2016 року рівень рентабельності у рослинництві очікується на рівні 48,9%, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко. За його словами, це на 1,7% нижче порівняно з показниками 2015 року.
За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, найбільш рентабельним буде виробництво рису (134,8%) та гречки (111,6%), які протягом останніх років демонструють тенденцію зростання, зазначив експерт.
Зокрема, рентабельність рису 2014 року зросла більш ніж утричі проти 2013 року – до 57,6%, 2015 року становила 97,9%, а цього року прогнозується на рівні 134,8%, тобто може збільшитися проти минулорічних показників майже в 1,4 разу.
Рентабельність гречки очікується на рівні 111,6%, тобто в 1,1 разу більше, ніж результат минулого року (100%), який, у свою чергу, перевищив показники 2014 року (29,5%) у 3,4 разу.
Рентабельність виробництва зернових культур залишиться на рівні попереднього року і становитиме 43,1%, поінформував академік.
За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, крім рису та гречки, серед зернових найбільш рентабельним буде виробництво гороху. Його рентабельність, яка у 2014 році становила 30,2%, торік збільшилася до 55,3%, 2016 року прогнозується на рівні 58,3%.
Рентабельність кукурудзи на зерно дещо знизиться порівняно з минулорічним показником (50,3%) і становитиме 45,1%.
Продовжить зростати рентабельність виробництва пшениці – до 42,8% проти 36,4% минулого року, та жита – до 42,4% при 21,9% у 2015 році.
Рентабельність вівса 2016 року очікується на рівні 34,7%, тобто в 1,6 разу більше, ніж результат минулого року (21,5%), який, у свою чергу, більш ніж удвічі перевищив показники 2014 року (10,7%).
Рентабельність виробництва ячменю збільшиться з 28,3% минулого року до 30%.
Більш ніж у п’ять разів порівняно з показниками 2015 року (58,4%) прогнозується зменшення рентабельності проса – до 11,8%.
І лише виробництво сорго, рентабельність якого минулого року досягла 10%, знову стане збитковим. Причому його рентабельність впаде нижче показника 2014 року (-6%) – до -16,7%.
Серед олійних культур збережеться тенденція до зростання рентабельності виробництва сої та ріпаку.
За прогнозом науковців Інституту аграрної економіки, рентабельність сої може становити 59,4%. Тобто більш ніж у півтора рази збільшиться порівняно з показником минулого року (38,6%), який в свою чергу перевищив результати 2014 року (34,5%).
Очікується що рентабельність ріпаку збільшиться до 53,2% – проти 44,3% у 2015 році та 29,2% у 2014 році.
Рентабельність виробництва соняшника, який протягом останніх років демонстрував стійку тенденцію до зростання – 28,5% 2013 року, 36,5% 2014 року, може зменшитися порівняно з минулорічним показником (80,5%) майже на чверть – до 63,5%.
Рентабельність виробництва цукрових буряків зменшиться порівняно з минулорічним результатом майже на чверть – до 20,4%.
Майже збитковим стане виробництво картоплі: його рентабельність зменшиться до 0,1% проти 24,2% 2015 року.
Рівень рентабельності виробництва овочів відкритого ґрунту знизиться з 47,5% торік до 38,8% цього року. При цьому виробництво овочів закритого ґрунту, рентабельність якого минулого року становила 14,1%, внаслідок підвищення витрат на електроенергію та опалення може знизитися до 1,2%.
Рентабельність баштанних продовольчих культур, виробництво яких торік було неприбутковим (-7%), 2016 року прогнозується на рівні 9,6%.
Рентабельність виробництва плодів збільшиться порівняно з показниками 2015 року (52,6%) майже в 1,3 разу і становитиме 67,5%, майже наблизившись при цьому до показників 2014 року (68,2%).
Рентабельність ягід, яка торік майже у 8 разів перевищила показники 2014 року і становила 86,2%, знизиться до 68,1%.
Рентабельність виробництва винограду зменшиться з 102,3% у 2015 році до 66,5%.
Рентабельність виробництва хмелю прогнозується на рівні 33,9% проти 39,9% у 2015 році.
Отже, серед рослинних культур нерентабельним цього року буде лише виробництво картоплі та сорго, підсумував Юрій Лупенко.
Подальший розвиток АПК потребує створення інноваційних технологій виробництва, післязбиральної обробки та зберігання
Докладніше