З 1 січня 2016 року почала діяти Зона вільної торгівлі між Україною і ЄС у двосторонньому порядку. А сама економічна частина Угоди діє з квітня 2014 року. Як змінився стан використання квот за цей період?
Збільшилась кількість повністю використаних квот
За підсумками 2016 року Україна повністю закрила квоти на безмитний експорт до ЄС меду, цукру, круп та борошна, солоду та пшеничної клейковини, оброблених томатів, виноградного і яблучного соку (на 99,8%), груп зернових: пшеницю, овес, кукурудзу і ячмінь (на 99,8%)) та основну квоту по м’ясу птиці.
Загалом у 2016 році було повністю використано квот по 11 групах товарів, що свідчить про значне пришвидшення темпів закриття, адже у 2015 році було вибрано по 8 групах товарів (цукор на 99%), у 2014 – по 6 групах.
З 2016 року Угода діє у двосторонньому порядку і, в свою чергу, країни ЄС можуть експортувати в Україну продукцію в межах квот. Так, за підсумками 2016 року країнами ЄС була повністю вибрана квота на безмитний експорт м’яса птиці та її напівфабрикатів; цукру – 68,4% квоти; свинини – 26,4%; м’яса птиці (додаткова) – 0,23%; свинини (додаткова) – 0,11%,
Зросли темпи і об’єми закриття квот
Основними драйверами пришвидшення закриття квот стали групи товарів: глюкоза та сироп з неї (з 6,1% використаних квоти у 2015 році до 58,7% квоти у 2016), ячмінь (з 77,7% у 2015 до 99,8% у 2016), солод та пшенична клейковина (з 72,9% у 2015 до 100% у 2016), м’ясо птиці (додаткова квота, з 22,5% у 2015 до 43% у 2016), висівки (з 22,7% до 42,8%), крохмаль (з 9,6% до 18,8%).
З кожним роком використовуються нові квоти до ЄС
У 2016 році розпочалось використання квоти на безмитний експорт обробленої продукції з молочних вершків (використано 24,4% квоти), оброблену продукцію з зернових (2,7% квоти) та гриби (0,1%). Зокрема, Україна почала експортувати сухе молоко (30%) і масло (46%). Таким чином українські виробники нарощують поставки продуктів з доданою вартістю тваринного походження.
Зросла частка країн ЄС в аграрному експорті України
У 2014 році частка країн ЄС в аграрному експорті України складала 28,5%, у 2015 року вона знизилася до 27,7%, проте якщо порівнювати січень-жовтень 2015 року й аналогічний період 2016 року, то частка знову зросла з 25,9% (у 2015) до 27,3% (у 2016).
Збільшення обсягів і темпів закриття квот разом із нарощенням обсягів експорту до Європи у 2016 році свідчить про пожвавлення попиту на українську продукцію у країнах ЄС. Зокрема, станом на 17 січня 2017 року Україна вже закрила квоту на безмитний експорт меду, 78% квоти на виноградний і яблучний соки, 66% - на цукор, 59% - на пшеницю і 25% - на м’ясо птиці.
Асоціація
Український клуб аграрного бізнесу