Україна вважається країною, у якій вода є доступним ресурсом. За оцінками, загальна кількість поновлюваних поверхневих вод становить 136,61 км³/рік, а внутрішніх поновлюваних поверхневих вод – 53,1 км³/рік. Водні Ресурси України забезпечуються із 8 басейнів: Дніпра (41%), Дністра (18%), Тиси (13%), Південного Бугу (7%), Пруту (6%), прибережних вод (6%), Сіверського Дінця (5%) та Північного Бугу (4%).
Внутрішні ресурси підземних вод оцінюються на рівні 20 км³/рік. Артезіанські свердловини знаходяться на глибині 100-150 метрів на півночі, та 500-600 метрів на півдні країни.
Коефіцієнт залежності від поновлюваних водних ресурсів, що беруть свій початок за межами країни, становить близько 62% – це вважається хорошим показником. Внутрішні поновлювані поверхневі та підземні води (53,1 км³/рік, 20 км³/рік) можна вважати найбезпечнішим водним активом країни. Підземні води є більш обмеженим, а відтак – цінним ресурсом, ефективне споживання якого слід особливо пильнувати.
Використання вод України ще й досі регулюється радянським законодавством.
Використання води
Найбільше води використовується в регіонах із розвиненим сільським господарством та промисловістю та достатньо сухим кліматом. Лідером видобування водних ресурсів є Донецька область (14%), інші великі споживачі водного ресурсу – Дніпропетровська та Херсонська області.
Об’єми використаної води наразі оцінюються у 19,24 км³/рік. Для порівняння, у 1992 році ця цифра становила 26 км³/рік. До здобуття Незалежності, структура використання водних ресурсів України була такою: 30% йшло на потреби сільського господарства, 52% – на промислове виробництво, решта – на комунальне споживання та інші потреби. За даними FAO AQUASTAT, сучасна структура споживання води в Україні значно переорієнтувалася в бік промисловості. Наразі, близько 70% усієї видобутої води споживається промисловістю, 24% припадає на комунальні потреби, і лише 6% - на сільське господарство. Це пов’язано, перш за все, із значним скороченням зрошення: наразі, фактично зрошуються лише 27% тих земель, що мають обладнання для іригації.
Використання водних ресурсів харчовою промисловістю становило 126 млн м3 у 2012 році. Значне падіння використання води (на 24%) спостерігалося протягом глобальної економічної кризи у 2008-2009 роках, коли суттєво скоротилися і обсяги виробництва харчової продукції в Україні.