В редакцію надійшов запит щодо визначення стиглості сої і термінів збору врожаю цієї культури.
За консультацією ми звернулися до експерта Центру агроконсультацій Торгового дому «Соєвий вік» Романа Бурлака:
Соя належить до
однорічних травянистих рослин роду бобових. Батьківщина сої – Південна, навіть
я б сказав, Південно-Східна Азія.
Як зрозуміти, що соя готова до комбайнування (збирання врожаю)?
Листя вже опало і боби сухі, побурілі стебла і боби, відокремлення твердого насіння від стулок. Оптимальна вологість насіння складає 12-14 %. Якщо запізнитися і не встигнути зібрати вчасно врожай – боби розтріскуються, а вологість може сягати близько 17-18%, що тягне за собою сушку насіння, а відповідно додаткові витрати аграрія.
Врожай сої збирають зазвичай прямим комбайнуванням, при цьому низький зріз складає близько 4-6 см. Для мінімальних втрат бобів важливо не перевищувати висоти зрізу більше ніж на 7-8 см від землі. Щоб запобігти дробленню зерна треба відрегулювати молотильні апарати комбайнів.
Щоб прискорити достигання пізньостиглих сортів, а в холодні роки і середньостиглих, застосовують десиканти. Якщо говорити про препарати компанії «Август-Україна» то це препарат – Сквар (ДР – 400 г/л дикват).
Использование специальной техники для сельскохозяйственных задач позволяет повысить качество и сохранность сухих
Докладніше