«Щоб ефективно провести дезінфекцію виробничого приміщення, насамперед треба розуміти її мету», — на цьому наголосив Володимир Поліщук, національний експерт ФАО під час симуляційних вправ з АЧС, які нещодавно відбулися у західних регіонах України.
Вправи-симуляції відбуваються в рамках технічної допомоги ФАО/ЄБРР «Підвищення обізнаності про Африканську чуму свиней в Україні». До реалізації проекту запросили Асоціацію «Свинарі України».
Пан Поліщук зауважив, що найперший крок при дезінфекції приміщення після випадку АЧС — механічне прибирання:
«Насамперед треба вимити приміщення... максимально... і вже потім приступати безпосередньо до дезінфекції. Так деззасіб проконтактує із патогеном. Тільки в такому випадку відбудеться надійне знезараження», — пояснив він.
Читайте також: ФАО, ЄБРР та АСУ об’єднали зусилля проти АЧС
Перед тим, як відновити роботу господарства експерт порадив «запустити» у продезінфіковані потужності «маркерних» свиней, як мінімум на 2 тижні. Важливо, щоб ці тварини мали доступ до кожного куточка ферми.
«Так, якщо десь, можливо, залишився патоген — така свиня заразиться. Відповідно, треба знезаразити об’єкт повторно», — наголосив пан Поліщук.
//pigua.info