Фахівці Держпродспоживслужби та члени Національної асоціації молочників України «Укрмолпром» проаналізували зміни у вітчизняному харчовому та ветеринарному законодавстві, зокрема у молочній галузі. Обговорення відбулося в рамках семінару-наради «Нова система державного контролю за харчовими продуктами», який був організований Держпродспоживслужбою та Асоціацією з метою роз’яснення нових вимог законодавства та підвищення якості і безпечності вітчизняних продуктів харчування.
Участь у заході взяли Директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Борис Кобаль, заступник начальника управління – начальник відділу державної інспекції Управління державного контролю Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Юрій Перегінець, Генеральний директор Директорату безпечності та якості харчової продукції Микола Мороз, представники підприємств молочної галузі - власники, керівники виробництв, спеціалісти технологічних служб, лабораторій, служб з питань якості, відділів закупівлі сировини молокопереробних підприємств та інші.
Присутні проаналізували новації закону «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» (№2042 від 18.05.2017) та пов’язані з ним нових підзаконних актів, вимоги законодавства щодо впровадження та функціонування системи НАССР, проект наказу Мінагрополітики «Про затвердження вимог до контролю операторів ринку щодо гігієни молока та молочних продуктів при їх виробництві та введенні в обіг» тощо.
Борис Кобаль ознайомив присутніх із вимогами державного контролю сирого молока та молозива, повноваженнями контролюючих органів, обов’язками операторів ринку. Також він акцентував увагу присутніх на змінах щодо вартості послуг, які надаються установами Держпродспоживслужби та питаннях приведення їх до єдиної системи.
«Це нелогічно, коли один і той самий вид аналізу в одній області коштує 5 гривень, а в іншій – 35. Ми працюємо над усуненням неточностей та прогалин для приведення даних цін до єдиних вимог», - наголосив Директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини.
Також Борис Кобаль додав, що Держпродспоживслужба відкрита до пропозицій бізнесу зі вдосконалення вітчизняного законодавства та постійно проводить обговорення проектів підзаконних актів для врахування думки бізнесу та громадськості.
У свою чергу Юрій Перегінець ознайомив присутніх із запровадженням ризик-орієнтованого підходу та механізмом державного аудиту щодо додержання вимог законодавства із дотримання системи НАССР.