Україна в середньому виробляє близько 80-100 тисяч тонн меду, що складає 4-5 % від глобального рівня. Основний продукт, який ми експортуємо (90%) – соняшниковий мед. Імпортерами традиційно виступають Європейський Союз та США.
Україна входить до трійки світових експортерів меду, після Китаю і Аргентини.
Увага імпортерів, в першу чергу, прикута до якості та безпечності меду.
В ціновому сегменті Україна конкурує з Китаєм, Індією, Аргентиною тощо.
Традиційно активний експорт меду починається з серпня, та до кінція року експортується, в середньому, 60% від загального обсягу експорту. Про це повідомила UkraineFood.org національний консультант продовольчої й сільськогосподарської організації ООН Анна Бурка.
«На поставки меду в ЄС діє безмитна квота в розмірі 5 тис. тонн починаючи з 2016 року, ще 200 тонн додаються кожен рік протягом 5 років. Тобто до 2021 року у нас буде 6 тисяч. Є і додаткова щорічна квота розміром в 2,5 тис. тонн, яку виділили у 2017-му терміном на три роки», – коментує експерт. Незважаючи на те, що на позаквотний об’єм, діє мито в розмірі 17,3%, поставки українського меду в ЄС в 6 разів перевищували надані квоти в минулому році.
Для того щоб виходити на нові ринки, експортерам не вистачає видового різноманіття продукції: окрім соняшнику, немає достатніх товарних партій акації, липи, та інших сортів. Також, галузі варто розвивати фасовану та брендовану продукцію. Фахівець додала: «Майже весь мед, що експортується з України – це мед у бочках. Потрібно розвивати упаковку, поєднувати різні смаки, робити мед зручним у споживанні. Треба знаходити нові ринки збуту, експортери та пасічники мають працювати як ланки одного ланцюга».