Українська плодоовочева продукція може бути конкурентоспроможною на ринку ЄС, але більшість українських фермерів не вірять в це.
Про це розповів керівник експортного спрямування ОРСП «Шувар» Роман Мазурак, передає Аgroportal.
Але все ж, за його словами, ментальність виробників змінюється. Це дає надію на те, що найближчим часом українська плодоовочева продукція завоює певне місце на ринку ЄС.
«Уже два роки поспіль ми експортуємо свіжу і перероблену плодоовочеву продукцію з України в Польщу. Процес розвитку цього напрямку є дуже складним, і я можу впевнено сказати, що багато проблем прямо пов'язані з небажанням наших виробників підлаштовуватися під вимоги ринку ЄС. Дуже часто фермер відмовляється доопрацьовувати свою продукцію відповідно до наших потреб. Йому краще продати урожай за готівку малознайомому перекупникові тут і зараз, ніж будувати довгострокову експортну стратегію. Це кардинально відрізняється від розуміння бізнесу в ЄС, де покупець насамперед цінує саме стабільність постачальника, його системний підхід до ведення бізнесу», — розповів Роман Мазурак.
Він також порівняв підхід до експорту польських і українських виробників. За даними Мазурука, щорічно Україна збирає майже в 1,5 рази більше цибулі, ніж Польща. Близько 100-150 тис. тонн польські фермери експортують, а це близько 15-20% усього врожаю. Україна ж експортує цибулю тільки в сезони з перевиробництвом, коли ціни дуже низькі. При цьому обсяг експорту, в кращому випадку, становив близько 50-60 тис. тонн, тобто 4-5% від загального валового збору.
//agravery.com/uk/posts/show/ukrainski-ovocivniki-ne-hocut-pidlastovuvatis-pid-rinok-es