Відповідно до законодавства України щодо харчових продуктів визначено терміни, протягом яких виробники продукції аквакультури мають запровадити в роботі принципи системи НАССР (ст. 66 ЗУ від 22.07.2014 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів»).
Так, до 20 вересня 2018 року запровадити систему НАССР мають підприємства, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), наприклад, виробники сирої риби. До 20 вересня 2019 року – всі малі підприємства, незалежно від виду продукції, яку вони виробляють.
Невиконання зазначеної норми буде розцінюватися як порушення законодавства, що тягне за собою накладення штрафу відповідно до ст. 64 вищевказаного закону. Так, для юридичних осіб – від 96 до 240 тис. грн, на фізичних осіб-підприємців – від 9,6 тис. грн до 48 тис. грн та зупинення роботи потужності.
Крім того, з 4 квітня 2018 року набирає чинності ЗУ «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров'я та благополуччя тварин», який передбачає можливість здійснення перевірки Держпродспожслужбою впровадження системи HACCP на підприємствах.
Використання системи дозволить організувати всебічний контроль за безпечністю продукції, забезпечить її конкурентну якість, відкритість у відносинах зі споживачами та контролюючими органами. За рахунок забезпечення належних умов виробництва відповідно до міжнародних норм, виробники також зможуть розширити свою діяльність та вийти на нові ринки збуту.
Довідково:
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) – це система контролю рівня безпечності продукції в процесі її виробництва. Система дозволяє виділити всі потенційно небезпечні чинники та запобігти їх виникненню. HACCP була схвалена Європейським Союзом (Директива 93/43/ЄС «Про гігієну харчових продуктів»), Комісією харчового кодексу (Комісія ООН-Codex Alimentarius). Вона складається з 7 принципів (ознайомитись з ними можна на інфографіці). На базі концепції НАССР було розроблено декілька стандартів. Вони застосовуються в окремих країнах та ланках харчового ланцюга. В Україні на сьогоднішній день діють два стандарти. Йдеться про ДСТУ 4161-2003 «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги» та ДСТУ ISO 22000:2007.
Впровадження в Україні системи гарантування безпеки і якості продуктів харчування, що базується на процедурах HACCP, передбачається ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». В тому числі, це стосується суб’єктів аквакультури, які є виробниками необробленої рибопродукції. До 20 вересня 2017 року на систему НАССР мали перейти підприємства, що провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження. Наприклад, ті, що здійснюють виробництво пресервів.
За інформацією Держрибагентства