Розвинені країни віддають перевагу продуктам топ-класу, на їхніх ринках більше немає місця другому сорту, - відмітив у своєму повідомленні економіст інвестиційного центру Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.
Про це повідомляє Інформаційна агенція "Інтерфакс Україна".
"Споживачі
в ЄС вже звикли до продукції преміум-сегменту, адже вона стала все більш
доступною, а потім фактично стала стандартом. Продукти, які в Україні виробник
розглядає як преміум, в ЄС є звичайними продуктами. В преміум-сегмент виходять
тільки ті, які
володіють якимось особливими властивостями, наприклад, якщо це сертифікована органічна
продукція ", - пояснив експерт в Повідомленні ФАО.
Як
зазначає А. Ярмак, все більше країн роблять вибір в інтересах захисту
вітчизняного виробника та популярності споживання "рідних" продуктів.
"Споживачі
у розвинених країнах знаходяться постійному пошуку різноманітності та унікальності,
а значить, етнічна їжа викликає інтерес у ринку", - зазначив він.
Крім
цього, за даними експерта, росте імпорт продуктів в країни регіону ASEAN (Індонезія, Малайзія, Філіппіни, Сінгапур,
Таїланд тощо) та в цілому в країни Азії. За темпам
росту Африка зараз знаходиться на другому місці. Відмічається,
що зростання в цих регіонах може бути органічним за рахунок зростання ринку.
"Відносно
ЄС, то фактично замість зростання там спостерігається стагнація, а це означає,
щоб потрапити на цей конкурентний і давно розподілений ринок, треба буде
витіснити інших", - додав А. Ярмак.