Прирости капітальних інвестицій в аграрний сектор економіки України у січні-грудні 2017 року залишалися високими і склали порівняно з відповідним періодом 2016 року 30,7%, поінформувала старший науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Вероніка Нечитайло.
За даними Державної служби статистики України, у січні-грудні 2017 року загальний обсяг капітальних інвестицій, освоєних агропродовольчим сектором економіки, склав у фактичних цінах 75,7 млрд грн. Це в 1,2 разу перевищує показник аналогічного періоду 2016 року, зауважила експерт.
За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, обсяг освоєних у cічні-грудні 2017 року у вітчизняному аграрному секторі економіки капітальних інвестицій у доларовому еквіваленті склав 2173,4 млн дол. США, тобто на 4,3% перевищив показники докризового періоду січня-грудня 2013 року у 2083,3 млн дол. США, зауважила Вероніка Нечитайло.
За її словами, левова частка інвестицій в агропродовольчий сектор економіки України – 75,2% – була спрямована у сільське господарство, мисливство та надання пов’язаних із ними послуг.
Вкладення у лісове господарство та лісозаготівлю залишилися на рівні січня-грудня 2016 року. При цьому у рибному господарстві приріст капітальних інвестицій протягом 2017 року зріс до 53,7%.
Капітальні інвестиції, освоєні у довгострокові біологічні активи рослинництва та тваринництва, у січні-грудні минулого року збільшилися до 3295,5 млн грн, перевищивши показник відповідного періоду 2016 року в 1,1 разу.
У виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів капітальні інвестиції збільшилися на 7,4% і склали 17944,8 млн грн.
На 1 гривню капітальних інвестицій у виробництво харчових продуктів і тютюнових виробів у січні-грудні 2017 року припадало 3,18 грн інвестицій у сільське господарство, мисливство та надання пов’язаних із ними послуг.
Це свідчить, що у січні-грудні 2017 року зберігалася тенденція пріоритетності сільського господарства перед харчовою промисловістю. Вона виникла за рахунок збільшення експорту сировинної продукції за кордон та зменшення переробки на харчові цілі в межах країни внаслідок скорочення чисельності населення та його купівельної спроможності. Цей тренд, за прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, збережеться до 2025 року, підсумувала Вероніка Нечитайло.
//www.iae.org.ua/