До 2020 року площі під квасолею, сочевицею і нутом виростуть до 225-280 тис. га.
Такі прогнози озвучили в Співтоваристві виробників і споживачів бобових України, повідомляє propozitsiya.com.
Експерти підкреслили, що через глобальну продовольчу проблему потреба в продуктах буде збільшуватися, а зернобобові — як найкраще джерело білка, дуже затребувані.
У співтоваристві підрахували, що зараз ціни на нут дуже вигідні. Фермери, які зібрали з 1 га 15-17 ц нуту, отримали рентабельність вирощування цієї культури на рівні 300-400%. При цьому витрати на 1 га нуту складають від 9 до 10,5 тис. грн, середня врожайність цього року — 11 ц/га, а середня ціна — 18 тис. грн за тонну. Органічний нут реалізується за вищими розцінками.
Посівні площі квасолі найшвидшими темпами зростають в західних областях, в середньому вони збільшилися на 200% - 800%, на півдні лише починають культивувати цю культуру. Ціна на квасолю залежить від її сорту, але в середньому в Україні за тонну можна отримати 18-20 тис. грн. На міжнародному ринку найбільше цінується червона квасоля. Витрати на 1 га квасолі становлять приблизно 10,5 тис. грн.