Ціни на свиней забійних кондицій продовжують зростати. Попередній тиждень завершився на середній позначці 40,4 грн/кг. Проте торги минулої п’ятниці «скорегували» внутрішні котирування. Тож, моніторинг планових цін на початку третьої декади травня свідчить, що середня ціна на свиней І-ї категорії буде на 2% вищою ніж тижнем раніше, а «робочий» діапазон підніметься до 41-42 грн/кг.
Про це повідомляє Аналітичний відділ Асоціації «Свинарі України» (АСУ)
Верхня цінова межа зустрічається епізодично, як і можливість закупити кондиційний живець за дешевше ніж по 41 грн/кг. Хоча м’ясопереробники одноголосно зазначають, що така ціна критично впливає на обсяги реалізації, обмеженість пропозиції свинини живою вагою та посилена конкуренція між закупівельниками підштовхнула ціни до зростання. Тим часом окремі м’ясокомбінати, зокрема виробники ковбасних виробів, оглядаються на європейські ціни закупівлі м’ясної сировини та обчислюють витрати на ввезення та транспортування.
Розуміючи усі можливі наслідки такої ситуації, деякі свиногосподарства не збільшують закупівельну ціну. Такі намагання спрямовані на протидію «перегрівання ринку», щоб стримати зменшення споживчого попиту на свинину хоча б на локальному рівні.
Роздрібні ціни
Тим часом, середня роздрібна ціна свининячих відрубів у кінці попереднього тижня трохи послабилася, порівняно з початком другої декади травня. Так, майже на 2 грн/кг подешевшала корейка, а лопатка втратила 2% чи 1,75 грн/кг. Ціна стейку також послабилася та станом на 19-те травня склала 103 грн/кг (-1,4% за тиждень). Решта свинячих частин зазнали менш відчутної зміни роздрібних цін. Таке незначне послаблення може свідчити про поступову адаптцію роздрібних мереж до нових котирувань на ринку свинини та відповідь на реакцію споживачів на на оновлені цінники.
Прес-служба Асоціації «Свинарі України»