За цим показником ми посідаємо 20-е місце в світі. Сертифіковані органічні площі займають близько 1% в структурі сільськогосподарських угідь України, повідомляє прес-служба асоціації «Укрсадпром».
За інформацією, органічне вирощування плодів, ягід та горіхів набуває в Україні все більшої популярності. Загальна динаміка у нас теж свідчить про поступове зростання площ багаторічних насаджень. Зараз в Україні вони займають 5000 га. Під зернятковими та кісточковими плодами знаходиться 2500 га, ягодами — 630 га, полуницею — 170 га, волоським горіхом — 290 га, фундуком — 40 га, іншими горіхами — 50 га.
Крім того, розвивається експорт органічної продукції садівництва. У 2017 році вітчизняні виробники експортували органічні плоди і ягоди, зокрема заморожену лохину і чорницю, свіжі яблука, бузину, березовий сік, ядра волоського горіха, обліпиху, заморожені ожину, шипшину, суницю, журавлину, глід, брусницю та малину, а також концентрат яблучного соку. Основними споживачами органічної продукції садівництва з України стали держави Європейського Союзу.
«Наша держава знаходиться на початку становлення сучасного органічного садівництва, володіючи значним невикористаним потенціалом у цьому напрямі, оскільки внутрішній та глобальний ринки демонструють постійне зростання. В Україні залишаються незадіяними для виробництва органічної продукції значні площі екологічно чистих земель (понад 7 млн га)», — говориться в повідомленні.
Органічна продукція, особливо плодово-ягідна, користується найбільшим попитом в країнах ЄС, США і Канаді. Тому найперспективнішим на даний час для України виглядає зосередження на вирощуванні органічних фруктів (яблук, ягід, горіхів та ін.), які є традиційними у нас і популярними у всьому світі.
Нагадаємо, два українських господарства-експортери картоплі після опанування нового для українських виробників механізму встановлення ділянок вільних від карантинних організмів поновили експорт української картоплі до Білорусі.
//agravery.com