Згадно з останніми аналітичними даними, м’ясопереробна галузь у січні-травні 2017-го наростила обсяги випуску м’яса та м’ясопродуктів. Порівняно з аналогічним періодом роком раніше — на 7,7%. Про це повідомляє Аналітичний відділ Асоціації «Свинарі України» з посиланням на ДССУ.
Так, за п’ять місяців поточного року обсяг виробництва м’яса та продукції з нього склав 719,8 тис. т, перевищивши результати січня-травня 2016-го на 51,5 тис. т.
Найбільшим «рушієм» такого приросту стало збільшення виробництва свіжого і охолодженого м’яса птиці, яке цьогоріч збільшилося більш ніж на чверть та склало майже 63% загального виробництва м’яса. Скорочення випуску мороженої пташатини на 24% дещо послабило сукупний приріст переробки цього виду м’яса, проте це не нівелювало його. Дещо активніше ніж торік переробляли і м’ясо ВРХ: випуск охолодженої яловичини у порівнянні до 5-ти місяців 2016-го зріс на 12,1%, а мороженого — на 32,9%. Проте це не мало значного позитивного впливу на сукупний випуск м’яса, оскільки питома вага яловичини у його структурі складає 4,5%.
Результати переробки свинини очікувано послабилися , але лише на 1% за рахунок меншого випуску охолодженого м’яса. Водночас, виробництво мороженої, а також соленої, копченої, сушеної та свинини у відрубах практично не змінилося. Проте варто зазначити, що на початку цього літа обсяги запасів охолодженого м’яса свиней на переробних підприємствах були більшими ніж рік тому та склали майже 11% місячного обсягу переробки. Однак, кількість мороженої свинини в запасах м’ясопереробників була майже на 45% меншою, що було наслідком відчутно вищих закупівельних цін, які не дозволили операторам сформувати «страховий фонд».
Однією з менш відчутних, але позитивних змін стало відновлення виробництва ковбасних виробів. Зокрема, за аналізований період м’ясопереробники випустили 94,3 тис. т такої продукції, що на 4,6% більше ніж у січні-травні 2016-го. Такий приріст «перекрило» відповідне скорочення випуску готових м’ясних консервів. Однак, відновлення випуску торкнулося не тільки варених виробів, а й напів-, сиро- та варенокопчених, копчено-запечених та в’ялених ковбас. Це слугує ознакою того, що навесні їх виробники мали позитивні очікування щодо споживчої активності.
Виробництво м’яса та м’ясних продуктів у розрізі їх видів, січень-травень 2017 та 2016 рр.
Види продукції |
січ-тра 2017 р., т |
січ-тра 2016 р., т |
Зміна до січ-тра 2016-го |
|
т |
% |
|||
М'ясо ВРХ охолоджене |
21163 |
18879 |
2 284 |
12,1 |
*заморожене |
5192 |
3907 |
1 285 |
32,9 |
*яловичина чи телятина, солона, в розсолі, сушена чи копчена |
105 |
141 |
-36 |
-25,5 |
М'ясо свиней свіже чи охолоджене |
101842 |
102975 |
-1 133 |
-1,1 |
*заморожене |
6096 |
6000 |
96 |
1,6 |
*у відрубах, солене, сушене чи копчене |
4602 |
4644 |
-42 |
-0,9 |
М'ясо свійської птиці свіже чи охолоджене |
371967 |
296152 |
75 815 |
25,6 |
*заморожене |
81996 |
107889 |
-25 893 |
-24,0 |
М`ясо |
592963 |
540586 |
52 377 |
9,7 |
Ковбасні вироби |
94278 |
90132 |
4146 |
4,6 |
Ковбасні вироби з печінки |
2267 |
2302 |
-35 |
-1,5 |
Ковбасні вироби варені, сосиски, сардельки |
62319 |
59408 |
2 911 |
4,9 |
Ковбасні вироби напівкопчені |
15703 |
11216 |
4 487 |
4,0 |
Ковбасні вироби варенокопчені, сушені, в`ялені, "салямі" |
9188 |
8693 |
495 |
5,3 |
Ковбасні вироби копчено-запечені |
1229 |
1125 |
104 |
9,2 |
Інші ковбасні вироби |
3572 |
7388 |
-3 816 |
-51,7 |
Продукти готові чи консервовані з м`яса |
32558 |
37553 |
-4 995 |
-13,3 |
*свійської птиці |
343 |
1361 |
-1 018 |
-74,8 |
*ВРХ |
1467 |
3135 |
-1 668 |
-53,2 |
*свинини |
880 |
1078 |
-198 |
-18,4 |
*інші |
29868 |
31979 |
-2 111 |
-6,6 |
М`ясопродукти |
126836 |
127685 |
-849 |
-0,7 |
Загальне виробництво м'яса та м`ясопродуктів |
719799 |
668271 |
51 528 |
7,7 |