Аграрний тиждень. Україна
» » Водні ресурси України
» » Водні ресурси України

    Водні ресурси України


    Україна вважається країною, у якій вода є доступним ресурсом. За оцінками, загальна кількість поновлюваних поверхневих вод становить 136,61 км³/рік, а внутрішніх поновлюваних поверхневих вод – 53,1 км³/рік. Водні Ресурси України забезпечуються із 8 басейнів: Дніпра (41%), Дністра (18%), Тиси (13%), Південного Бугу (7%), Пруту (6%), прибережних вод (6%), Сіверського Дінця (5%) та Північного Бугу (4%).

    Внутрішні ресурси підземних вод оцінюються на рівні 20 км³/рік. Артезіанські свердловини знаходяться на глибині 100-150 метрів на півночі, та 500-600 метрів на півдні країни.

    Коефіцієнт залежності від поновлюваних водних ресурсів, що беруть свій початок за межами країни, становить близько 62% – це вважається хорошим показником. Внутрішні поновлювані поверхневі та підземні води (53,1 км³/рік, 20 км³/рік) можна вважати найбезпечнішим водним активом країни. Підземні води є більш обмеженим, а відтак – цінним ресурсом, ефективне споживання якого слід особливо пильнувати.

    Використання вод України ще й досі регулюється радянським законодавством.

    Використання води

    Найбільше води використовується в регіонах із розвиненим сільським господарством та промисловістю та достатньо сухим кліматом. Лідером видобування водних ресурсів є Донецька область (14%), інші великі споживачі водного ресурсу – Дніпропетровська та Херсонська області.

    Об’єми використаної води наразі оцінюються у 19,24 км³/рік. Для порівняння, у 1992 році ця цифра становила 26 км³/рік. До здобуття Незалежності, структура використання водних ресурсів України була такою: 30% йшло на потреби сільського господарства, 52% – на промислове виробництво, решта – на комунальне споживання та інші потреби. За даними FAO AQUASTAT, сучасна структура споживання води в Україні значно переорієнтувалася в бік промисловості. Наразі, близько 70% усієї видобутої води споживається промисловістю, 24% припадає на комунальні потреби, і лише 6% - на сільське господарство. Це пов’язано, перш за все, із значним скороченням зрошення: наразі, фактично зрошуються лише 27% тих земель, що мають обладнання для іригації.

    Використання водних ресурсів харчовою промисловістю становило 126 млн м3 у 2012 році. Значне падіння використання води (на 24%) спостерігалося протягом глобальної економічної кризи у 2008-2009 роках, коли суттєво скоротилися і обсяги виробництва харчової продукції в Україні.


    Використання води харчовою промисловістю України, 2007-2012


     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    Вартість води

    Таке падіння використання води пояснюється просто: вартість води для компаній-виробників харчової галузі подвоювалася з кожним роком, починаючи із 2007:


     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    Вартість 1 м3 води для харчового виробництва України, 2007-2012

    У 2007 році частка витрат на воду в загальному обсязі продажів харчової промисловості становила до 0,02%. Ця цифра різко виросла до 0,13% в 2012 році. Отже, на кожну тисячу гривень в продажах, харчова промисловість витрачала близько 1,3 грн на воду.

    Таке збільшення витрат на воду робить проблему ефективності використання водних ресурсів в Україні важливою. Проте, навіть при тому що вартість кубометра води зростає в геометричній прогресії, вона все ще залишаються пропорційно незначною для загальних виробничих витрат. Насправді, для виробників має значення висока вартість викачування води: вартість викачки одного кубометра води становить 0,7 грн.

    Вода у харчовій промисловості

    Найбільшим споживачем водних ресурсів у харчовій промисловості з 2007 по 2012 рік була цукрова промисловість: на її рахунку – близько чверті всієї води, використаної у харчовій промисловості за ці шість років. Молочна промисловість була другим за величиною споживачем води – її частка становить 15%. Частки пивоварної та алкогольної галузі становлять по 12%. Таким чином, на ці чотири галузі разом припадало 64% всієї води, використаної в харчовій промисловості.

    Частка використання води галузями харчової промисловості України, 2007-2012 рік



     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    Якщо ж поглянути з точки зору походження води, то найбільшим споживачем ґрунтових вод є молочна промисловість, яка використовує до 26% усіх підземних вод, що використовуються харчовою промисловістю.


    Частка використання підземних вод галузями харчової промисловості України, 2007-2012 рік



     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     Водний баланс України

    Загалом, водний баланс України є позитивним після усіх видів використання:
     





    Схожі новини
  • Виставки «Зернові технології 2015», «Agro Animal Show 2015» та «Фрукти. Овочі. Логістика 2015» фотозвіт
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • №35 (247
  • Уряд зменшив вартість води

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Водні ресурси України


Україна вважається країною, у якій вода є доступним ресурсом. За оцінками, загальна кількість поновлюваних поверхневих вод становить 136,61 км³/рік, а внутрішніх поновлюваних поверхневих вод – 53,1 км³/рік. Водні Ресурси України забезпечуються із 8 басейнів: Дніпра (41%), Дністра (18%), Тиси (13%), Південного Бугу (7%), Пруту (6%), прибережних вод (6%), Сіверського Дінця (5%) та Північного Бугу (4%).

Внутрішні ресурси підземних вод оцінюються на рівні 20 км³/рік. Артезіанські свердловини знаходяться на глибині 100-150 метрів на півночі, та 500-600 метрів на півдні країни.

Коефіцієнт залежності від поновлюваних водних ресурсів, що беруть свій початок за межами країни, становить близько 62% – це вважається хорошим показником. Внутрішні поновлювані поверхневі та підземні води (53,1 км³/рік, 20 км³/рік) можна вважати найбезпечнішим водним активом країни. Підземні води є більш обмеженим, а відтак – цінним ресурсом, ефективне споживання якого слід особливо пильнувати.

Використання вод України ще й досі регулюється радянським законодавством.

Використання води

Найбільше води використовується в регіонах із розвиненим сільським господарством та промисловістю та достатньо сухим кліматом. Лідером видобування водних ресурсів є Донецька область (14%), інші великі споживачі водного ресурсу – Дніпропетровська та Херсонська області.

Об’єми використаної води наразі оцінюються у 19,24 км³/рік. Для порівняння, у 1992 році ця цифра становила 26 км³/рік. До здобуття Незалежності, структура використання водних ресурсів України була такою: 30% йшло на потреби сільського господарства, 52% – на промислове виробництво, решта – на комунальне споживання та інші потреби. За даними FAO AQUASTAT, сучасна структура споживання води в Україні значно переорієнтувалася в бік промисловості. Наразі, близько 70% усієї видобутої води споживається промисловістю, 24% припадає на комунальні потреби, і лише 6% - на сільське господарство. Це пов’язано, перш за все, із значним скороченням зрошення: наразі, фактично зрошуються лише 27% тих земель, що мають обладнання для іригації.

Використання водних ресурсів харчовою промисловістю становило 126 млн м3 у 2012 році. Значне падіння використання води (на 24%) спостерігалося протягом глобальної економічної кризи у 2008-2009 роках, коли суттєво скоротилися і обсяги виробництва харчової продукції в Україні.


Використання води харчовою промисловістю України, 2007-2012


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вартість води

Таке падіння використання води пояснюється просто: вартість води для компаній-виробників харчової галузі подвоювалася з кожним роком, починаючи із 2007:


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Вартість 1 м3 води для харчового виробництва України, 2007-2012

У 2007 році частка витрат на воду в загальному обсязі продажів харчової промисловості становила до 0,02%. Ця цифра різко виросла до 0,13% в 2012 році. Отже, на кожну тисячу гривень в продажах, харчова промисловість витрачала близько 1,3 грн на воду.

Таке збільшення витрат на воду робить проблему ефективності використання водних ресурсів в Україні важливою. Проте, навіть при тому що вартість кубометра води зростає в геометричній прогресії, вона все ще залишаються пропорційно незначною для загальних виробничих витрат. Насправді, для виробників має значення висока вартість викачування води: вартість викачки одного кубометра води становить 0,7 грн.

Вода у харчовій промисловості

Найбільшим споживачем водних ресурсів у харчовій промисловості з 2007 по 2012 рік була цукрова промисловість: на її рахунку – близько чверті всієї води, використаної у харчовій промисловості за ці шість років. Молочна промисловість була другим за величиною споживачем води – її частка становить 15%. Частки пивоварної та алкогольної галузі становлять по 12%. Таким чином, на ці чотири галузі разом припадало 64% всієї води, використаної в харчовій промисловості.

Частка використання води галузями харчової промисловості України, 2007-2012 рік



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Якщо ж поглянути з точки зору походження води, то найбільшим споживачем ґрунтових вод є молочна промисловість, яка використовує до 26% усіх підземних вод, що використовуються харчовою промисловістю.


Частка використання підземних вод галузями харчової промисловості України, 2007-2012 рік



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Водний баланс України

Загалом, водний баланс України є позитивним після усіх видів використання:
 





Схожі новини
  • Виставки «Зернові технології 2015», «Agro Animal Show 2015» та «Фрукти. Овочі. Логістика 2015» фотозвіт
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • №35 (247
  • Уряд зменшив вартість води

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.