Ціни на цибулю в Україні продовжують поступово зростати, що зовсім не притаманно періоду масового збирання врожаю.
Про це повідомляють аналітики Української плодоовочевої асоціації (УПОА).
Ще минулого тижня українським фермерам не вдавалося відвантажувати цибулю дорожче ніж 6 грн/кг ($0,21 за кг), то на сьогоднішній день вони ведуть реалізацію по 5-6,5 грн/кг ($0,18-0,23 за кг). Більш того, деякі з них вже декларують ціни на рівні 7 грн/кг ($0,25 за кг) і навіть 7,5 грн/кг (0,27 за кг).
Тенденцію подальшого удорожчання учасники ринку пов’язують із активізацією попиту з боку гуртових компаній, які почали закуповувати цибулю для закладання на зберігання. Крім того, зростанню цін сприяє доволі обмежена пропозиція якісної цибулі на ринку. За словами виробників, через погодні негаразди навесні вони були змушені відстрочити початок польових робіт з посадки цибулі. Тому і сезон збору врожаю почався значно пізніше. Звичайно фермери починають збирати врожай у другій половині серпня, але цього року вони вийшли в поля тільки у вересні. Проте, наразі зниження середньодобової температури зважає нормальному просиханню цибулі в полях, а потужностями для механічної сушки наразі володіють тільки деякі господарства.
Також в цьому році фермери відмічають збільшення відсотку цибулі дрібного калібру. Але запевняють, що це не вплине на лежкість продукції.
Наразі ціна на цибулю в Україні вже мінімум вдвоє вище, ніж у другій половині вересня минулого року. При цьому, виробники не планують поступатися в ціні на якісну продукцію. За їх словами, в разі зниження попиту, вони краще просто припинять продажі і закладуть увесь обсяг у сховища, адже впевнені, що цього року цибуля буде в ціні через зниження виробництва не тільки в Україні, а і у сусідніх країнах.