За п’ять місяців 2017 року харчові підприємства Одеської області значно збільшили виробництво готових та консервованих харчових продуктів у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року. Про це повідомила заступник міністра агрополітики з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева, передає прес-служба відомства. «За 5 місяців 2017 року харчові підприємства Одеської області збільшили виробництво консервованих продуктів з м’яса та субпродуктів на 26,7%, рибних консервів ― на 25,5%, олії соняшникової нерафінованої ― на 64,6%, сирів жирних ― на 74%, круп ― на 53,9% та інші. При цьому експорт аграрної продукції, виробленої в області у 2016 році, становив $1,2 млрд», ― підкреслила Трофімцева. За її словами, переважну частку в експорті області у 2016 році мала продукція рослинництва ― $1,04 млрд, а продукції тваринництва було експортовано на $989,4 млн. «Зважаючи на наведену статистику, ми бачимо значний потенціал для збільшення експорту з регіону продукції таких секторів як виноградарство та виноробство, овочівництво та садівництво, м’ясне скотарство тощо. Але особливу увагу виробників регіону я б хотіла привернути до таких надзвичайно цікавих для Одещини можливостей як органічне сільське господарство та виробництво продуктів із захищеними географічними зазначеннями або традиційною рецептурою», ― зазначила Трофімцева. Вона додала, що в Одеській області діє більше трьох десятків обслуговуючих сільськогосподарських кооперативів. Тому тема об’єднання виробників не є новою, але для більш ефективного використання сильних сторін регіону варто почати роботу над створенням регіонального кластеру, наприклад, у галузі виноробства та виноградарства або логістичного хабу із залученням учасників із науки, освіти, виробництва, переробки та інших підсекторів. //agravery.com