Хлібобулочні вироби в Україні мають подорожчати на 10-20% в результаті зростання вартості зерна, енергоносіїв і підвищення податків.
Таку думку висловив генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Тарас Висоцький на прес-конференції в інформаційному агентстві ГолосUA.
«З хлібом ми наближаємося до ситуації з гречкою. Формально ми купуємо буханку - ціна не змінюється, але чи це вже сорт хліба «Український» - запитання», - зазначив експерт. За його словами, виробники «соціального» хліба виживають за рахунок зниження ваги одного буханця, інші сорти хліба постійно дорожчають.
Як пояснив Т. Висоцький, об'єктивно вартість хлібобулочних виробів в Україні має зрости на 20%. Перш за все, на вартість продукту вплине зростання світових цін на зерно (+ 10%), енергоносіїв, зростання зарплат, а головне, - зміна оподаткування внаслідок скасування повернення ПДВ.
При цьому експерт уточнив, що 50% вартості хліба - ціна борошна, ще 50% - енергоносії, податки, зарплата зайнятих у виробництві осіб.