у селекції сої, компанія пропонує в Україні не-ГМ сорти сої з генетичним потенціалом, що перевищує 6,0 т/га. Але окрім сертифікованого насіння, важливі також технології живлення, захисту рослин». Останньою ланкою на шляху до збільшення прибутковості виробників сої залишається якість. І якщо вміст протеїну – це знову ж таки питання застосування технології вирощування та підбору сортів, то не менш важливим для виробників сої традиційної селекції (не-ГМО) постає питання – як уникнути забруднення традиційної сої домішками ГМ сої. Адже високий рівень нелегальних посівів ГМ сої в Україні, відсутність сегрегації, сертифікованих елеваторних та переробних потужностей несуть значні ризики втрати додаткового прибутку аграріями, в тому числі і виробниками органічної продукції. «Саме тому для проведення першого Дня поля нашої Асоціації ми обрали підприємство корпорації «Сварог Вест Груп», – доповнює Інна Ільєнко. - Адже дана компанія щороку, не зважаючи на обставини, засвідчує високі результати ефективності та урожайності по сої. Крім того, минулого року окремі підприємства корпорації були одними із трьох компаній, що успішно пройшли сертифікацію по стандарту «Дунайської сої», підтвердивши свій статус виробника не-ГМ сої високої якості та тепер готові ділитися своїм досвідом з іншими». Про Асоціацію «Дунайська соя»: Сторінка 3 / 3 www.donausoja.org Асоціація «Дунайська соя» - міжнародна, неприбуткова громадська організація, заснована у 2012 з головним офісом у Відні, Австрія. Регіональні офіси розташовані у м. Новий Сад, Сербія та м. Бухарест, Румунія. Представники Асоціації в Італії, Польщі, Україні, Молдові та Швейцарії надалі розширюють мережу асоціації. Асоціація була створена для просування та поширення ідеї вирощування, переробки та маркетингу високоякісної не-ГМ сої контрольованого походження з Дунайського регіону та Європи. Мета асоціації – розвиток та гарантування сталого постачання не-ГМ протеїну в та з Європи. Гарантований статус «Без ГМО», прослідковуваність, регіональне вирощування та стале виробництво є оплотом критеріїв якості стандартів «Дунайської сої» та «Європейської сої», а визнаний бренд «Дунайської сої»/ «Європейської сої» дозволяє комунікувати дані переваги споживачам у всій Європі. Кількість членів Асоціації на сьогодні становить близько 230 компаній та організацій, що представляють увесь ланцюг створення доданої вартості з використанням сої. www.danubesoya.org





    Схожі новини
  • Перший в Україні Міжнародний День поля "Європейська соя"
  • Українські виробники та переробники сої можуть збільшити свої доходи
  • Український соєвий конгрес
  • Інновації для лідерів
  • «Сварог Вест Груп» завершила збір льону

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Українські сільгоспвиробники можуть збільшити врожайність сої традиційної селекції на 40%


2016_08_05_ES Field day UAАсоціація «Дунайська соя», Київ, 09 серпня 2016 Питання підвищення урожайності та ефективності вирощування сої традиційної селекції, збільшення доданої вартості за рахунок запровадження систем управління якості на прикладі стандарту «Дунайської сої»/«Європейської сої» обговорювали учасники першого в Україні Дня поля «Європейської сої», що пройшов 5 серпня 2016 року на виробничих потужностях корпорації «Сварог Вест Груп» (Хмельницька обл.). Міжнародна Асоціація «Дунайська соя», корпорація «Сварог Вест Груп», яка є членом Асоціації, спільно з партнерами ініціювали проведення першого в Україні міжнародного Дня поля «Європейської сої», щоб разом із сільгоспвиробниками обговорити передумови розвитку виробництва сої традиційної селекції в Україні. Організатори та учасники заходу переконані, що Україна має всі перспективи стати одним з найважливіших гравців на світовому ринку традиційної не-ГМ сої та задовільнити значний попит з боку покупців серед країн Західної Європи. Однак, для цього необхідні ефективні технології вирощування, якісні показники та простежувані виробничо-збутові ланцюги. «Цього року в Україні спостерігається незначне зниження посівних площ під соєю до 1,9- 2 млн га по причині гірших результатів минулого року, що вибивалися з так званого зростаючого тренду та побоювань аграріїв щодо цьогорічних погодних умов. Відповідно, валове виробництво сої у поточному 2016 році не перевищуватиме минулорічного і становитиме близько 3,9 млн. тонн. Попри все, очікуваний загальнонаціональний результат міг би бути вищим за умови реалізації потенціалу урожайності сої сільгоспвиробниками через застосування ефективних технологій. Адже середня урожайність сої в Україні на рівні 2,1 т/га щонайменше на 10% нижча за середні показники країн Західної Європи і майже на 40% нижча за показники таких країн-лідерів, як Німеччина, Італія. Якщо ж порівнювати з країною, що за площею під соєю співставна з Україною, наприклад, Канадою, то тут ми також відстаємо за врожайністю на майже 40%», – коментує регіональний директор Асоціації «Дунайська соя» в Україні Інна Ільєнко. За її словами, цьогорічне уповільнення росту виробництва сої в Україні відповідає загальноєвропейським тенденціям: якщо у 2015 році площі під соєю в Європі збільшилися на 21,5%, то цього року лише на 4,2% порівняно з минулим 2015 роком (до майже 4,2 млн га). Тим не менше, в Україні соя поступається лише соняшнику серед олійних культур за темпами розвитку виробництва. То ж присутність близько 200 учасників на Дні поля «Європейської сої» засвідчує значний інтерес до даної культури. Сторінка 2 / 3 www.donausoja.org За даними Асоціації «Дунайська соя», цьогоріч прогнозується зростання загального виробництва сої в Європі на рівні 13,5% (до майже 9 млн тонн). І розвиток виробництва сої в країнах Європи лише набирає темпів, адже за наявності значних об’ємів імпорту ГМ сої з-за океану в даному сегменті відбувалось уповільнення інноваційного розвитку. На сьогодні ж, із зростанням попиту на не-ГМ сою, інтенсивніше розвиваються і технології. Українські науковці та селекціонери у співпраці з бізнесом також активно долучаються до даного процесу. «Україна має можливість вийти на середній показник в 3 т/га врожайності по сої, а то й вище. Для цього необхідно: розуміти технології; знати сорти, які найкраще себе проявляють у наших умовах; та розуміти, як застосовувати різні агро-технології для збереження ґрунтів, – коментує Володимир Степанчук, заступник директора департаменту з планування та контролю в галузі рослинництва корпорації «Сварог Вест Груп». – На сьогодні багато господарств отримують урожайність сої на рівні 1 т/га. Звичайно, такий результат їх лякає. Тому ми і спостерігаємо зменшення площ під соєю за результатами минулорічного менш врожайного року. А маючи навики і технологію вирощування традиційної сої, в Україні площі під цією культурою можуть збільшитися і до 5-7 млн. га. При цьому, можлива і певна регіональна спеціалізація відповідно до якості та цільового призначення сої». Володимир Мокрієнко, менеджер з регіонального розвитку ТОВ «Євраліс Семенс Україна» доповнює, що «маючи 50 річний досвід у селекції сої, компанія пропонує в Україні не-ГМ сорти сої з генетичним потенціалом, що перевищує 6,0 т/га. Але окрім сертифікованого насіння, важливі також технології живлення, захисту рослин». Останньою ланкою на шляху до збільшення прибутковості виробників сої залишається якість. І якщо вміст протеїну – це знову ж таки питання застосування технології вирощування та підбору сортів, то не менш важливим для виробників сої традиційної селекції (не-ГМО) постає питання – як уникнути забруднення традиційної сої домішками ГМ сої. Адже високий рівень нелегальних посівів ГМ сої в Україні, відсутність сегрегації, сертифікованих елеваторних та переробних потужностей несуть значні ризики втрати додаткового прибутку аграріями, в тому числі і виробниками органічної продукції. «Саме тому для проведення першого Дня поля нашої Асоціації ми обрали підприємство корпорації «Сварог Вест Груп», – доповнює Інна Ільєнко. - Адже дана компанія щороку, не зважаючи на обставини, засвідчує високі результати ефективності та урожайності по сої. Крім того, минулого року окремі підприємства корпорації були одними із трьох компаній, що успішно пройшли сертифікацію по стандарту «Дунайської сої», підтвердивши свій статус виробника не-ГМ сої високої якості та тепер готові ділитися своїм досвідом з іншими». Про Асоціацію «Дунайська соя»: Сторінка 3 / 3 www.donausoja.org Асоціація «Дунайська соя» - міжнародна, неприбуткова громадська організація, заснована у 2012 з головним офісом у Відні, Австрія. Регіональні офіси розташовані у м. Новий Сад, Сербія та м. Бухарест, Румунія. Представники Асоціації в Італії, Польщі, Україні, Молдові та Швейцарії надалі розширюють мережу асоціації. Асоціація була створена для просування та поширення ідеї вирощування, переробки та маркетингу високоякісної не-ГМ сої контрольованого походження з Дунайського регіону та Європи. Мета асоціації – розвиток та гарантування сталого постачання не-ГМ протеїну в та з Європи. Гарантований статус «Без ГМО», прослідковуваність, регіональне вирощування та стале виробництво є оплотом критеріїв якості стандартів «Дунайської сої» та «Європейської сої», а визнаний бренд «Дунайської сої»/ «Європейської сої» дозволяє комунікувати дані переваги споживачам у всій Європі. Кількість членів Асоціації на сьогодні становить близько 230 компаній та організацій, що представляють увесь ланцюг створення доданої вартості з використанням сої. www.danubesoya.org





Схожі новини
  • Перший в Україні Міжнародний День поля "Європейська соя"
  • Українські виробники та переробники сої можуть збільшити свої доходи
  • Український соєвий конгрес
  • Інновації для лідерів
  • «Сварог Вест Груп» завершила збір льону

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.