Вже третій сезон поспіль морква дає непоганий заробіток для тих, хто навчився її зберігати до кінця сезону. Такими висновками в Facebook поділилась Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи.
«Поточні ціни на моркву увійдуть в історію плодоовочевого бізнесу України», — констатує фахівець. І дійсно, ще тиждень тому торговельні мережі приймали миту моркву торішнього врожаю по 30-34 грн.
Хвилю рекордної ціни піймали й виробники ранньої моркви: тепла весна і початок літа допоміг фермерам вийти на ринок досить рано, додає Гетьман.
В «Інфо-Шувар» повідомляють, що фермери самі вражені цінами на моркву. Такої ціни вони не пам’ятають взагалі.
Рік тому морква вважалась дуже дорогою, проте коштувала втричі дешевше, ніж зараз.
Гетьман пояснює, що нинішня ситуація склалась через низькі перехідні запаси «старої» моркви. Але на її дефіциті зіграли і продавці нового врожаю, які пропонують гуртом молоді овочі по 22-27 грн/кг. Торішню моркву на ОРСП «Шувар» продають по 20-25 грн.
Учасники ринку впевнені, що днями ціна піде донизу, причому падіння може бути дуже суттєвим. Адже в другій половині червня розпочнеться масовий збір моркви на півдні України.
https://agroday.com.ua