Аграрний тиждень. Україна
» » ГРОШІ - НА ВОДУ
» » ГРОШІ - НА ВОДУ

    ГРОШІ - НА ВОДУ



    В рамках Першого східноукраїнського Дняполя в червні компанія Харвіст запустила першу в Донецькій області сучасну систему зрошування. Інвестиції в проект склали близько $1 мільйона. В компанії розраховують, що впровадження новинки підвищить урожайність гібридів соняшнику та інших культур.

     

    Зрошувальний комплекс від провідного американського виробника Valley дозволяє проводити полив на близько 400 га. Він складається з фіксованої кругової і універсальної фронтальної дощувальних машин.

    В Харвіст зазначають, що устаткування забезпечить оптимальні умови для вирощування елітного насіннєвого матеріалу.

     


     

    Дмитро СКОРНЯКОВ, генеральний директор Харвіст:

    "Харвіст інвестував не в «залізо», а в майбутнє східного регіону країни. Це довгострокові капіталовкладення. Вони свідчать, що ми віримо в розвиток аграрного бізнесу і вкладаємо в цей напрямок. Система зрошення дозволить отримати елітне насіння кукурудзи, пшениці та інших культур, адаптованих до місцевих умов. Цей посівний матеріал дасть можливість підвищити врожайність у районах складного землеробства з дефіцитом вологи".

     

      

     

     

    Як розповів керівник проектів систем Valley компанії АБА «АСТРА» Валентин Балицький, перемовини про встановлення зрошувальних систем з керівництвом компанії Харвіст розпочалися рік тому. «Ми відразу знали, що агрохолдинг планує запровадження технології зрошення для вирощування насіннєвого матеріалу, - зазначає Валентин Балицький. - Спочатку ми ознайомилися з існуючими насосними станціями, які лишилися ще з радянських часів. Мене здивувало, що вони збереглися в ідеальному стані. Потім почали працювати над проектуванням машин. Коли ми розробляли проект, то насамперед зважали на економічні складові, тому вибрали машини, які покривають найбільші площі. Загальна система поливу охоплює 354 га, з них кругова машина, яка, до речі, зараз є однією з найбільших в Україні, поливає 218 га, а машина фронтального типу - 136 га».

    Сьогодні на українському ринку зрошувальних систем свою продукцію і послуги відразу пропонує 10 брендів. Харвіст обрав системи компанії Valley, офіційним дилером якої в Україні є АБА «АСТРА».За словами регіонального представника компанії Valley Сергія Мельниченка, зрошувальні системи Valley відрізняються від аналогів якістю, перевіреною часом. Серед сильних сторін обладнання - інженерний супровід, сама структура машини і виготовлення всіх запчастин у США. «Частка на світовому ринку компанії Valley становить 50%, тобто кожна друга зрошувальна система в світі - це машина цієї торговельної марки, - зазначає Сергій Мельниченко. - На даному об'єкті встановлено дві машини - кругова машина довжиною 810 м, яка складається з 17 секцій, з потужністю 190 л за секунду і машина універсального типу, що складається з 5 секцій, довжиною 330 м з потужністю 110 л за секунду».

    Вартість системи зрошення даного проекту становить 1,4 тис. дол./га.

    Наразі ведеться робота над проектом наступного етапу. За словами Дмитра Скорнякова, в наступному році компанія Харвіст планує запустити систему зрошення ще на 1 тис. га.

     

     

    Збільшити бобовий клин

    Під поливом фронтальної машини сьогодні – соя канадської селекції і ділянка гібридизації соняшнику компанії Маїсадур. Кругова машина поливає 218 га (15 га – зеленого гороху, 45 га – жовтого та 158 га сочевиці червоної).

    За словами агронома-дослідника агрохолдингу Харвіст Олександра Мурзака, компанія активно працює над введенням у сівозміну бобового клину. «Цьогоріч ми так сформували посівні площі, щоб якнайбільше посіяти ранніх бобових. До культур, які можна сіяти на початку березня, відноситься сочевиця, горох, - зазначає Олександр Мурзак. - У нас - зона ризикованого землеробства зі швидким наростанням температур, а ці культури якраз дають можливість почати посів у ранні строки. Сочевицю і горох можна сіяти при +5°С». 

    Оскільки Харвіст відводить значні площі під соняшник, тут дбають про дотримання сівозміни. Особливо практикують технологію посіву гороху по соняшнику. «Перший параметр, на якому ми зосередились у вирощуванні гороху, - це правильна норма висіву, - розповідає Олександр Мурзак. - Щоб обрати оптимальний варіант, було закладено дослідницькі ділянки, де висівали горох з нормою висіву, починаючи від 600 тис./га і закінчуючи 1,2 млн/га. Виявилось, що для нашої зони найкраще для товарних посівів гороху підходить норма висіву 1,1-1,2 млн/га».

    Щодо системи захисту гороху, то на товарних посівах працюють препаратами на основі діючої речовини Бентазон, які застосовують з нормою 3 л/га. «Питань по роботі препарату немає, він підходить для гороху, не пригнічує розвиток рослин, але при цьому закриває спектр бур’янів першої хвилі й забезпечує чистоту посівів, - зазначає Олександр Мурзак. - При цьому на дослідницьких ділянках ми випробовуємо різні варіанти систем захисту від різних виробників. По посіву саме соняшник - горох ми застосовували також Імазамокс, Метрибузин. Імазамоксом обробляли в ранніх фазах розвитку культури при 1-3 листках. Важливо, що на наступний рік після застосування гербіциду можна висівати будь-які культури, крім цукрових буряків».

    Також в Харвіст змінюють підхід не лише до посіву і систем захисту, а й до технології обробітку ґрунту. Агрономи компанії зазначають: аби уникнути перемішування падалиці, необхідно мінімізувати кількість обробки ґрунту після збирання соняшнику. Восени радять обробити поле Гліфосатом, а навесні - Бентазоном. Окрім агрохімії, Харвіст практикує застосування органічних препаратів. Компанія «Ензим-Агро» постачає агрохолдингу органічні протруйники та інокулянти. До речі, ТД «Ензим-Агро» для кожної бобової культури має окремий препарат з потрібною кількістю бактерій.

     

    Пропозиції для бобових

    «Я дуже поважаю культуру горох і вважаю, що за ним - майбутнє, - зазначає Олександр Мурзак. - Дуже рекомендую аграріям звернути увагу на горох, який можна висівати восени. Він «розвантажує» збирання урожаю, адже його можна збирати раніше за інші культури. До того ж, горох є гарним авансом для наступного врожаю, навіть якщо одного року не отримати бажаних результатів, то після гороху наступна культура дасть хороший врожай. Маємо багато переваг від гороху - чистимо поля, зміна йде по препаратам і гербіцидам, накопичення азоту в ґрунті».

    Учасники Першого східноукраїнського Дня поля могли поспілкуватися з представниками компаній, з якими працює і чию продукцію використовує у виробництві Харвіст.

    Кандидат сільськогосподарських наук, представник компанії UKRAVIT Сергій Адаменко радить аграріям, які вирощують бобові, зокрема на сої і горосі, використовувати комплексне концентроване легкодоступне бобовим культурам добриво АВАНГАРД® Р Бобові. «Ми його застосовуємо в дозі 1,5-2 л/га, компонуючи з 0,5 л/га АВАНГАРД® Р Бор, 0,5 л/га АВАНГАРД® Р Молібден і 0,5-1 л/га АВАНГАРД® Р Цинк. Ця суміш збільшує фіксацію атмосферного азоту бульбочковими бактеріями, забезпечує обмінні процеси в культурі, сприяє розвитку добре розвинутої кореневої системи, активізує процеси фотосинтезу, на 40% забезпечує потреби культури в мікроелементах. Це активатор і водночас антистресант, - зазначає Сергій Адаменко. - Дана суміш коштує близько 400 грн/га і забезпечує прирости до врожаю від 3-5 ц/га в залежності відґрунтових умов і сортових особливостей та правильно підібраної системи живлення».

    Багато сільгоспвиробників запитували про препарати, які б допомогли зменшити вплив засухи на рослини. Сергій Адаменко зазначив, що в продуктовій лінійці UKRAVIT є стимулятор росту з антистресовим ефектом - Гулівер Стимул. Препарат рекомендовано використовувати в дозі 0,5-1 л/га, він підходить для всіх культур. «Зараз на реєстрації новий препарат UKRAVIT Гулівер Кремній - добриво, яке покриватиме поверхню листка шаром кремнію, зменшуватиме температуру рослини на 3-5°С, - розповів Сергій Адаменко. - Препарат поліпшуватиме засвоєння мікроелементів і підвищуватиме стійкість рослин до стресів, хвороб і шкідників».

    За словами представника компанії UKRAVIT Максима Єгоричева, загалом препаратами UKRAVIT обробляється в Україні понад 3 млн га, в 2016 році «Черкаська фабрика агрохімікатів» випустила 6 тис. тонн продукції, а в портфелі компанії- більше 135 препаратів. Аграріїв приваблює насамперед ефективність продукції і економічні показники, адже, наприклад, застосування системи ЗЗР UKRAVIT на озимій пшениці дозволяє економити аграріям на 1 тис. га від 40 до 93 тис. доларів.

    Генеральний директор АМАКО Україна Дмитро Бородій розповів про технічні рішення для вирощування бобових. До речі, компанія в рамках Першого східноукраїнського Дня поля також представила широкий вибір оновленої лінійки техніки.

    «Аграріям, які вирощують бобові, можемо запропонувати універсальну сівалку Ultima німецької компанії Pöttinger. Вона підходить саме для таких обсягів посіву, що здійснюються в агрохолдингах. Сівалка добре працює по мульчі, по мінімальній обробці ґрунту, - зазначає Дмитро Володимирович. - Ще маємо в лінійці техніки АGCO сівалку Challenger 9830 NT. Вона має триметрову ширину транспортування, дуже компактна, але при цьому має великий бункер з можливістю внесення добрив і з функцією відключення секцій при перекритті. Однодисковий сошник дозволяє проводити посів в умовах мінімального обробітку ґрунту».

    Ну а збирати врожай бобових радить комбайном Massey Ferguson, який славиться хорошою сепарацією. В машини клавіші мають великі сходинки, що дозволяє збільшити площу сепарації, і за рахунок наявності двох барабанів маса добре вимолочується і сепарується.

     

    Людмила ЛЕБІДЬ

     





    Схожі новини
  • Харвіст завершив збирання врожаю
  • Максимум вологості
  • ПОЗБАВИТИСЬ МЕТЕОЗАЛЕЖНОСТІ
  • HarvEast збільшила площі під бобовими
  • HarvEast завершив посівну

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

ГРОШІ - НА ВОДУ



В рамках Першого східноукраїнського Дняполя в червні компанія Харвіст запустила першу в Донецькій області сучасну систему зрошування. Інвестиції в проект склали близько $1 мільйона. В компанії розраховують, що впровадження новинки підвищить урожайність гібридів соняшнику та інших культур.

 

Зрошувальний комплекс від провідного американського виробника Valley дозволяє проводити полив на близько 400 га. Він складається з фіксованої кругової і універсальної фронтальної дощувальних машин.

В Харвіст зазначають, що устаткування забезпечить оптимальні умови для вирощування елітного насіннєвого матеріалу.

 


 

Дмитро СКОРНЯКОВ, генеральний директор Харвіст:

"Харвіст інвестував не в «залізо», а в майбутнє східного регіону країни. Це довгострокові капіталовкладення. Вони свідчать, що ми віримо в розвиток аграрного бізнесу і вкладаємо в цей напрямок. Система зрошення дозволить отримати елітне насіння кукурудзи, пшениці та інших культур, адаптованих до місцевих умов. Цей посівний матеріал дасть можливість підвищити врожайність у районах складного землеробства з дефіцитом вологи".

 

  

 

 

Як розповів керівник проектів систем Valley компанії АБА «АСТРА» Валентин Балицький, перемовини про встановлення зрошувальних систем з керівництвом компанії Харвіст розпочалися рік тому. «Ми відразу знали, що агрохолдинг планує запровадження технології зрошення для вирощування насіннєвого матеріалу, - зазначає Валентин Балицький. - Спочатку ми ознайомилися з існуючими насосними станціями, які лишилися ще з радянських часів. Мене здивувало, що вони збереглися в ідеальному стані. Потім почали працювати над проектуванням машин. Коли ми розробляли проект, то насамперед зважали на економічні складові, тому вибрали машини, які покривають найбільші площі. Загальна система поливу охоплює 354 га, з них кругова машина, яка, до речі, зараз є однією з найбільших в Україні, поливає 218 га, а машина фронтального типу - 136 га».

Сьогодні на українському ринку зрошувальних систем свою продукцію і послуги відразу пропонує 10 брендів. Харвіст обрав системи компанії Valley, офіційним дилером якої в Україні є АБА «АСТРА».За словами регіонального представника компанії Valley Сергія Мельниченка, зрошувальні системи Valley відрізняються від аналогів якістю, перевіреною часом. Серед сильних сторін обладнання - інженерний супровід, сама структура машини і виготовлення всіх запчастин у США. «Частка на світовому ринку компанії Valley становить 50%, тобто кожна друга зрошувальна система в світі - це машина цієї торговельної марки, - зазначає Сергій Мельниченко. - На даному об'єкті встановлено дві машини - кругова машина довжиною 810 м, яка складається з 17 секцій, з потужністю 190 л за секунду і машина універсального типу, що складається з 5 секцій, довжиною 330 м з потужністю 110 л за секунду».

Вартість системи зрошення даного проекту становить 1,4 тис. дол./га.

Наразі ведеться робота над проектом наступного етапу. За словами Дмитра Скорнякова, в наступному році компанія Харвіст планує запустити систему зрошення ще на 1 тис. га.

 

 

Збільшити бобовий клин

Під поливом фронтальної машини сьогодні – соя канадської селекції і ділянка гібридизації соняшнику компанії Маїсадур. Кругова машина поливає 218 га (15 га – зеленого гороху, 45 га – жовтого та 158 га сочевиці червоної).

За словами агронома-дослідника агрохолдингу Харвіст Олександра Мурзака, компанія активно працює над введенням у сівозміну бобового клину. «Цьогоріч ми так сформували посівні площі, щоб якнайбільше посіяти ранніх бобових. До культур, які можна сіяти на початку березня, відноситься сочевиця, горох, - зазначає Олександр Мурзак. - У нас - зона ризикованого землеробства зі швидким наростанням температур, а ці культури якраз дають можливість почати посів у ранні строки. Сочевицю і горох можна сіяти при +5°С». 

Оскільки Харвіст відводить значні площі під соняшник, тут дбають про дотримання сівозміни. Особливо практикують технологію посіву гороху по соняшнику. «Перший параметр, на якому ми зосередились у вирощуванні гороху, - це правильна норма висіву, - розповідає Олександр Мурзак. - Щоб обрати оптимальний варіант, було закладено дослідницькі ділянки, де висівали горох з нормою висіву, починаючи від 600 тис./га і закінчуючи 1,2 млн/га. Виявилось, що для нашої зони найкраще для товарних посівів гороху підходить норма висіву 1,1-1,2 млн/га».

Щодо системи захисту гороху, то на товарних посівах працюють препаратами на основі діючої речовини Бентазон, які застосовують з нормою 3 л/га. «Питань по роботі препарату немає, він підходить для гороху, не пригнічує розвиток рослин, але при цьому закриває спектр бур’янів першої хвилі й забезпечує чистоту посівів, - зазначає Олександр Мурзак. - При цьому на дослідницьких ділянках ми випробовуємо різні варіанти систем захисту від різних виробників. По посіву саме соняшник - горох ми застосовували також Імазамокс, Метрибузин. Імазамоксом обробляли в ранніх фазах розвитку культури при 1-3 листках. Важливо, що на наступний рік після застосування гербіциду можна висівати будь-які культури, крім цукрових буряків».

Також в Харвіст змінюють підхід не лише до посіву і систем захисту, а й до технології обробітку ґрунту. Агрономи компанії зазначають: аби уникнути перемішування падалиці, необхідно мінімізувати кількість обробки ґрунту після збирання соняшнику. Восени радять обробити поле Гліфосатом, а навесні - Бентазоном. Окрім агрохімії, Харвіст практикує застосування органічних препаратів. Компанія «Ензим-Агро» постачає агрохолдингу органічні протруйники та інокулянти. До речі, ТД «Ензим-Агро» для кожної бобової культури має окремий препарат з потрібною кількістю бактерій.

 

Пропозиції для бобових

«Я дуже поважаю культуру горох і вважаю, що за ним - майбутнє, - зазначає Олександр Мурзак. - Дуже рекомендую аграріям звернути увагу на горох, який можна висівати восени. Він «розвантажує» збирання урожаю, адже його можна збирати раніше за інші культури. До того ж, горох є гарним авансом для наступного врожаю, навіть якщо одного року не отримати бажаних результатів, то після гороху наступна культура дасть хороший врожай. Маємо багато переваг від гороху - чистимо поля, зміна йде по препаратам і гербіцидам, накопичення азоту в ґрунті».

Учасники Першого східноукраїнського Дня поля могли поспілкуватися з представниками компаній, з якими працює і чию продукцію використовує у виробництві Харвіст.

Кандидат сільськогосподарських наук, представник компанії UKRAVIT Сергій Адаменко радить аграріям, які вирощують бобові, зокрема на сої і горосі, використовувати комплексне концентроване легкодоступне бобовим культурам добриво АВАНГАРД® Р Бобові. «Ми його застосовуємо в дозі 1,5-2 л/га, компонуючи з 0,5 л/га АВАНГАРД® Р Бор, 0,5 л/га АВАНГАРД® Р Молібден і 0,5-1 л/га АВАНГАРД® Р Цинк. Ця суміш збільшує фіксацію атмосферного азоту бульбочковими бактеріями, забезпечує обмінні процеси в культурі, сприяє розвитку добре розвинутої кореневої системи, активізує процеси фотосинтезу, на 40% забезпечує потреби культури в мікроелементах. Це активатор і водночас антистресант, - зазначає Сергій Адаменко. - Дана суміш коштує близько 400 грн/га і забезпечує прирости до врожаю від 3-5 ц/га в залежності відґрунтових умов і сортових особливостей та правильно підібраної системи живлення».

Багато сільгоспвиробників запитували про препарати, які б допомогли зменшити вплив засухи на рослини. Сергій Адаменко зазначив, що в продуктовій лінійці UKRAVIT є стимулятор росту з антистресовим ефектом - Гулівер Стимул. Препарат рекомендовано використовувати в дозі 0,5-1 л/га, він підходить для всіх культур. «Зараз на реєстрації новий препарат UKRAVIT Гулівер Кремній - добриво, яке покриватиме поверхню листка шаром кремнію, зменшуватиме температуру рослини на 3-5°С, - розповів Сергій Адаменко. - Препарат поліпшуватиме засвоєння мікроелементів і підвищуватиме стійкість рослин до стресів, хвороб і шкідників».

За словами представника компанії UKRAVIT Максима Єгоричева, загалом препаратами UKRAVIT обробляється в Україні понад 3 млн га, в 2016 році «Черкаська фабрика агрохімікатів» випустила 6 тис. тонн продукції, а в портфелі компанії- більше 135 препаратів. Аграріїв приваблює насамперед ефективність продукції і економічні показники, адже, наприклад, застосування системи ЗЗР UKRAVIT на озимій пшениці дозволяє економити аграріям на 1 тис. га від 40 до 93 тис. доларів.

Генеральний директор АМАКО Україна Дмитро Бородій розповів про технічні рішення для вирощування бобових. До речі, компанія в рамках Першого східноукраїнського Дня поля також представила широкий вибір оновленої лінійки техніки.

«Аграріям, які вирощують бобові, можемо запропонувати універсальну сівалку Ultima німецької компанії Pöttinger. Вона підходить саме для таких обсягів посіву, що здійснюються в агрохолдингах. Сівалка добре працює по мульчі, по мінімальній обробці ґрунту, - зазначає Дмитро Володимирович. - Ще маємо в лінійці техніки АGCO сівалку Challenger 9830 NT. Вона має триметрову ширину транспортування, дуже компактна, але при цьому має великий бункер з можливістю внесення добрив і з функцією відключення секцій при перекритті. Однодисковий сошник дозволяє проводити посів в умовах мінімального обробітку ґрунту».

Ну а збирати врожай бобових радить комбайном Massey Ferguson, який славиться хорошою сепарацією. В машини клавіші мають великі сходинки, що дозволяє збільшити площу сепарації, і за рахунок наявності двох барабанів маса добре вимолочується і сепарується.

 

Людмила ЛЕБІДЬ

 





Схожі новини
  • Харвіст завершив збирання врожаю
  • Максимум вологості
  • ПОЗБАВИТИСЬ МЕТЕОЗАЛЕЖНОСТІ
  • HarvEast збільшила площі під бобовими
  • HarvEast завершив посівну

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.