ФАО координує переговори між Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів і Делегацією експертів з Єгипту, які відвідують Україну цього тижня.
Основними цілями даного візиту є ознайомлення експертів з карантину та захисту рослин Єгипту з українською системою боротьби зі шкідниками, а також покращення торгових відносин між двома країнами, особливо в питаннях експорту українського зерна до Єгипту.
«Торгівля зерном з Єгиптом є пріоритетним напрямком для України», - сказав Володимир Лапа, голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. «У 2016 році наша країна експортувала понад 5,5 млн. т. пшениці та 841 тис. т. олійних культур. Це більше 12 відсотків загального експорту цих культур в Україні. Ми розраховуємо, що відносини між Україною та Єгиптом матимуть продуктивне продовження».
На зустрічі 27 березня українська сторона подякувала єгипетським колегам за недавнє рішення лібералізувати фітосанітарні вимоги до експорту зерна, зокрема, за визначення допустимого вмісту ріжків і насіння амброзії в зернових і бобових культурах для експорту в Єгипет.
Завдяки сприятливим географічним і кліматичним умовам, а також інтенсифікації сільського господарства, Україна відіграє провідну роль в експорті зерна по всьому світу. Мета державної служби України полягає в тому, щоб усі українські товари відповідали вимогам міжнародної торгівлі.
«ФАО, як нейтральна міжурядова установа, виступає в якості платформи для ефективного проведення переговорів і вважає своєю місією сприяти двостороннім відносинам між державами-членами», - прокоментував Михайло Малков, координатор проектів розвитку ФАО в Україні. «Кожна країна має обгрунтоване право захищати свої фітосанітарні кордони в рамках Міжнародної конвенції із захисту рослин або МКЗР.
«ФАО сподівається, що дані переговори між Україною та Єгиптом сприятимуть довгостроковому взаємовигідному співробітництву», - додав пан Малков».
В Одеській та Миколаївській областях члени єгипетської делегації ознайомляться з роботою територіальних органів Держпродспоживслужби при здійснені фітосанітарного контролю та контролю за якістю та безпечністю українського зерна та познайомляться із зернотрейдерами, виробниками та іншими суб’єктами, які беруть участь у формування експортної партії зерна.