Австрійський маркетолог перетворив занедбану ферму в Черкаській області на унікальне тваринницьке господарство.
На початку 2000-х австрієць Томас Бруннер приїхав в Україну в якості маркетолога українського офісу німецької хімічної компанії Henkel. Кар'єра йшла вгору. Через п'ять років фірма запропонувала фахівцю посаду вище, а це означало повернення до Європи.
Але Бруннер вирішив залишитися на українській землі і робити самостійний проект. Він зробив ставку на сільськогосподарський бізнес.
Тоді фахівцю запропонували купити занедбане агрогосподарство в селі Тимошівка в Черкаській області. Бізнесмен погодився. Підприємство, створене європейцем на українській землі, спочатку зробило ставку на рослинництво, через пару років основним бізнесом стало свинарство. "Ціни були тоді дуже цікавими, якість свинини не високою, а конкуренція слабкою", – пояснює Бруннер.
Секрет черкаської свиноферми дуже простий – тут вирощують свиней без будь-яких антибіотиків. Сміливе рішення вимагає великих витрат, втім, результат того вартий.
"В Європі дуже сильно дивуються, що в Україні знайшли систему роботи без антибіотиків в свинарстві, коли цього у них фактично немає. Крім, можливо, Швеції і Норвегії", – посміхається фермер.
Втілювати в життя цей ризиковий бізнес-план почали з 150 свиноматок. Тепер їх тут 500. І майже 5 тис. поросят.
До вирощування свиней австрієць підійшов дуже педантично. Він завіз маточне поголів'я з Австрії і запросив консультанта з Німеччини, який підказав особливий підхід до вирощування поросят. Фермер каже, що його підприємство і зараз є членом австрійської свинарській асоціації, а свиноматок постійно перевіряють і подають аналітичні дані.
Генетиці на цій свинофермі приділяють дуже багато уваги. Наприклад, під супоросних свиноматок тут виділена окрема секція. Період, який вони тут перебувають, десь 3,5 місяці. Харчування подається дозатором так, що кожна свиноматка отримує його індивідуально.
Дуже важливо не перегодувати, щоб потім не лікувати, такого принципу дотримуються на фермі. "На нашій фермі свині з самого дитинства отримують дозоване і збалансоване харчування. Тому у них дуже добре розвивається шлунково-кишковий тракт. Вони не хворіють, не вимагають ліків. Зрештою, в результаті ми отримуємо гарне м'ясо", – зазначає співробітниця комплексу Любов Янголь.
Таке нешкідливе м'ясо, зрозуміло, і коштує дорожче. Тільки ось чи готовий український споживач переплачувати за відсутність антибіотиків?
У Бруннера є на це відповідь. "Ми створюємо нову категорію м'яса. Клієнти готові за якість платити трохи більше, тут проблема не в тому, що грошей не вистачає, а проблема в тому, де цей хороший товар купити", – пояснює австрієць.
За останні 8 років в новаторську свиноферму вже інвестували близько $3 млн. Але на цьому Томас зупинятися не збирається. У планах – власна бійня за європейськими стандартами і мережа магазинів в Україні.
"Якщо ми впораємося добре з бійнею, якщо ми розуміємо, що ми впораємося з логістикою, то ми хочемо відкрити свою дистриб'юторську мережу", – ділиться Бруннер.
Цілком можливо, що саме з ферми Томаса Бруннера в Україні почнеться нова ера тваринництва – без антибіотиків. Адже головне – побачити успішний приклад.
https://agronews.ua