Станом на 1 листопада в сільськогосподарських підприємствах (крім малих) і підприємствах, що здійснюють зберігання і переробку зернових культур, було в наявності 27,1 млн тонн зерна (на 1 жовтня ― 24,9 млн т), що на 15,5% менше, ніж на аналогічну дату в 2015.
Про це повідомляє «ПроАгро».
Збільшення запасів пов'язане з надходженням кукурудзи нового врожаю, проте відставання в темпах збирання разом зі зниженням валового збору пшениці і її активним експортом з початку поточного сільськогосподарського сезону стали причинами скорочення загальної кількості наявного зерна відносно минулого року.
Зокрема, на зазначену дату на підприємствах зберігалося 12,1 млн тонн пшениці (на 16% менше, ніж рік тому), або 44,7% від загального обсягу зберігання зерна; 2,8 млн тонн ячменю (на 2,8% більше), або 10,2% від загального обсягу; 10,5 млн тонн кукурудзи (на 18,1% менше), або 38,9% від загального обсягу; 171,2 тис. тонн (на 2,8% більше), або 0,6% від загального обсягу зберігання зерна.
Безпосередньо в сільськогосподарських підприємствах зберігалося 15,9 млн тонн зерна, включаючи 7,2 млн тонн пшениці, 1,8 млн тонн ячменю, 5,6 млн тонн кукурудзи і 94,3 тис. тонн жита.
Крім того, у підприємствах, що здійснюють зберігання та переробку, було в наявності 11,2 млн тонн зерна, зокрема, 4,9 млн тонн пшениці, 991,4 тис. тонн ячменю, 4,97 млн тонн кукурудзи і 76,9 тис. тонн жита.
Найбільші запаси зернових на зазначену дату у своєму розпорядженні мала Полтавська область ― 2,4 млн тонн. На другому місці за запасами була Одеська область ― 2,3 млн тонн. Також більше 2 млн тонн зерна на початок поточного місяця було у Вінницькій області.
Найменший обсяг запасів був у Закарпатській області ― 27,2 тис. тонн зернових. Менше 500 тис. тонн становили запаси і в деяких інших областях західного регіону.
//agravery.com/uk/posts/show/zapasi-zernovih-v-ukraini-skorotilis-na-155