 Всі, хто пов’язаний зі свинарською галуззю, напевно чули про циклічність
 в цьому бізнесі – точніше навіть відчували. Ця циклічність 
відображається в коливанні з 3-4-річною періодичністю і
 обсягів виробництва, і цін, і інвестиційної активності, оскільки ці 
речі взаємопов’язані. Зв’язок тут дуже простий: зростаючі ціни на м’ясо і
 прибутковість виробництва спонукають до збільшення поголів’я; через 
деякий час виробництво зростає і ціни починають падати; потім поголів’я 
починає скорочуватись і далі – по колу.
Всі, хто пов’язаний зі свинарською галуззю, напевно чули про циклічність
 в цьому бізнесі – точніше навіть відчували. Ця циклічність 
відображається в коливанні з 3-4-річною періодичністю і
 обсягів виробництва, і цін, і інвестиційної активності, оскільки ці 
речі взаємопов’язані. Зв’язок тут дуже простий: зростаючі ціни на м’ясо і
 прибутковість виробництва спонукають до збільшення поголів’я; через 
деякий час виробництво зростає і ціни починають падати; потім поголів’я 
починає скорочуватись і далі – по колу.
 
Насправді, мало б бути навпаки, тобто розширення виробничих потужностей 
мало б починатись ще за низьких цін напередодні їх очікуваного росту, 
щоб максимально охопити період наступного подорожчання. Але на практиці 
виходить так, як виходить. До речі, в розвинутих країнах, яким не треба 
було заново вчитись працювати в ринкових умовах, як нам, таких циклів 
немає. Це все добре видно з наведених графіків.
 

 
Джерело: Держстат України
 

 
Джерело: FAOSTAT
 
 
Як видно, останній пік поголів’я в нашій країні прийшовся на 2014 рік. 
Згідно з законом циклічності вже мало б бути помітним нове зростання, 
але на початок 2018 року ми спостерігали тільки прискорення спаду. Що ж 
сталося з нашим циклом? Його більше немає? Ні, він ще є! Хоча і дуже 
слабкий і помітний тільки в категорії промислового свинарства.
 
Так, починаючи з вересня минулого року офіційна статистика щомісяця 
фіксує скорочення відставання кількості свиней в сільськогосподарських 
підприємствах від відповідних показників попереднього року. Якщо в 
вересні 2017 р. у порівнянні з вереснем 2016 р. промислове поголів’я 
було на 10,4% нижчим, то в березні 2018 р. у порівнянні з березнем 2017 р. відставання скоротилося до 5,4%.
 
Паралельно з цим приблизно в той же час зареєстровано збільшення імпорту
 племінних і якісних товарних свиней з Європи (переважно з Данії). 
Тільки за останній квартал минулого року було завезено понад 5 тисяч голів, тоді як за три попередніх квартали – менше 3 тисяч. За два місяці цього року імпорт вже майже сягнув 2 тисяч голів і, імовірно, буде зростати далі.
 
Отже позитивні тенденції, незважаючи на ускладнену АЧС ситуацію, все ж 
таки є. Проте цього недостатньо, щоб змінити баланс попиту і пропозиції 
на ринку і змусити ціни на м’ясо і сало рухатись вниз.
 
По-перше, попри цей підйом в професійному свинарстві, в категорії 
господарств населення спад продовжується. Причому протягом останніх 
п’яти місяців відставання поголів’я від попереднього року там тільки 
збільшувалося. Станом на початок березня воно складало вже понад 10% або більше 300 тисяч голів. Це дуже суттєво, адже в домогосподарствах утримується ще 45% всього поголів’я свиней в Україні.
 
По-друге, той підйом в професійному секторі, який ми згадували, ще дуже слабкий. Відставання в поголів’ї складає ще близько 200 тисяч голів, і повністю ліквідувати його буде дуже складно – особливо 
враховуючи той факт, що наявність свиноматок в сільськогосподарських 
підприємствах залишається набагато нижчою (на 11%) ніж 
торік. Крім того, інвестиційну привабливість в секторі все ще важко 
назвати високою через ту саму АЧС. Отже, якщо під кінець цього року і 
вдасться наздогнати минулорічний показник кількості свиней в 
сільгосппідприємствах, то середньорічне поголів’я очевидно буде 
залишатися нижчим ніж торік. Забій буде нижчим ніж торік.
 
Таким чином, ми не бачимо можливостей для збільшення або принаймні 
повторення минулорічних обсягів виробництва свинини в Україні в цьому 
році. За нашими розрахунками воно, навпаки, впаде, причому доволі 
суттєво – на 6%. А це означає знову високі ціни, імпорт і продовження зміни структури споживання м’яса на користь курятини.
 
А зростання вже будемо чекати в 2019 році. І це поки що не прогноз, а лише сподівання.
 
Забезпечення безперебійної роботи сільськогосподарської техніки безпосередньо залежить від своєчасного та якісного
Докладніше