Відновлення цін на ринку живця відбулося в кінці жовтня, і, найвірогідніше, «зачепить» початок листопада. Так, минулого тижня очікування виробників підтвердилися, тож свиней забійних кондицій реалізували по 29,1 грн/кг, як планували раніше. Перший тиждень жовтня також відзначиться вищими цінами. Зокрема, основну частину живця реалізуватимуть в діапазоні від 29-30,5 грн/кг. Проте окремі невеликі партії «розписали» дорожче — їх закупівельна ціна перевищує 31 грн/кг.
«Відвоювати» вищу ціну на свинину дозволила активізація попиту з боку закупівельників, які просили додаткові об’єми живця та були готові відновити роботу з постачальниками сировини, торгівлю з якими до цього вели мляво. Крім цього, «підігрівають» ситуацію на ринку чутки про неофіційний відтік свиней за межі країни, поступове «згортання» присадибного свинарства та обмеження торгівлі свининою в АЧС-позитивних областях.
Зазначимо, що аналогічний підйом цін спостерігався у відповідний період минулого року. Однак, цьогоріч закупівельні ціни знаходяться на помітно нижчому рівні ніж у 2015-му через відсутність активної зовнішньої торгівлі та недостатньої купівельної спроможності українців, які могли б підтримати їх рівень.
Динаміка закупівельних цін на живець свиней І-ї категорії, грн/кг
Джерело: Аналітичний відділ АСУ
Динаміка роздрібних ціна на свинячу вирізку, стейки та фарш, грн/кг
Джерело: Аналітичний відділ АСУ за даними моніторингу мереж роздрібної торгівлі
Деяке подорожчання торкнулося і роздрібних цін на свинину, хоча вона залишається одним з найбільш доступних видів м’яса. Так, після деякого «просідання» на 42-му тижні, у кінці жовтня середні ціни на свинячу вирізку та стейк піднялися на 0,3 грн/кг. Водночас роздрібна ціна на курятину змінилася відчутніше: грудинка подорожчала на 1,15 грн/кг, а курячий фарш піднявся в ціні на 0,75 грн/кг та залишається дорожчим за свинячий. Варто також зазначити, що ціна свинячої вирізки у порівнянні з відповідною датою минулого року зросла незначно (+1,6%), тоді як куряче філе подорожчало більш ніж на 18%. Решта аналізованих товарних позицій зараз коштують дешевше ніж торік. Зокрема, свинячий фарш понизився в ціні майже на 16% відносно цін у кінці жовтня 2015-го.
Як наслідок підйом роздрібних цін на курятину слугував додатковим сприятливим чинником для збуту свинини. Так, станом на кінець жовтня окремі свинячі відруби — тазостегнова частина, стегно, грудинка, лопатка — коштували менше 75 грн/кг, а значить були дешевшими за куряче філе. Хоча окремі «преміальні» свинячі відруби (корейка, вирізка, ошийок, стейк) коштують дорожче, проте їх пропозиції в окремих торгівельних мережах відповідають роздрібним цінам на філе курки.
Ціни на свинину у роздрібній торгівлі станом на 28.10.2016 р., грн/кг
Джерело: Аналітичний відділ АСУ за даними моніторингу мереж роздрібної торгівлі
Прес-служба Асоціації «Свинарі України»