Розвиток льонарства гальмує нездатність конкурувати з основною трійкою українських олійних – соняшником, соєю та ріпаком. Таку думку висловив Дмитро Дейна, аналітик Української аграрної конфедерації, передає propozitsiya.com.
За його словами, після росту врожайності льону в 2014 р. до 12,3 ц/га і збільшення майже вдвічі в порівнянні з 2013 р., льоновиробники звернули увагу на перспективність даної галузі. Як наслідок - у наступному сезоні площі посівів під культурою виросли на 84,6% до 62,2 тис. га, що і призвело до нечуваного валового збору культури – 68,6 тис. т.
Основні труднощі, зазначає Д.Дейна, починаються на стадії переробки, на яку відправляється значна частина зібраного врожаю. На цьому етапі виробники льону, впевнений експерт, не здатні конкурувати з основною трійкою українських олійних – соняшником, соєю та ріпаком. Цими культурами, які займають понад 98% посівних площ, задіяних під олійні в країні, переповнені олійноекстракційні заводи. Потужності підприємств в розпал сезону здебільшого просто не в змозі переорганізувати виробничий процес таким чином, щоб додати до нього ще й переробку льону.
Єдиний в Україні спеціалізований олійноекстракційний завод, розташований у Донецьку, наразі є недоступними. Тому, навіть враховуючи попит на лляну олію і макуху з олійного льону з боку промисловості, виробники льону змушені шукати збут сировини за кордоном.
//propozitsiya.com/ua/vyrobnyky-lonu-ne-v-zmozi-konkuruvaty-z-inshymy-oliynymy